Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Balik dari Memancing

Assalaam aleykom WBT dan Salaam Sejahtera

Hari sabtu lalu, kami (saya dan Azrul Hazri Jantan) tiba ke Nibong Tebal pada jam... 10 p.m. lebih kot? Kami balik dari trip memancing di Tuas, Yan, Kedah :)

Kali ni, rezeki kami tak begitu baik, Tenggiri-wise dan Bottom-wise :( Ikan lain ada la dapat, tapi yg ditarget satu pon tak lekat. Tapi nak buat macam mana, dah macam tu kententuan Illahi. So redha je la...

Kali ni, kami pergi pun memang bukan musim ikan tenggiri. So what do you (WE) expect? :P Tapi kali ni, ikan2 yg kami dapat kebanyakannya spesis yg memang tak pernah dapat pon sebelum ni. Kami dapat alu-alu, banang aka todak, paktipok aka tudung periuk dan belitung aka dorado aka MAT REMPIT! :D Saya alhamduillaah dapat seekor alu-alu dan seekor banang. So kira ok jugak la walaupun kempunan ikan tenggiri aka mackerel :D

Lepas ni, bajet2 macam nak tunggu lamaa sket la baru nak g balik. Saya ingat, memang nak tunggu MUSIM dulu... sebab baru la puas hati ye dok? Sebab kalau dapat tenggiri tu, memang rasa puas hati. Sebab2 puas dapat tenggiri?
  1. Daging sedap
  2. Lawan dia mencabar bagi pemancing amatur macam saya ni. Pemancing2 otai pon suka lawak tenggiri ni. Nama timangan tenggiri pun ialah SHUKOI! :P
  3. Harga di pasaran tinggi. Tenggiri yang dipancing lagik mahal dari tenggiri yang di pukat! Saya rasa, ini kerana yang dipancing lebih fresh. Yang dipukat tu, dia simpan dulu dalam bot... dah abis sesi pukat, baru le dia anto ke kedai2 (Kot?)

Anywayz... experience kali ni ok jugak la. OH! And salah seorang 'peserta' TER-jatuh dalam laut masa ombak datang. Ye la... kalau ombak tu mai, kadang2 bot macam nak terbalik! Maybe masa tu dia tak dapat kawal footing dia, langsung tarus masuk dalam laut. Alhamdulillaah, dia berjaya merileks-kan diri, dan berjaya naik balik ke bot. Kira power gak la, pasal pak cik tu dah 60-lebih umo dia :D hehehehe.

Okes... apa2 pon... seperti biasa, kita layan gambau :D

Assalaam aleykom WBT.

Set spinner dan propellar utk perambut
Set2 perambut yang telah siap dipasang
Dah letak kat kadbod kasik managed sket
Tekong - Pak Halim
Seorang peserta yang sedang letak sunblock :D
Tekong dan Awak-awak (tak sempat tanya nama awak-awak ni...)
Pemancing yang penat dan hampa sikit
Pengubat rindu tenggiri - ALU ALU. At least ada la rupa tenggiri sikit2 :P hehehe.
Umpan yang tergantung gitu aje. Masa ni dah penat dah, tak dapat2 tenggiri. So bio je la umpan tu kat situ sekejap...
Macam ni la rupa umpan yang dipasang pada perambut. Jgn takut, ikan ni mmg ikan mati pon... takde la nak buat gini kat ikan idup :P Kalau ikan idup, style dia lain sket :D
Pak Cik Mamak mana ntah, tolak gerai dia kat jalan raya
Pak Cik Mamak yang selamba amik satu lane jalan :D Sungguh berani...

9 comments:

Lia Sakinah said...

Kesian...xdpt tenggiri idaman... beli jo la kek pasar tu...hehe... btw, seram aku tgk muka kehampaan ko yg pakai topi tu. Mcm pembunuh upahan! kekekeke...

:: azrul hazri jantan :: said...

hoho mamat..
lepas nie kasi tempat lain plak.. russian wreck? karang ngah 06? pulau jarak? koh adang? pilih sahaja.. hua hua hua.. merajuk sungguh aku pada sang tenggiri.. :(

Alfian_Troxion said...

Lia Sakinah: Kok are tuku? tuku mahal bangat!!! :P RM25-30 aku oroh ari tu :P tapi takpe... Uit? Macam assassin ke rupa aku? Muko ponat pon ada macam muka pembunuh upahan tu? Ganas sungguh aku ini. hua hua hua!

AHJ: aramaak... aku pon merajuk gak aa mat. tapi aku rasa sebab pegi bukan musim tu yg hampa tu :( Aku rasa kita leh g lagi, tapi g time musim. insyaAllaaah dapat :D
As for tempat2 yg ko cakap tu. hehehe. aku pikir2 balik macam tak ready nak g... pasal jauh sangat... plus nak kena beli set laut extra dalaaam :( hehehe. tapi takpe... nanti dipikirkan lagi :D

Lia Sakinah said...

Untuk pemancing2 kecewa, aku ada serangkap pantun utk korang. Semoga dpt mengubatkan hati yg rawan...hehe

Pergi ke laut memancing tenggiri
Tenggiri idaman tak memunculkan diri
Hati merajuk ku pendam sendiri
Hai tenggiri, kemana ko dah lari


Alpyan, tuku waye lo tenggiri nang pasar...larang ora opo, janji weteng mu kenyang....kekekeke

Alfian_Troxion said...

Lia Sakinah: Hahahaha! Kok berpantun pulak bibik sorang ni :P hehehehehe. tapi takpe... mmg terubat la gak hati yg luka.

Kok weteng warek.... tapi poket.... wala walaa wehhh.... entek pulus nya kalu di tuku-ey tenggiri. Tapi tuku orak adventure laa... kena lungo munggah bot... bbaru la eneng experience sitik :P

- jawa broken versi 1.1 :D

Casa Daneea said...

mana tenggiri? sekor pun talak mali....
kat sini balik2 baung, talapia, loma, balik2 loma, talapia dan baung.
tapi baung masak asam belimbing buluh ngan lomak cili padi sodap apo?

p/s saya jawa, ayah saya pun jawa tapi dua2 tak reti cakap jawa....

Alfian_Troxion said...

Kok kau lagik parah Casa :P At least aku leh gak cakap sket2 :P hehehehe. tapi takpo. mari kito samo2 lajar ngomong jowo. biarpon ponorogho ataupun maglen :P

Casa Daneea said...

tulah en. pyan... malu sungguh den nengok ekau reti ngomong jowo. tapi raso2 kes den ni boleh lah dimaapkan sobab mak den melayu ganu. heheh.....
(den teringat 'kabare' tu base jepun masa den form 5....)
p/s apesal atuk tak ajo ayah cakap jawa?

Alfian_Troxion said...

hahaha... takpe. ekau dimaapkan wahai cik puan naoraini. hehehehe. den pon bukan pandai cakap pon, main hantam aje. untung2 kena... untung2 tak untung... tak kena. hahahaha!!! Kok kabare base jepun? ekau niii... nak kena kamikaze ni. hua hua hua!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by