Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Selesai HALF-YEARLY report - A good initiative

Assalaam aleykom WBT and Salaaam Sejahtera

Hari ni, saya selesai berjumpa supervisor saya utk berbincang tentang 1/2 yearly report dan progress. Seperti yang saya jangkakan, mmg saya ni agak slow sikit. Maybe sebab baru nak belajar buat research secara betul. Jadi slow la jugak. Tapi tak apa... ada Tuhan dan gak SV saya yang bijak laksana. Hehehehe. Jadi senantiasa ada guidance insya-Allaah.

School of Computer Science kat USM ni, saya tengok dia macam lain sket dari uni2 lain (tak sebut nama, jadi jgn sapa2 terperasan ye :P). Dia buat 1/2 yearly dan jugak annual progress report. Semua postgrad wajib isi. Kalau tak isi, kena la padahnya... Mula2 merungut gak ramai student... redundant information kat form la, takut terisi sensitif isu la (cth: tak sefahaman ngan SV...), takde masa la... dan lain2 lagi alasan2 teknikal yang munasabah konon2nya :) (Saya tak tergolong dalam golongan perungut ye. hehehehe)

Tapi last2, bila dah buat, benefit dia macam bagus la pulak! Baru la nampak malas tak malas, progress tak progress, dan ayam tak ayam (dan juga itik tak itik). Jadi, kita sendiri pon sedar di mana kita :) Sama ada buat kerja atau tak, ataupun dah tinggal berapa lama lagi sebelum habis masa. Masha-Allaah!!! This is a very good initiative!!! CAIYO USM!!!

Anyway, lepas dah diskus2 ngan SV dan jugak committe panel member (Dr Azman namanya), saya kena buat write-up, dan jugak... atas inisiatif sendiri, saya mau cuba implement salah satu conference paper yang saya jumpak ni. Bukan apa, nak guna cara dia utk merealisasikan cara saya. Kalau burjaya, bulan depan dah buleh siap PHD ni. HUA HUA HUA! Ok... Acah sahaja itu. Tapi tu la, kalau dapat implement paper mamat sorang ni, mmg insya-Allaah, akan mengurangkan beban research saya. Pasal apa, cara dia ni macam agak berkesan. Pandaaai mamat ni. Patut la dah jadik Prof kat Uni. Ntah Mano (tak ingat nama uni sebenar)

Hmmmm... susah nye PhD ni bukan apa... Dah memang tak pernah buat research. Master coursework... PhD research. Transition dia agak besar. Tapi takpe, berkat kesabaran dan doa siang malam pagi petang subuh isyak... insya-Allaah buleh berjaya.

Okes. Tamau tulis panjang. Kang penat korang baca (tq for reading by the way :D)
Ni nak tampal gambar research roadmap. Haaaaa... kalau betul la berjaya ikut roadmap ni, insya-Allaah, UPM tak la pecat saya :D

Hidup MAT NABIL TAJUDIN!!!!


5 comments:

dLyn aZmi said...

woo-hoo! cayalah alpyan abdul wahub..
cun giler road map hang.. bagus bagus.. tapi kena ingat ye.,. road map jgn tukar jadi road to avonlea plak kekeke

:: azrul hazri jantan :: said...

kui kui kui.. road map dah cun (macam dam ular pun ada daa).. tapi yang nie takde tangga.. mamat,taknak buh tangga ka? =) kot kot la dari 2nd year hang terus boleh viva.. haha.. all the best mamat.. sama sama lah kita perabih phd nie cecepat.. ;)

Alfian_Troxion said...

Dlyn azmi: Hua hua hua! Yeous... aku belum ada niat mahu ke Avonlea lagi. tapi kalau buleh 'bercoti' ke sana, ok gaks. kueng kueng kueng... japs... ada betul ke tempat nama Avonlea ek? Dulu aku tau ada siri atau movie nama tu :P

AHJ: Mari mari mari kita abiskan cecepat. Jadik doktor cepat2... buleh bukak 'klenek' maat! Klinik Ikan pon leh bikin :P

EyesOfNabil said...

ek...mane komen aku smlm @_@ Ah takpe la..Selamat taun baru :D

dLyn aZmi said...

ade kot....avonlea kat canada.. prince edward islands.. hehheee.. xpe.. nanti2 aku google hihi tu tajuk series.. ms zaman aku spm dulu

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by