Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Halal dan Haram Jadah

Baru2 ni, saya ada pergi kedai multivitamin dan supplement. Kat kedai tu mmg takdak certification halal atau apa apa. Tapi saya ingat buleh buat keputusan sendiri based on benda yang nak beli.

Masa kat situ, saya dan En Azrul Hazri Jantan ada tanya pasal status halal. Minah melayu sorang tu ngan kon-di-fen-nya mengatakan kedai tu dapat status halal secara keseluruhan. So sebab tu takda la chop halal kat produk2 dia.

So saya pon nengok la... product yg saya nak beli ialah:

1) Whey Protein
2) Multi-vitamins

Kisah Whey Protein
==================
Tapi saya end up beli Whey Protein aje :) Melalui research saya yang singkat pada dulu2 kala... saya faham Whey Protein ni dia extract daripada susu :) So... saya pon ingat kalau susu, maka tak apa la. Macam mana susu buleh jadik haram ye dok? Lagipon, saya pernah tanya orang GNC (EH! Tersebut pulak nama kedai :P) kat Ozitralia dulu... dan dia kata kalau protein2 yg berasaskan Whey ni, mmg dia takde guna daging menatang (yg halal maupun haram) dalam ingredients dia. Lepas tu, dengan konfirmasi dari awek kedai tu yg mengatakan barang2 dia halal... maka saya pon beli la.

Tapi memang Tuhan nak kasik saya sedar supaya jangan makan benda haram (jadah)... maka saya tergerak la pulak nak check secara mendalaaaam. (tapi dah beli dah :P).
END UP! Memang kebanyakan Whey Protein ni (especially Whey Protein Isolate kalau saya tak silap)... cara dia extract is by using rennet. Rennet ni, datang dari menatang :( And selalunya, memang dia akan gunakan rennet dari babi, sebab ygn tu paling murah dan paling mudah didapati. Dayemmmm....

Lepas tu pulak... saya check kat Internet, memang produk jenama yang saya beli tu, dia orang kategorikan sebagai haram... sebab gunakan rennet berasaskan menatang... Oh, btw... yang saya faham, kalau guna rennet dari anak lembu pun (which is another alternative)... kira haram gak... sebab GNC takkan la nak sembelih anak lembu tu ye dok. Sah2 dia guna cara sebelihan yg tidak mengikut cara2 Islam.

Oleh yg demikian, memang saya dah terbeli benda haram jadah. DAN! Saya dah terbedal satu scoop pon protein tu. Hiah!!!

KISAH MULTIVITAMIN
==================
Ni lagi satu. Saya sendiri pon tak check dulu... dan terus buat konklusi ianya halal. Ye la kan... saya mana la nak tahu Multivitamin pon leh jadik haram!!! :P

Saya beli jenama CENTRUM... A to ZINC. Lepas dah tau protein powder saya tu haram, maka the flood-gates opened! Tarus saya check multivitamin pulak. Nengok2... memang jenama yang beli dan dah makan 3-bijik tu... haram jadah gak. Chiats!!! Sebab ada gelatin... tak kira la gelatin babi ataupun kuda belang... haram la jugak pasal mmg there's a 98% chance that the animal which the gelatine was from sah2 dibunuh dengan cara bukan Islam. Lagi satu produk haram dalam koleksi.

Anywayz... ini lah dia benda yg saya baru alami. Yang protein tu, ingat nak pegi kedai tu balik dan tanya balik minah jaga kaunter tu... mana dia tau benda2 ni halal? Konpom ke tak haram? Kalau dia kata ya... maka saya akan cuba karate kepala dia tanpa sentuhan fizikal (which is impossible I think...). Lepas tu ingat nak cuba mintak refund. Tp tu la, benda2 ni leceh... dan saya tau akan makan masa. Oleh yg demikian, saya nak atur stratergi dulu tentang apa yg patot dibuat.

As for multivitamin tu pulak... nak buat camno.. dah memang jual kat pharmacy :( So sama la gak kes ngan Protein Powder tu... maka saya kena atur stratergi dulu sebelum bertindak... Tu pon kalau bertindak. Hehehehehe....

Anywayz... kesompolan nya disini ialah....

Kepada rakan2 Muslim saya sekalian... donia zaman sekarang ni mmg dah penuh dengan produk yg umat Islam tka buleh makan. Kalau nak check sampai ke lubang cacing memang susah... tapi at least check sedaya yang mungkin. Jangan buat macam saya... lepas beli baru terfikir nak check (tu pon Alhamdulillaah Tuhan kasik hidaya soh check :P).

Check kat Internet dulu sebelum beli :) Gi la GOOGLE dan query lah ... CONTOH: "Is Centrum Halal" ... ataupun "GNC PURE PERFORMANC 100% WHEY PROTEIN HALAL" .... nanti nampak la result2 yg patot. Kot2 haram jadah, senang cerita takyah beli :) Carik alternatif... Kalau halal.. Alhamdulillaaah. Buleh beli. Kalau tak keluar status halal haram... pon senang... toksah beli :) Kira syubahah la tu ye dok :D

Hmmm... lepas ni mmg kena berjaga la nak beli apa apa. Saya yang Whey Protein tu mmg tak sangka :( I mean something from susu kok leh jadik haram!!! Kesian susu tu... dan gak saya yang dah terbeli.

Lagi satu yg saya risau... saya kenal ramai orang yg ke gym, utk bina badan ataupun nak jadik fit. And many of them take protein supplements to complement their diet... tapi in the end... dia orang tak tau benda2 ni haramz. Sekarang ni saya rasa macam dah ada duty pulak nak suruh dia orang check. Nanti kat gym saya kasik tau la kot kat mamat2 Muslim yang mungkin guna protein powder. Furthermore, bukan hanya protein... other supplements pon are doubtful... Macam Creatine Monohydrate, Meal Replacements dan rakan2 yang sewaktu dengannya.

Hmmmm... takpa la. Nak buat camne? Lepas ni saya kena samak ke mulut saya ni? Ke macam mana ek? Sapa2 tau dok :P Plus... kena tobat ke? Saya tak pandai sangat bab2 agama ni, jadik sapa2 yg leh kasik nasihat, mmg amat2 dialu2kan :D

Okes... marilah kita sama2 berjuang utk carik makanan halaaal....

PS:- kat food2 court pon jangan assume halal... kalau ada sijil, baru la hantam makanan tu. Kalau takde... banyak lagi yg lain yg lagik konpom halal. Cuz we never know... and the prophet also warned us in one of his hadeeths by saying (something like) that zaman sekarang ni penipuan berleluasa. So kena jaga2 ya :D

Salaaamz

6 comments:

EyesOfNabil said...

aku tak mkn mender2 ni semua ^_^ dan aku tak membina badan...aku telan satu sudu scott's emulsion je tiap2 ari n doktor kate takleh mkn daging same makanan laut ^_^

So aku byk hentam ayam same ikan n celery je la dlm makanan ^_^

Alfian_Troxion said...

Scotts Emulsion? heheheh. Tu patot halal tu. Tapi apa kata kita Google dan tengok. kekekeke. Kot2 la dia letak babi dalam ikan pulak. Bukan leh caya menosia2 zaman sekarang ni. hehehehe. Tapi takpe.. aku rasa SE tu halal la kot....

Ayam pon buleh apa mat Nabil nak ubat source of protein :) Aku guna powder ni pon, bukan sebab apa... powder sebenarnya... kalau diikutkan mmg takde lebihnya dari segi zat... dia cuma another form of digestible protein.... itu aje :) Kalau ada powder yg kata dia buleh build muscle faster... haaaa.. tu bukan supplement la tu... itu ialaha DADAH!!! Cegah sebelum parah (Dadih... Cegih Sebelem Perih?)

Anywayz... mari kita sma2 makan ulammm!!!

Azrinudin said...

sebab ko dah makan benda haram..ko kena minum air tanah sekali air bersih 6 kali..hahaha

Alfian_Troxion said...

ampesss lu Azri. hehehehe. takpe. nanti aku tanya sheikh2 kat USM ni ha... apa kata mureka....

noris said...

aku rasa geram ngan minah kaunter tu... chewah, semua produk halal konon... kan dah termakan makanan haram dia nak tanggung ke dosa2 sumer... x tau kata la x tau... eiiiii!!!!!

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by