Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Penang Bird Park - Ok jugak la :)

(Dah lama duduk kat Penang, tapi tak pernah sampai pulak ke sini. Tunggu sedara datang dari Johor n Sepang, baru laa nak jejak kaki. Alhamdulillaaah)

Taman Burung Penang - Kat Area Seberang Jaya (Kot?)

Haaa... hari ni saya nak cerita pasal Taman Burung Penang. Menurut mamat yang jaga kat situ, dia kata taman burung ni is the first of its kind in Malaysia, with more than 3000 (or was it 300) species of birds from all across the globe. But, I didn't think I saw all 3000 though... kalau ada pun, ntah2 dah terbang dan lari ke Queensbay Mall kat Pulau. Hehehehe.

Anyway, di sini, entrance fee dia RM20 utk orang2 dewasa dan RM10 utk kanak2 riang (2-tahun ke atas). Keluasan dia... ada laaa dalam... satu setengah padang bola sepak... :) Macam ukuran zaman2 silam pulak main compare2 dengan ukuran2 yang familirrr :| Anywayz... Berikut merupakan "peserta2 kursus" :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Sila klik utk view. Jgn takut, ianya akan diopen dalam tetingkap yang baru)

Sebelum masuk, gerimis mula turun. Jadi, saya pun membuat keputusan utk membeli payung utk anak saya, Cik Nadiah Farhanah bt Alfian. Tapi, rasa2nya macam tak prektikel, pasal tak pasal2 nanti dia main2 ganas2, terus patah, dan oleh tiu terbanglah RM9 yang penat saya dapat (dengan izin Allaah) dari UPM yang zalim. Hua hua hua!!! Walau bagai mana pong... ini dia gambar Farhanah dengan... bukan payung! Tapi topi pink yang agak cute design-nye :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Hana pakai Topi)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Lain2 Gambar Hana n de geng)

Kisah bermula dengan adegan percumbuan! Whoa!!! Dalam bird park pon nak bercumbu2 ka!!! Saya hampir marah dengan idea tersebut. Ingat nak panggey jabatan agama Penang. Tapi, bila saya sedar yang mereka ini mungkin sudah ada sijil pernikahan, dan juga kelulusan dari imam Fauna, maka tidak apa lah. Bercumbu la sehingga 14 Jun 2096.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Nuri Bertenet)

Memang terdapat banyak spesis burung dalam taman ni. Tapi seperti biasa, hanya beberapa saja yang menarik minat pengunjung. Antaranya... burung merak yang tengah dok cuba pikat awek. Siap getar-geratkan lagi dia punya ekor. Buleh getar rupanya... baru saya tahu :) Rasa2nya dia ni dominant male... sebab ada jugak jantan2 merak yang lain dalam kandang yang sama, namun, tiada yang mengembangkan ekor mereka. Tak lama lepas proses pengembangan ekoq, dan penggetaran bontot dan ekoq... seekor betina muncul dan mengekori ekoq si Merak dominan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Merak Dominan)

Terjumpa juga saya seekor burung yang enggan terbang. Mengapa kau tak mau terbang wahai burung? Saya tertanya tanya. Namun, tak juga dia menjawab. Apa pasal dia tak jawab? Sebab burung mana buleh berkata-kata. Apa la saya ini... Ini membuktikan bahawa orang yg amik PhD ni makin lama makin tak betul kepalanya. Hua hua hua... Burung ini juga dominant male. Ini dipersetujui oleh penjaga burung burung di taman tersebut. Nak pergi dekat pun tidak dibenarkan, takut2 kena patukan yang menyakitkan. Jauhlagi (furthermore), burung ini juga nama akhirnya bukan dari spesis burung. Dia ambil nama hewan kaki empat. Mengapa sampai hati kau ambil nama spesis mamalia lain. Hmmm... Tidak apa. Sila lihat gambarnya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Burung Unta Dominan)

Kisah sedih pilu juga ada di taman burung ini. Dua ekor helang gagah, yang tersalah terbang dan mungkin ter-rosak sistem navgasi nya. GPS tiada, namun bagaimana? Kalau mengikutkan cerita pada papan tanda, dia orang ni terlanggar kapal terbang. Fuih! Kira ok gak la tu, sebab masih bertahan bernyawa! Kalau saya la langgar kapal terbang (head-on lagi), sah2 dah go to heaven (heaven la kot... tak nak g hell pulak). Dia orang ni patah kedua2nya patah sayap. Langgar katerbang TUDM. Ish, TUDM ni mmg bawak katerbang tak betul la. Pilot dia lesen terbang ke? (Pun intended, even though not funny...jgn mare). Tapi takpe, orang taman burung ni kira ok la, sebab ambik dia orang utk dijaga. Sihat jugak nampak. Mula-mula kitorang pelik jugak la, kenapa mereka tak diikat. Lepas dah baca papan tanda, baru faham dan kesian serta sedih duka.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Helang Patah Sayap)

Sempat juga kami beri makan burung. Tapi bukan bagi makan free. Ulat ulatan harus dibeli. Sampai RM Seringgit harus diberi pada mesin vendorian. Hmmmm. Tapi takpa la kot. Sekali sekala beli ulat utk burung. Bila lagi ye dok? Kami hanya perlu memegang ulat berkenaan di dalam bekas, dan fuish foiih fioosh dan fringggg!!! Burung datang dan makan. Tapi still burung2 ni takut2 la. Sebab manusia kan ganas... "Dia orang ni laaa tangkap aku hari tu. Tapi skarang nak kasik makan??? Hmmmm... Harus ada curiga... curiga." Tapi last2 sebab lapar kot... datang jugak. Ni gambar2nya :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Burung datang Makan)

Dekat taman ni jugak, terdapat spesis2 sesat. Kata taman burung, tapi letak jugak binatang2 lain. Apa pasaal la dia orang letak (natey) bewok, buaya, ular, ikan dan juga rusa? Siap dalam satu kandang tu, saya TERnampak ada anjing tengah lepak lagi. Hehehehe. Mau bikin konsep zoo agaknya? Tapi takpa, walaupun ada hewan2 lain, konsep asas tetap burung :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Haiwan2 Sesat)

Haiwan sesat selesai dilihat. Sungguh pantas masa berlalu, aleh2 dah sampai exit. Uit? Kecik sunggu 1.5 padang bola sepak ni ye? :D Tapi takpe, kerana di sini lah kami dapat berinteraksi secara live dan physical bersama burung2 terpilih! Siap boleh pegang, suruh naik atas tangan atau bahu, dan juga mengajak mereka berkata kata. :) Saya dan keluarga berkesempatan berinteraksi dengan Enggang, Kakak Tua (Maccough? Camtu ke eja?), Nuri dan juga Burung Hantu Comel. Dengan nuri saja saya tension sikit, pasal dia gigitnya saya sampai luka. Ciatz!!! Tapi takpe, akal haiwan tiada, jadi tiada guna berdendam pusara. Hehehehe. Berikut adalah gambar2 burung2 yang gembira...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Burung Hantu)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Nuri Durjana Gigit Aku Sampai Luka. Hiah!!!!)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Parrot merah yang suka baju Merah)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Bobby!!!)

Setelah lama berjalan, kami pun berehat la. Oh, btw, saya pergi bersama kedua orang mertua, dan juga keluarga Abang Ipar (Pak Long). Isteri tersayang tak dapat nak turut serta, kerna ada kerja di PUtrajaya. Nanti kalau dia sudah baca ini blog, at least terubat duka dan rindu di dada :) Hehehehe. Jgn jeles udah, kang aku kena datang sini sekali lagi pulak kang. kekekeke (jgn mare Ayang ye :P)

Berehat bukan apa, tunggu Bird Show yang diwar2kan. Hmmm. sah2 best ni.

Tapi apa kan daya. Bird show macam biasa saja. Rasa nak karate pun ada. Hehehehe. Tapi takpa, sebab last2 dapat juga merasa penggambaran bersama burung. Hanya burung helang dan Hantu saja kami tak dibenarkan pegang. Sebab kuku dia orang tajam sangaatt...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Enggang)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Bobby! Akhirnya! Susah nak suruh dia naik tangan ooo. Siap gigit2 lagi. Tapi last2 naik gaks... Alhamdulillaaah.)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Ibu mertua ku yang macho lagi rileks. Hehehehe...)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Umi dan Bobby. Dapaat gak rasa pegang Bobby ek?)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Bobby naik sheikh!! Panjat2 mau gigit kepala botak Sang Troxion!!!)

Lepas dah penat, kami semua pun balik la. Tak beli souvenir. Ngak ada uwang siiih. Hehehe. Bulan ni sengkek sket. Tapi takpe, lepas ni minta lagi rozqi dari Maha Esa. Insya-Allaah dikasiknya. Hehehehe.

Penat membawa dahaga. Dahaga settle, lapar pula jadinya. Lepas dah solat Asar dan mandi2 Farhanah, kami pun pergi ke Mee Udang Sungai Dua. Makan Mee Udang, Ikan Goreng Tepung, Kerang Robus, dan air minum beraneka. Alhamdulillaaah, hari yang agak berjaya dan gumbira :) Harap2 lepas ni buleh pergi ke tampat2 yang serupa. Tapi dengan korum yang lebih sikit la. Bini mau kasik ikut juga... hopefully tada lagi kena pigi Putarrjaya. Hehehehe. (Sorry gambar blur. Guna handphone sahaje, 2 megapixels and NO image stabilization feature lagi. Hehehehe)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Mee Udang)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Kerang)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Farhanah Tunggu Makanan Sampai)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(Nama Restoran)

Baiklah. Itu saja buat kali ini :D Sekali lagi, Terima kasih banyak2 kerna sudi membaca.

Assalaam aleykom WBT & Salaam Sejahtera.

10 comments:

ferouxe said...

Caya la Alpian san,,,
member yang tidur dlm stor matsushita skang amek PHD...

AHMAD AZAL AFAROK
www.binausahawan.com
#tiada yang mustahil#

EyesOfNabil said...

Sampai upm lak dia tdo atas meja opis..muehehe...:D

Bagus laporan ko ini...nnt aku nak gi gak la...

aishah badaruddin said...

mee udang yg nampak sungguh menyelerakan.. suruh wan buat blog skali la.. kengkawan dia nak baca nih

Alfian said...

ferouxe: Hahahaha! Stor dalam toilet ye dok. Hehehe. Tapi takpe. Toilet tu tak busuk sangat. So buleh aa tidor :P

EON: Ko nak g gak? Nanti aku nak mancing ko ikut skali aa mat nabil. hehehehe. Marah bini kau

Aishah: Dia ada blog wahai Aishah :) Cuma tak update jerk :P

Sazly Salfarina said...

sana burung sini pun burung,
atas burung bawah pun burung,
kiri burung kanan pun burung,
depan dan belakang mananye burung?
(versi din beramboi)

hohoho... jalan mr alpiyan, selagi ade kudurat pergi berjalan. InsyaAllah, rozqi ade di mane-mane. Aku pon mau tanye kak Rozi, bile mau dapat next elaun.

Alfian said...

Next elaun? Hehehehe. Ko pass la kat aku sket. Aku nye elaun dia orang dah tak kasik pasal aku abiskan kat ozi ari tu. Uwaaaa!!! Tapi takpe... nanti aku mintak gran IRPON

dLyn aZmi said...

uish mulut xde insurans.. hahah selamba hang kutuk uni hang keh keh..
anyway.. musykil sket.. mcm mane bley tau itu helang kena langgar sama kapalterbang tudm? ade rakam video kaa?

smalam cek acc bank nz.. skali ade elaun buku + perkakas masuk.. yippie! terasa idup balik hehehehe

anyway.. mlm ni tidoq jgn lupe basuh kaki.. baca bismillah.. bukan ape.. nak elakkan dari digoda oleh BAB lagi ahaks!

Alfian_Troxion said...

Hahaha! Maybe betul la Lyn. Bab goda aku dalam mimpi siut. Siap hampir dinoda lagi. Hahahahaha!!!

Anywayz, buleh tahu helang tu patah sayap (ke cedera parah, x ingat)... sebab kat papan tanda tu tulis la. Ish ko ni, tak baca betui betui. Kang kalau Bab masuk mimpi aku lagi, akan aku arahkan dia g mimpi kau pulak. Pasal nak transfer mimpi ni senang aje :P takyah beli teket katerbang ataupun Monorel :P

dLyn aZmi said...

hang gi pinjam power parkman ler.. BAB goda jek hang masuk dlm mind diye hehehehe kasi tambah paranoid :D

Alfian_Troxion said...

takpe. aku dah ada power tu. hehehehe. nanti aku guna utk baca pikiran Bab. Hehehehe. Tapi kata la dia berfikiran2 yang XXX terhadap aku. Bagimana mau aku hadapi dia. Hmmmm...

BTW, sekarang aku dok layan House :) Best gaks. Hohoh!!!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by