Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Gym USM - 2



Hari hari Jemaat ni, saya ingat nak bubuh satu entry lagi la dalam blog ni :) Kali ni saya sempat amik beberapa gambar dekat DALAM gym USM. Dah buat beberapa member baru, yang kebanyakkannya OTAI2 belaka!!! Yang sorang tu dah 78... Sorang lagi 61. Dan yang paling muda antara otai ialah 46. Lepas tu ada beberapa yang bukan otai gym dalam linkungan late 30s dan early 40s :)

Anywayz, yang umoq 78 tahun tu nama dia En Kamarudin (kalau saya tak silap la). Umor lanjut2 camtu pun, memang nampak fit. Takdak perut terbonjol, dan lengan dia nampak steady lagi. Takdak bongkok2 dan buleh angkat dumbell2 dan buat tricep excercises lagik. Respecto! My new role model :) ... Pas tu plak... dia ni bapak kepada si Loyer yang handle kes Altatunya Sharibu tu... Apa nama loyer tu? Hishamudin? ... Anywayz... mmg respect ini pak cik :)

Yang umoq 61 tu, nama dia Rash/Raj... tak tau eja, pasal dia sebut aje. Anywayz, dia ni upper body memang besaq. Bahu sampai dada memang macam bodybuilder. Cuma tang perut aje... nampak macam lain sket :P Anywayz, he is very2 helpful dan sangat2 suka bercakap dan kasik tips tentang macam mana nak guna machine :)

Mamat sorang lagi ni... aramak... lupa nama. Tapi dia ni kerja driver TNC kalau tak silap. DAH ADA CUCU lagi... umor baru 46. Kira ok la tu ye dok :)

Anywayz, ni ada gambar 2 equipment yg saya nak cerita tentang kegunaan dia. Bukan apa, sebab mesin pertama ni mmg buleh kata wajib guna la kalau g gym. Mesin kedua ni pulak saya suka sebab buleh digunakan utk bentuk V Shape Torso :)


Yang ni nama dia SMITH MACHINE. Guna dia utk exercise chest muscles. Kalau masuk gym, selalunya mana2 program akan suruh buat ni dulu utk a particular weight session. Kalau tuan2 n puan2 nampak, dia ada horizontal bar tu kan? Yang tu utk letak weights... dan keistimewaan Smith Machine ni ialah, kita buleh 'main' sorang2 tanpa ada 'spotter'. Sebab apa takyah spotter... sebab dia ada tempat nak cangkuk bar tu seandainya kita dah tak larat nak angkat :)

(Spotter tu maksud dia orang yg tunggu kita masa kita angkat barbell... tapi hanya kalau kita buat chest excercise guna free weights... yakni barbell yang tak attach kat mana2 mesin. Sebab at one point, muscles kita akan takleh angkat dah, dan tugas spotter la utk pastikan baru tu tak jatuh kat atas dada kita lalu mati di tempat kejadiaaaan).

Anywayz, mesin ni mmg best sebab saya buleh buat sampai otot2 saya cecah failure, which is actually crucial for muscle gain :)


Yang ni pulak, saya rasa laa... nama dia Lat-Pull Down. Guna dia ialah utk latih otot bahagian belakang, dan jugak otot yang kat sebelah sayap/wing kita. Cara guna dia ialah kita tarik bar tu ke sebelah belakang, ataupun depan kepala. Teknik dia mmg perlu dilatih, tapi kalau dah lama2 buat, tau la nanti camne :)

Yang best nya mesin ni ialah ianya jugak buleh digunakan utk train triceps :) Antara otot yang paling saya suka. Hehehehe :)

Okes... dan yang ni ialah gambar2 saya snap kat Gym dan luar Gym.

Harap2 entry kali ni dapat memberi ilmu pengetahuan kepada para pembacaaaa :D


Assalaam aleykom WBT dan Salaaam Sejahtera...









8 comments:

EyesOfNabil said...

Perghh...kalah dua tiga tiang gym UPM yg buruk tu...bila la diorang nak upgrade itu gym.

Alfian_Troxion said...

Kena tukau mangmt kot? Sebab mgmt pon orang2 yg tak tau camna nak gunakan gym secara optimum. Tu yg tak upgrade2 aku rasa. Takpe Mat Nablus... nanti kita import Sazali Bodybuilder datang UPM soh manage gym tu :)

~ayoi~ said...

Kenapa pakcik 78 tahun dgn uncle 61 tahun nampak lagi muda dan tough daripada mamat umur 31 tahun?

Alfian_Troxion said...

Hahaha... sebab yg 61 tahun tu die rambut :P Tapi yg 78 tahun tu mmg takleh buat apa la. memang fit nak dan in mint ondition. Biceps dia pon leh tahan for a 78 year old :P Anak dia 9 ke brapa ntah.

Anonymous said...

gym ni org luar ley masuk x??

uncle naim said...

aah...org luar ley masuk ke??

Alfian_Troxion said...

Anon dan uncle naim: Aramak... saya kureng pasti la. Tapi... rasa2nya gym2 univ mcm ni, mcm dibenarkan... cuma kena bayar la kot kalau bukan student/staff.... rasa2nya la :) MAsa saya masuk saya postgrad student, jadik mmg free (dan kompom leh masuk la)....

uncle naim said...

tq brader.. ingat nak pegi situ alang2 dah dekat sbb sy stay dkt usm student luar.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by