Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Udang Masak... Senang :)

Ya tuan tuan dan puan puan... Hari ni, Chef Trox akan ngajar korang semua cara masak Udang Masak Senang. Ngapa pulok nama dia Udang Masak Senang? ... Sebab memang senang nak masak. Kalau tak pandai juga masak nye, mmg tak buleh la pak cik nak nolongggg.... Sebab pre-requisite nak masak udang pesyen ini ialah... kebulehan memasak air 101. Baiq!!! Mari kita mula dech....

(senyum slack-jaw ala2 Chef Wan :D)

Mola2, tuan2 dan puan dikehendaki mencari bawang putih dan bawang meghoh. Kalau takde bawang2 ni, maka tuan2 dan puan2 kena carik bawang beso kaler merah dan.... japs... apa yg leh ganti bwang puteh? Hmmm... takde pengganti saya rasa. Jadik, kalau takde gak bawang puteh, maka takpe... pakai je bawang meghoh atau besar tu... cuma kurang kick sikit aje...

Kasik potong2 itu bawang2 :) Lepas dah potong2 bawang2 tu... buat macam saya... yakni ambik gambo bawang :) Sebab tu la ada gambo macam kat bawah ni ha. Alhamdulillaaah.

Lepas dah potong... potong pulak bawang merah saiz beso sikit. Ataupun, kalau takde bawang merah saiz besar... potong la bawang besar :) Tapi kan, sebenonye, setelah 14.5 tahun memasak ni, saya tak tau nak bezakan effect bawang beso VS bawang merah dalam proses menumis... adakah sapa2 buleh kasik saya tau apa beza effect dia? Baik terima kasihhhhh (Sleng Indonesia Baik dan Benar)... O... dan ye... ambik gambar lagi dan kasik orang tengok macam yg saya buat utk gambar bawang di bawah ni. DAN! Lupa plak... pergi kat luar dan amik daun kari sikit. Saya ada pokok kari isteri saya tanam. Kalau tuan2 dan puan2 takde pokok kari... pergi la beli ataupun rembat sedikit (dengan kebenaran) daripada jiran sebelah :)

Haa... Untuk udang... maka tuan2 dan puan2 kasik la season sket ngan (Black) pepper dan garam. Kalau nak bubuh White Pepper pon ok jugak la kot... bergantung kepada preferansi masing2 :) Tengok gambo ni macam mana saya buat. Dan... jangan pulak la pi buang kulit dan kepala udang tu... nanti jadik tak cantik lepas dah masok :( ... Tapi sekali lagi, suka ati mader fader masing2 la nak buat apa ngan udang tu. Sedangkan Lidah lagi tergigit, inikan pulak kulit udang ye dok? (Apa aku peribahasa P Ramlee niii....)

Lepas tu, macam biasa... tumis la bawang putih dan merah yang telah dipotong kekecik tadi. Kalau tak biasa menumis, pi nengok camne orang rumah atau mak atau chef Ahklaken tumis. Kena belajar tumis2 ni, tak kira muda, tua, lelaki, wanita dan ZZZ.

JANGAN MASUKKAN YANG BAWANG BESO DAN DAUN KARI TU LAGI!!! Kasik bawang putih dan merah2 yang kekecik tadi tu naik bau dulu... dan kasik kaler2 cekelat muda. Jangan sampai cekelat TUA! Sebab tu mmg makna dah hangus la bahan tumisan. Maka kalau dah jadik begini, tuan2 dan puan2 terpaksa la menanggung rasa pahit yang akan ditinggalkan oleh ramuan2 hangus ini. Tapi takpe... masih buleh dimakan insya-Allaah.

Masukkan pulak udang... dan kasik masak sampai kaler oren. Sesetengah orang kata kaler merah... tapi saya personally rasa macam oren saja :( Tapi takpe, janji kaler dia dah berubah jadik warna yang agak panas2 suam :)

Lepas tu, masukkan lah bawang merah dan daun kari tadi. Masak la sehingga masak :) Kesudahannya, insya-Allaah akan jadik macam ni :)

Saya testing kasik isteri dan anak (dan kalu tak silap adik ipo pon ada kot masa tu?) makan... Alhamdulillaah, takde yang muntah ataupun muntah darah merah atau limfosit :)

Jadik, kalau tuan2 dan puan2 nak coba, maka dipersilakan lah :D DAN! Kalau la skill tuan2 dan puan2 lagik hebat (yg mana saya rasa memang ya insya-Allaah), maka ajarin lah saya bagimana mau kasik sedap masakan2 yang serupa ini :) Tambah kunyit sikit ke, tambah cili kering giling ke, tambah madu ke.... apa2 la :D

Okes. T kasih sekali lagi kerna membaca :D Assalaam aleykom WBT dan Selamat Sejahtera dan SELAMAT MENCOBAAA!!!!!

9 comments:

noris said...

sedapnye makan udang... sbnarnya udang ni mkn rebus shj pon sedap, ye dok ?(not to undermine ko nyer recipe la)

lain kali wat byk sket... bwk dtg upm... yum yum

Alfian_Troxion said...

:) Insya-Allaah. Tapi sekarang ni aku pon dah tak rajin mancing udang. Too time consuming :( Melainkan saja2 buat trip ke sungai :)

Anywayz... kalau aku masak lebih nanti aku bawak pi UPM :D hehehe (harap2 dia tak go bad la along de way)

dLyn aZmi said...

best nye udang..... nape aku x jmp rupe udang mcm tu kat sini huhu

Alfian_Troxion said...

Kat sana kok ada lobster... lagik best ye dok Lyn :) Tapi jap... NZ bukan famous ngan sea-food ke? Or is that Tasmania? hehehehe... aku konpius. Tapi takpa... kalau aku ada lebih, nanti aku pos kat kau via PoS LajU EkSpress

dLyn aZmi said...

lobster ade.. tp x slalu.. udng ade gaks... tp udang galah x mandang... huhuuhu hang anta courier kat aku weh..

EyesOfNabil said...

aku takleh mkn udang T_T

konot said...

cam sedapppp jer... must masak sekali before aku beranak!! kang dah beranak berbulan la aku tak merasa udang!

Alfian_Troxion said...

dlyn: kira okes a tu ada lobster. hehehe. Udang apa ek ada kat sana lagik? Tapi udang tetap udang kerna udang bukan lah kerang ataupun teritip :(

MatNabil: Aku pon dulu macam takleh makan. Tapi sekarang ni macam dah buleh makan. Aku rasa dia nye antigen (antigen ek?) dah lemah kot dalam badan. Tapi kadang2 tu ada gak side effek macam muntah ataupun gatal2 dalam mulut yg MEMANG TAKLEH NAK GARU!!!!!!

Konot: Sedap gak kalau kena cara masak. Aku masak tu aku rasa 1/4 sedap je. kekeke. Kalau Wan masak baru betul betul HAO LIAO!!!! :P Tapi aku ni masak tu memang la buleh kata suka dan kadang2 rajin... cuma sedap dia je kureng. tapi takpe, janji leh makan :D Insya-Allaaah

EyesOfNabil said...

aku takleh mkn sbb batu karang la..bukan sbb alergik :D Mkn bole sekali sekala..tapi kalo byk nnt uric acid dari udang tu akan terbina dlm badang membentu batu.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by