Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

To Jemaah or NOT To Jemaah - Susah nye nak buat decicion?... NOT!

Assalaam 'aleykom WBT dan Salam Sejahtera

Post kali ni, berbentuk alim2 sket :D Jangan mare ye. Saya pon bukan la orang alim, tapi nak gak kongsi pendapat tentang hal2 agama. Kot2 leh jadik pengajaran ye dok? Kepada saya sendiri yang paling utama.



BTW, saya tak tau la sama ada pendapat saya ni berasas ke dok. Tapi rasa2 macam logik. Walau bagaimana pong, jikalau ada tersalah, harap2 yang lebih ber'ilmu dapat la membetulkan apa2 kesilapan saya dalam pemahaman agama :)

Kisahnya ialah berimam di mesjid :) Kan ke kita, bila TERdatang (hehehe... ada TER tu :P) lambat ke mesjid, jemaah utama dah pong abissss. Jadik, maka tinggal lah menosia2 macam kita jugak, yang baru nak semayang. Yang menimbulkan tanda tanya kupada diri saya ialah... mengapa... orang tak suka sangaaat semayang berjemaah? Prefer semayang seorang diri...



Solat Zuhr Solo2

Solo Act Lagi depan belakang


Saya bukan nak eksyen cerita saya pernah ke seberang laut ke apa... tapi masa saya kat Monash dulu, geng2 Islam (yg bukan dari Malaysia n Indo) mmg akan GERENTI 'ketuk' bahu orang lain yg tengah semayang supaya masuk dalam keadaan berjemaah. Ye la kan... at least, pahala dia lebih sikit. Berapa lebih? Toksah kira la... sebab semua Allaah da Boss jugak yang kasik. Kalau tak silap... 27 kali lebih ke berapa ntah...

Anyway, selalu saya nampak cenggitu la. Beberapa argument yang pernah saya dengar ialah:


  1. Takut orang tu semayang sunat ke apa ke... so to be safe, baik takyah ketuk :)

  2. Bukan semua orang buleh jadik imaaam. Jadi baik aku semayang kat ceruk2 yang orang tak buleh nak ketuk bahu aku. (kueng kueng kuengggg :P)

  3. Aramak, aku nak semayang cepat... tak sempat nak berimam2 ni.

Dan lain2 lagi. TAPI! Most of the time... tak ada alasan pon. ye dok? :)

My point here is that... Apaaa la salahnya berimam ye dok :)


Maybe takut orang tu semayang lain kot? Contoh... solat Jamak Qasr? Walhal kita pada time tu nak solat Zuhur berjemaah? Hmmmmm.... Based on satu pendapat tu... dia macam ni.

Contoh:

Amhad Termimi Serigar ketuk bahu Salman Khan Kadheer, utk berjemaah solat Zuhur. Masa tu Salman Khan Khadeer tengah semayang solat ASAR sebenarnya! Dia dok tengah buat bahagian kedua solat Jamak (Taqdim) Qasr Zuhur-Asar.

Since Salman Khan Kadheer tak tahu camne nak kasik tau kat Ahmad Tarmimi Serigar yg dia tengah semayang combine + truncate, maka dia pon terusss je la solat. Ahmad Tarmimi Serigar pon syok la, pasal dapat semayang berjemaah (something to be happy about indeed).

Belakang, lepas 2 rekaat, Salman Khan Khadeer tarus kasik salaam... Ahmad Tarmimi Serigar pun blank dan terkjut selama dua point tujuh saat. Tapi, since dia pernah tanya orang pasal benda ni, maka dia pon meneruskan saja solat dia... meaning, dia meneruskan rekaat ke3 dan ke4 macam biasa :) Maybe kira keluar dari jemaah la kot... yang tu saya tak sure la. Tapi... saya rasa la... yang penting is that Ahmad Tarmimi Serigar dah buat effort utk berjemaah. I believe this is indeed worth something in God's book :)


Anywayz, ini hanya observasi saya di kebanyakan mesjid... dan mmg kebanyakan orang Islam (Melayu la tu :P) kita, mmg kalau buleh, tak nak buat pahle lebih dan berjemaah. Kalau Bangla, Arab dan Pakistan dan jugek American... dia orang buat... Di ketuknya bahu kita. Kita pon lagi syok la ye dok. :D

Saya rasa la, kita kena try2 gak buat pahle lebih ye dok :) Nak kurangkan masa kat Nuraka la katakaan. Hehehehehe. Tapi rasa2 mmg justifiable la jugak. Cuba pungut sebanyak mana 'mata ganjaran' yang buleh. Buat dengan ikhlas, dan insya-Allaaah, Tuhan akan recognize, dan buleh jadikan jembatan emas ke alam lagik satu (bukan Alam dan Manusia darjah 4...)

Hehehe. Okes. Itu je la kot. Harap2 kalau saya ada tersilap fakta, buleh betulkan dalam komen.


Utk mengkahiri post yang agak 'alim' ini, saya kasik gambar yg saya snap masa semayang jemaat. Hahahahaha! Khatib dok khutbah, aku dok snap gambo curi2. Tapi takpe... Harap2 tak la hilang pahle Jemaat. At least saya tak berkata kata :D

Okess.. Adios muchachos dan Assalaam 'aleykom WBT.









6 comments:

landen said...

most of the time aku rasa sebab org takut org tuh solat sunat...tapi memang betul ckp ko, solat jemaah lagi mengancam x 10!!

Sazly Salfarina said...

yang penting, semayang tak mo tiggal arr.. 5 kali sehari, wajib kite laksanakan, lebih bagus kalo dapat berjemaah. Pada pendapat aku, kalo nak ke mesejid atau surau, dan terlewat plak tu, ajak la kawan2 pegi sekali. Boleh sorang jadi imam, sorang jadi makmun, ye dok. Wallahualam...

dLyn aZmi said...

aku dok wondering hang dok tangkap gamba tu dr poket seluar ke hehe

anyway alpyan lebai kulup.. aku sendri pun xtau nak menjustifykan entry hang kali ni.. tp basically ape yg hang ckp tu mmg betul la... kite ketuk bahu.. jemaah.. even imam dah abis solat kite bley trus jek ngan solat kite..

tp aku musykil part keluar dr jemaah.. sbb konsep kuar dr jemaah tu if imam mmg dah x bley pakai.. totally wat silap dan sewaktu dgnnye.. yg hang explain tu more similar to konsep masbuk ye dok? wallahualam... better dapatkan dr org yg betul2 arif.. TAPI... bukan dr org yg kunun arif walhal perangai setan hahahahha

Alfian_Troxion said...

Landen: Hehehehe. aku pn x sure... buleh ke dok kalau sunat... tapi takpe. kita dah tau apa kita tak tau, leh tanya ustad.

Sazly: Hehehehe. Betui, kalau nk g solat leh ajak kengkawan. Tapi selalu kita g sorang... and sampai mesjid... tapi still buat solo gaks. Aku pelik kengkadang, orang tu nampak mamat depan dia baru start solat... siap baru abis amik ayor semayang sama2 lagi... tapi still solo molo. Maybe tak konfiden kot. hehehehe. kalau tak pon, malu malu :P

Lyn: Aku rasa yg aku tulis keluar jemaah tu... aku terlsalah maksudkan kot. konsep Masbuq lagi betui :) hehehehe.

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat..
ikut pemahaman aku plak,kalau kita "ketuk" org yg tgh solat sunat selepas zohor (contohnya) kita still boleh masbuk niat solat zohor..benda nie selalu berlaku bila masa solat tarawih..kalau hang perasan ada orang buat 8 then terus witir 3 rakaat sesorang kat blakang..ada jugak yang buat 10 then witir 1 rakaat kat blakang (maknanya rakaat yang ke-9 & 10 tue adalah witir sedangkan imam sedang mengimamkan solat tarawih)..pendapat nie memang dah sahih apabila tuan imam tue sendiri yang bagitau makmum supaya buat 8 + 2 witir ikut imam..then 1 tue memang buat solo aa..jadik sebagai kesimpulan kita boleh mengimamkan sape sape sahaja asalkan kita menjadi makmum..walaupun niat solat berbeza-beza..wallahulam..

Alfian_Troxion said...

haaaa. okes la tu ye dok :) hehehehe. Makna nya lepas ni, tak kisah a camne pon... ketuk saja :) hehehehe

okes. tq tq utk perbahasan ilmiah yang berguna :)

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by