Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Food some more and Olive Oil Arabian RM13.50!!!

Assalaam aleykom!

More on food. Wokey... Actually, I was recently introduced to new tempat-makans by my roomate, Mr. Azrul Hazri Jantan, that are actually quite near to my hostel. Before this, I never knew there were other relatively (and one is REALLY) cheap malay restaurants nearby. Paling dekat, kedai mamak KHALEEL. Mamak, mamak, mamak... My lungs are now filled with curry... :P

Annywayz, I'd just like to share my experience going to (at the moment) TWO of these restaurants.

Yang first tu,... VERY2 FAST SERVICE, even though there was this one table that housed more than 20-people *yg masih belum dapat makanan time tu btw. Makanan dia alhamdulillaah, relatively ok and palatable :) Harga? Standard I guess. For 1 plate of rice, a bowl of chicken soup (with not that much chicken though) and teh-O-ais-kurang-manis... I paid RM.5.50. Ok la :D But the best thing was the fast service, and quite comfortable environment.

My meal (RM.5.50)

Azrul Hazri's meal - RM5, or was it RM4.50? Mee Bandung! So banyak oneee!!!

The name of the restaurant. NUR MUTIARA TOMYAM!

The second restaurant was a bit semi-modern, with a very-very-very inviting slogan... especially in today's world of Pak Lah Amet Badawi's Oil Price. Don't remember the exact words, but basically it implies:

"EAT A WHOLE LOT MORE FOR SO MUCH LESS"

Mana tak nya... on the menu, there was still NASI GORENG BIASA for RM2.50? I thought such numbers were extinct! Annywayz, since I felt a bit kaya at the time (even though it was actually the direct opposite), I decided to go Clint Eastwood and ordered a CHICKEN CHOP!!! The price... I thought it was damn cheap for a chicken chop. But I didn't want to keep my hopes up because for that price, I bet I'd only get half a chicken wing! (exaggerate sket :P)

But to my amazement... the plate was big! Side dishes were relatively abundant, and the whole meal filled me to my gills!!! Memang banyak. And Azrul punya dish (nasik goreng something n telur nama jepun) was also quite banyak. RM3 for the nasi goreng n RM1 for the telur jepun thinggy. Unfortunately, I don't have a pic of their shop name. Tersilap copy and paste gambar into my USB Portable Storage tadi... annnywayz.... THE CHICKEN CHOP looked like this:

Chicken Chop - RM7.00 ... Murah for so banyak...kan?

Okes... Oh, btw... there are a few more restaurants that share the same building as these two. And insya-Allaah I and Azrul will try them all... Bila dah try semua nanti... laporan will come insya-Allaah :D Okes!!!


Assalaam aleykom WBT!

Oh... btw... Iklan Iklan. OLIVE OIL ARABIAN! RM13.50 for 500ml! Cheaper than what we have at the hypermarkets (RM30++)... not that I'm an agent. Saje letak gambau :D BTW, arab customers say it's of good quality. Import dari Jordan.

10 comments:

EyesOfNabil said...

Makanan eksotik takde ke pian? Maksud aku yg takde kat Selangor la...:)

BTW, apsal google ads ko ade iklankan 'zakar'...lawak siot :D

Alfian_Troxion said...

Hahaha! Mana la aku tau. kalau berminat nengok iklan tu, apa laga! hua hua hua! dapat gak aku beberapa sen :P

aku pon tak sure asal keluar iklan "Suami 'habis' awal" la, "Puas di ranjang' la... walhal concent aku takde pon cerita pasal2 tu. tapi aku rasa sebab Adsense belum optimize utk bahasa melayu lagi kot.

Seba kan ke Adsense ni keluar ads based on Theme and Content? Blog auk dah le takde tema... lepas tu content plak basa melayu. So Google hantam je la kasik aku mana2 iklan basa melayu atau indon yang ada. Tu ada iklan awek arab lagi. polik aku. hahahahaha!!!!

Alfian_Troxion said...

Oh... Makanan EKSOTIK... takde kot. paling lain pon jenis makanan Arab je la. Lepas ni, kalau member aku masak MANSAF, insya-Allaah aku post. :D

Aku nak kena carik member Garman la kalau camni. Soh dia masak makanan Garman eksotik punya! :D kang best sket post2 pasal makanan aku :D

MRM said...

BANYAKNYA nasi ko makan!!! (saje nak buat ko guilty,muahaha)

Uish, the mee bandung nampak sedap la...meleleh aku tengok. 26 aku nak turun Penang, pi borong dvd, haaa cam na nak pi Nur Mutiara Tomyam ni, kot2 aku dah tak tahu mana nak makan, bole try mee bandung yang nampak sedap tuh :P

EyesOfNabil said...

Jauhnye borong dvd mrm...kat summit kan masih byk dvd citer bersiri tu. Even yg latest2 semua ada pd harga yg murah ^_^

btw Pian, dlm oprah kata (dr Oz citer) olive oil tu kalo ko buat stir fry dgn memanaskan minyaknya dulu efeknya akan sama je mcm minyak biasa ko buat goreng.

Cara yg betul utk guna minyak zaitun tu is dgn cara menggaul2 mknn tu dgn minyak tu then baru la tuang dlm kuali utk dpt benefit sebenar dia. Kalau tak, dr tu kata we're just pretending we're cooking healthy when in fact we're not.

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat...
makan makan makan... memang indah... bila la mau start buat program pemakanan sihat?...hehe...
ehh.. aku ada satu soklan.. antara minyak zaitun, minyak bunga matahari, dengan minyak jagung, yang mana paling best tapi sedap tapi kurang kolestrol?...

mrm...
hang nak mai penang ka?...nak merasa mee bandung yang saya makan tue ka?kui kui kui...meh la duduk semeja sembang sembang and gosip gosip hal dunia...hua hua hua ;)

MRM said...

EON:
Oh, that's a good info EON, patut tu la bila tengok channel masak spaghetti tu, dia gaul2 aje! Yang dvd tu alasan aje sebenarnya, mmg nak kena pi sana sbb nak habiskan voucher hotel :D. Btw yang kat summit tu berapa harga satu dvd, dapat rm4 gak ke?

AHJ:
Ha ha ha, aku orait aje! Tapi nampaknya tak boleh nak gossip yang kaw kaw lah sebab bukan aku dgn hubby aje pi Penang ni, mak aku pun ikut sekali, maka takkan la nak tinggal dia sorang kat hotel tu ha!
So ko still serius nak ajak aku lepak ke ni wahai AHJ? :P

Oyis said...

amboi, nabil... kita x pernah perasan pon adsense kat tepi bab apa, dia plak bole perasan... apsal eh? heheh

EyesOfNabil said...

oyis,
semua link dlm site org kena la tgk ^_^ Baru berbaloi org letak :D Tul tak pian..penat dia letak tu ^_^

mrm,
sebab tu kena tgk food channel dgn hallmark. ^_^

dvd summit tu murah gak (kalau bandingkan around klang valley la)...kalau citer bersiri tu basicnya satu rm5 tp kalau beli byk boleh mintak kurang (kalau satu citer je takde la kurang). Lagipun sbb dekat, kalau rosak bole tuka balik :D

Alfian_Troxion said...

fuih, jadik dialog la plak :P kekeke. tq tq kerna memenuhkan ruangan komen saya ni :)

MatNabil: Uit? Kalau masak Olive Oil camtu ke efek dia? tak tau plak aku. tq tq for de info.
Kalau yang bab gaulkan dalam makanan tu mmg betui :) lebih dapat benefit dia sebab kita bedal secara raw. Orang arab kat sini pon ada yg pelik bila aku kata aku masa guna olive oil. hehe. tapi kan... camne plak leh sama efek dia? walhal kandungan dia berbeza dengan oil lain? Hmmmm... ni nak kena tanya Dr ni.

Mas: Mari la ke Fenang ni haa :) Tempat makan ni biasa je sebenarnya, restoren biasa aja. Cuma sebab kadang2 harga dia kena dengan student (satu kedai tu la). Kalau harga biasa pon, ada kedai tu dia nye portion besar yaamat :) Keistimewaan dia kat situ la kot :D Anywayz.... kalau udah mari, n senang2 mau jompan, kitorang insya-Allaah ada. TAPI! kalau ko nak borong DVD, aku pon bajet nak ikut sama la. Hua hua hua! stok dah kekurangan ni.

Noris: Nabil nampak link tu pasal, macam dia kata la, dia nengok semua link yg aku letak. kekekeke. Tapi tu le, tak tau plak camne leh kuar link tu ... kat komputer aku tak kuar plak link2 tu. kueng kueng kueng. kat komputer mat nabil je kuar? Hmmm... :P

AHJ: Ntoh le maat. minyak mana satu aku pon tak tau. kalau ikut apa Oprah kata tu, makna nya kita leh hantam je la minyak apa2 :D kalau betul la apa Dr tu kata dalam Oprah, kita bantai minyak Canola je la.... at least buleh terkenang2 masa di Ozi dulu... kekekekeke

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by