Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Keperluan Untuk Kembali 'FIT'



Setelah saya berfikir utk beberapa ketika... saya rasa mmg macam nak tulis surat lah pada penggawa di desa siswa RESTU (asrama) tempat saya duduk tu. Bukan apa, nak mitak permisi utk bawak barang2 letrik yg dia orang larang bawak!!!

Sebab apa... saya rasa macam nak testing masak dan makan secara sihat atau separa sihat atau tiga suku sihat. Sebab laaa ni, mmg dah kurang sihat cara makan. So, kalau dapat separa atau suku sihat tu mmg kira improvement lah ye dok? :)

Anywayz... ini dia list perkakasan2 yg mungkin saya perlukan:

  1. Peti Sejuk Mini - yang kecik cenonet tu pon ok saya rasa. Utk letak chicken breast (atau keel), sayur2an, dan juga ramuan2 marinade,
  2. Griller Elektrik - Ni nak cari kat mana tak tau... Saya ingat nak beli satu yang macam En Azrul Hazri punya (George Foreman grill), tapi kat Malaysia saya tak sure kat mana ada juai. Tapi takpa... buleh dicari,
  3. Rice Cooker - Utk masak nasik atau bubur of course :)
  4. Blender - Utk blend smoothie atau minuman yogurt
  5. Microwave - Hehehehe, kalau dapat bawak ni mmg best aaa.
Tapi, tu la... nampak macam banyak sangat... takut2 direject. Tapi bak kata Mas Rina Mustaffa binti Tajudin Ramli Aklaken... "Nanti jangan menyesal pulak lepas ni dengan soalan2 what if?"... :)

Oleh yg demikian, saya pon rasa mmg akan tulis ini surat ASAP. Cuma tu la, reason utk jadik fit? rasa2 adakah penggawa akan memahami? Kalau beliau orang yg fit, mungkin lebih senang utk beliau fahami. TAPI! Kalau dia pon jenis semi-couch-potato? Bagimana sihh.... :(
Tapi takpe... tulis surat dulu.. hantar... N give reasons PLUS! Surat sokongan dari Doktor? Haaaaaaaa.... ok ok... I might be able to come up with some sort of scheme.... ok ok. Something is 'brewing' in my head now... Will let U guys know once the brew finishes simmering :)

Anywayz... itu lah alkisah entry kali ni. Sapa2 yg ada pendapat tentang bagimana saya buleh kasik reason tambahan yg lagi kukuh? Mmg amat2 dialu2kan :) Tp reason yg tak tipu la... pasal kalau tipu... baik takyah mintak kebenaran ye dok :D

Oraitey...

Assalaaam aleykom WBT dan Selamat Sejahtera

9 comments:

noris said...

penggawa? masya Allah, sudah lama la xde dgr itu perkataan...

anyway, sorry, aku x de pendapat bernas utk membacking surat ko. just sending a bunch of good lucks your way :)

:: azrul hazri jantan :: said...

piye..
mu dok usm sana tuh nak buat phd keh nak buat badan sokmo?..mu tokseh la piye.. (susah juge nak buat sleng kelate dalam ayat gini eh) :)
hahaha.. mamat.. gurau aje :p buat aje mamat surat tue.. kasi aku sain skali.. insyaAllah boleh lepas.. tapi ko memang kena bagi reason yang kow kow la..
as for grill george foreman tue..haha,nasib baik aku beli kat harris scarfe dulu..tapi kalau ko nak carik juge,moh le ke QBM harvey norman,kot kot la ada..aku leh teman.. =)

EyesOfNabil said...

ckp je atas sbb2 kesihatan ko takleh mkn mknn segera yg tinggi kadar ajinomoto bla bla bla2..kalo tak nnt ko takleh wat phd :D

tp rumet ko ok ke ko masak dlm bilik? ye la..mane tau dia tak suke..karang tak psl2 je dia bunuh ko semasa tido.

Alfian_Troxion said...

Noris: thanks a lot :) Aku akan draft surat tu dalam next week.

AHJ: Hua hua hua! mari mari mari ke QBM (Queensbay Mall, Penang). Harap2 ada la... tapi macam takdeee je mat :( Takpe, kalau takde, aku akan beli kat kau. hua hua hua! aku kasik RM1000 .. tapi bayar balik dalam 14 tahun aa... ok ke? :P

MatNabil: Roomate aku ok... aku rasa la. hari tu macam pernah tanya... tapi aku tak ingat pulak apa jawapan dia. Macam ok dia kata.... tapi takpe, nanti aku reconfirm. Sebab masa aku dok kata2 pasal nak beli fridge tu, dia macam setuju 14.3+145% :) Lebih 100% tu!!!! As for masak... nanti aku reconfirm... aku mmg nak kasik konpom dulu pon sebelum bertindak :) Kang kalu tak dia kasik aku karate style Jordan Arab bersatu!!!

dLyn aZmi said...

hahahaha demand giler alpyan iskandar labu bunga tanjung..

kalau aku jd penggawa hostel tu.. aku akan kasi respon "ape.. ko ingat ko dok hotel 5 bintang? nak mende2 tu sume gi balik umah la dei tambi!"

tapi sebagai kawan.. respon aku.. "alpyan kun.. ko cube dulu.. tulis surat.. anta.. berjaya atau tak, itu blakang kire.. yg penting cube dulu ;)"

well inspektor shahab.. selamat maju jaya! hehehe

EyesOfNabil said...

satu solution lagi, ko mintak la bini ko masakkan lps tu jumpe la kat USm..tu la..mase dok rumah, nak dok kolej, dah dok kolej rase mcm nak fasiliti rumah lak :D

Alfian_Troxion said...

Dlyn: Hehehehe... alaa.. aku bawak semua benda tu pon aku nye sendiri. Nanti aku cakap la kat penggawa tu, aku bayar yuran lebih sket tetiap bulan :D hehehehe

MatNabil: Jumpa kat USM? Mana leeehh... dia USM Transkrian.. aku USM atas pulau. 45 menet mau jumpa ooo. Tu baru pergi... balik pulak lagi 45 menet. Lom campoq tol yang RM11.20 lagi :I tapi takpe... nanti aku akan pikirkan caranya :D

m2rs said...

Bagus bagus, motto aku pun skrang ni "Grad your PhD in style", maknanya by the time aku dpt PhD tu nnt, aku pun kena dalam keadaan cun jugak, muahaha...

A'ah, cuba je la nasib. Kot2 boleh, paling2 pun dia reject permintaan ko, atau pun dia kasi bawak tapi ko kena pasang meter elektrik, sekali dengan fire extinguisher khas kat bilik ko tu...

Good Luck!

p/s Btw apasal semua kawan ko asyik Binti Aklaken ni, kasi la aku nama kaw kaw skit, apa raaa...

Alfian_Troxion said...

MasRina: Hehehehe... tq tq Mas. Ko nak grad dalam keadaan cun? Alaa... sekarang pon dah kira cun laa... Kalau lagik cun kang... manjang kena ngurat dek postgrad (n silap2 undergrad) student. Kekekekeke... tapi takpe... mari kita sama2 cuba jadik cun :)

PS:- Akhlaken tu nama glamer oooo... keturunan Peguam Pumbela!!! Kenalan Ismet Ulam Raja... mamat tu la yang kawal harta2 Ismet di luar negeri!!! :D hehehehehe. (Tiga Abdul)

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by