Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Covering the right place, but at the same time NOT covering the 'wrong' places :)

My attention has been brought to an issue... one concerning ubiquity :) Ubiquity of a fashion induced confusion... and sorry to say... is affecting women. But please do not label me as a male chauvinist pig, or someone who naturally belittles women! I am no such creature. Because every time I hear a man saying bad things about women... I quickly ask them... "Is you mother not a woman?"... then I laugh and eat my food :D Hahahahaha!!! Anwyayz...

I would like to talk about the weird fashion surrounding hijab... or veil (tudung) wearing girls :)

My post is not to preach for non-veil-wearing women to wear veils (even though that would be good), but instead, I'd just like to voice out my point of view regarding the 'confusion', or STUPIDITY of some veil-wearing muslimahs who are making a mockery of the whole concept of aurat itself.

It seems that in today's society, the concept of 'tutup aurat' (or covering up) for women would mean... SIMPLY... to wear the tudung. I have to disagree that putting on the veil would solve the aurat problem itself :( Of course, it is usually the last place most women decide to completely cover up... but in all, it will not solve the problem of aurat as a whole.

As a matter of fact, I think just by adopting this notion is outlandishly fallacious and in some (MANY!!!) cases, a mockery to Islam itself. (Please do not conjure up opinions that I am against the tudung. I am ALL FOR it! I even considered beating up Datuk-K to ge to Siti when she decided to cover her head. Hua hua hua! Ok, jz kidding...)

To cut things short, many veil-wearing-women in Malaysia (and also around the world) seem to have failed to capture the concept of the hijab, and covering up itself. I mean... ok. Wearing the tudung is a GREAT step towards getting closer to Allaah... Alhamdulillaah! :D But when you cover up your hair, and let other body parts loose... I mean... Ok... something might not be right here... but where? Where is it not right? ... oraitey... now I see it (them)... the other body partssss... other than the hairrrrrr.....

I know... everyone sees this, and many have written about it. But I am going to be blunt. Very2 blunt :) (Sorry in advance if I might offend anyone).

I would first like to bring forward an example that maybe (AND HOPEFULLY), only married people would be able to directly relate to. Non-married people can of course... indirectly relate :D

When a man and a woman get in bed together... will the hair be the body part that is most paid attention to first? Ok... some might caress the partner's hair a bit before getting on with whatever it is they want to do... but the main point (or POINTS) of attraction for men, will not be the top of the head! Betui tak? Unless of course there is a TV-set showing Liverpool vs Manchester United popping out of yer wife's forehead :P
(At the same time also, I won't be saying which parts are of more interest lah... because that would be too blunt :P and also it is a matter of personal preference. Hahahahaha! ok ok...)

Anyway, the point being here is that... some cover their hair... but let other parts dangle. They cover their hair, but wear tight slacks (seriously, slacks are more 'revealing' and interesting to view compared to jeans :P) that clearly show the shape of the buns and the curves of the thighs and legs. They cover their hair but put on jumpers and t-shirts that CLEARLY show the shape of the boobies... They cover their hair but at the same time showing the 'valleys' of revenge (I personally saw this yesterday at a USM bus stop. Of course (I DONT KNOW WHY!!!!), I only looked for a while during the first gaze. Bila dah ada chan, takde plak tengok lama lama... ish. Hahahahahaha!!!!).

In all, they cover their hair, but let the other... more desirable parts show (or, most of time... covered up tighly :P)

This is the confusion that I am talking about :) I don't know why this confusion can even exist for those who choose the way of the veil... because IMHO, the very act of choosing to cover up must have been motivated by the perception that one is 'revealing' too much to non-deserving parties, and one fears that this will incur the wrath of the Lord.

But in the light of the fashion world today, I am able to understand why this is happening. With the influence of the media, the west of course, bollywood, peers as well as Barrat Obama (ok, I don't know how he fits into the picture here), some veil-wearing-women sometimes justify in their minds that as long as there's a piece of cloth covering the hair... all is ok :) I mean hecks... this happens with guys too... only our case normally goes along the line of wearing shorts (and I have to say that fortunately, we do not have that much to show anyway :P).

At the same time of writing, I also realize that there is also the faction of people who will say... "Oh COME ON guys! GROW UP!!! Get used to it!!!".

I beg to differ here. Compare a 7-year old innocent boy, and a NORMAL 19-year old hormone raged teenager (and also, 35++ year old men for that matter :P). If a naked sexy bikini model were to be put before them, who would you think would shut their eyes and blush away in shame? I really2 think the older guys would RUN AWAY IN FEAR!!!! hehehe... yeah rite.

It's the very fact of GROWING UP that makes the world population prosper! Men get attracted to women (especially when provided with visual stimuli)... and vice versa. Only grown up people can 'appreciate' the opposite sex in a manner of physical appearance. So, gowing up is in proportion with physical attraction. But of course, growing up is different from growing OLD... as the hormones start to diminsh during this period, and mostly... many 'drives' are slowly put to rest :)

So, at the same time some women are asking men to not to get too interested in the female-physique, at the same time also they are asking us men to try our best to 'horny-ize' ourselves so that the world's population will not diminish :D I mean... macam betul la kan? Kekekekeke.... A different point of view... but somehow true.

Anywayz... back to the point of revealing-veil-wearing-chicks. I am not saying I have a solution for the issue. And I am not saying that I am an alim ulama as well :P And I also cannot guarantee that people closest to me (family, good frens etc) are not one of these people.

I am just voicing out what I think. I don't think that is a crime. even in Switzerland :D All I am saying is that... it's a confusion :) Really. And from here, I can sometimes infer that some non-veil-wearing-girls are smarter... in a way lah. Because even tho they are not wearing the tudung... but they are not making a mockery of the concept itself. But of course... an extra bit of cloth won't hurt :D kekekekeke....

Ok. Tu je kot. I know guys also ada issues... if U think there are and we don't realize them, plz bagi tau :D Insya-Allaah, I (and hopefully all other gusy) are willing to accept. It's easier to judge other parties than you own self (or 'species' for that matter)

Okes. Panjang sangat dah. bye bye!!! :D

18 comments:

EyesOfNabil said...

ampes..knp melibatkan nama ku utk mendapat glamer? Ko kena bg royalti bila dpt untung nuffnang tu :D

btw..pjg sgt la ko tulis..aku skim2 je sampai bawah..tp aku paham mesejnya...maksud ko knp bertudung kalo tak tutup aurat la kan? ^_^

aku takde jawapannya ^_^ tp saje je nak tulis sbb nak mintak royalti..wakakakaka...

Sazly Salfarina said...

burrrrr.... marah bena mike. Teman suke cuace sejuk-sejuk kat sini, sebab time tu la mata teman ni boleh melilau sana sini. Takde la banyak pompuan yang bukak-bukak.

Tapi bile panas, macam time bulan pose hari tu, masyaAllah. Minah salleh pon bertudung gak. Tutup kepala sebab panas la nampak gayanye. Tapi bawah, huiii... terbeliak bijik mata teman. Teman dok risau jugak pasal bende ni, anak dare teman pon tgh membesar.

MRM said...
This comment has been removed by the author.
Alfian_Troxion said...

Mat Nabil: Hahaha... mmg panjang pon kali ni. aku pon dah bajet kau nak tulis camtu... so aku takkan bagi royalti kat kau walaupun aku rasa ramai ke blog ni pasal aku pakai nama Mat Nabil. Hua hua hua!!!

Sazly: Winter mmg time mat salleh tutup aurat. Kadang2 ngalahkan Islam pasal dah le kadang2 sampai pakai head beannie tu... lepas tu dikenakan dengan winter jacket yg serba tebal. tapi jeans je la dia bio ketat. kekekekeke. Tapi summer mmg agak 'menyiksakan'. Tapi takpe. ko dok sana tak lama. Anak dara kau akan dapat benefit speaking... makna nanti balik mesia dah takyah lajar English angat :D Weh... japs... asal ramai orang dok kata "mike mike".... aku rasa la... macam "Mate"... tapi sebutan dia sleng Ozi... jadik la bunyi "Mayy" + "t" :D Betul ke? Meh tanya orang Ozi.

Masrina Mustapa: Aku sangat setuju dengan kau nye pandangan tu Mas. Patotnye la kan... macam orang arab masa aku buat masters dulu.... baju tu terus leh buat semayang :D Patot sama macam laki la. Tapi biasa la... fesyen dan peredaran zaman... :) Bukan salah agama... tapi orang yg tak ikut sangat apa agama soh :P kekekek.
as for part pahala pakai tudung n dosa part2 lain tu (and vice versa)... ntoh le... aku pon tak sure. tapi aku pernah gak berpikiran camtu. tapi kawan jordan aku ada kata... dosa bukak aurat satu je. tak kira la part mana bukak pon... jatuh dosa bukak aurat. Tapi camne Allaah kasik 'markah' atau 'de-merit' tu aku tak sure le :P Tu kena tanya Dia sendiri... kot2 diberitahu dalam mimpi ke :D hehehehe.

EyesOfNabil said...

Alpian..ko dgn makmal mate ko tu jgn tgk lama2...:D

Alfian_Troxion said...

hahahaha! makmal mates aku 5 orang jantan daaa... dua orang bini orang ... dan sorang anak dara ber-cover-agak-penuh. Jadi alhamdulillaah... selamat gak le....

:: azrul hazri jantan :: said...

uih..citer ko nie apsal panjang bebenau mamat..ko mimpi apa malam tadi?ahaks :p apsal tak selitkan gambo perambut yg ko dah buat semalam? :D

as for me,sebenarnya aku x tau sgt nk komen apa..yg pasti,didikan agama harus sempurna,solat mestilah dijaga..islam kan dah kata..solat itu pencegah/benteng dari melakukan kemungkaran..

pernah aku tegur seseorang yg agak rapat dgn aku satu ketika dulu (ko blh agak punya sape dia),kalau blh jagalah penampilan,toksah bersolek sangat,tudung jgn selempang,lipstik tue kalau boleh elakkan..ko nk tau dia jawab apa?.."nie apahal nk halang2 nie,nie kes cemburu la nie,nk tuduh kita cari jantan lain" - lantas dia report kat mak dia,dan aku yg kena bamboo balik..huhu..durhaka sungguh..wanita akhir zaman..wallahualam :(

Alfian_Troxion said...

oooo... aku rasa macam tau :P kekekeke. tapi takpe... dah jadik history misteri...

mimpi? mana ada mimpi. semalam yg aku dok borak2 ngan ayu ngan ubay ngan anusha pasal benda ni la... so since takde idea... aku pon tulis la pasal ni :D Hahahahaha! tapi aku tau tak ramai baca kot... pasal panjang sangat. lepas tu topik pon semua orang da tau... hehehe..

tapi takpe... janji tertulis di blog oredi :D

EyesOfNabil said...

ada kenalan bau bau bacang aku (maknanya kenal atas kenal atas kenal :D)...asalnya mmg la suruh bini tutup tutup tutup...tp ko tau ape jadi..lps tu dia kawin lagi satu dgn prpn yg tak kena langsung dgn kriteria yg dia bg kat bini tua dia tu n lps tu bini tua tu berpakaian la vogue balik sbg tanda protes.

so aku rasa kadang2 lelaki ni ampes dan hipokrit gak...bg syarat mcm2 kat prpn utk pakai tu pakai ni tp diri sendiri pun mata dok tgk prpn lain tak hengat bini kat sebelah.

Bak kata org..ape tu...kalau nak berbini setaraf aisyah/khadijah, akhlak tu kenalah setaraf Rasul kita s.a.w. ^_^..ini nak kawin je ikut sunnah...benda lain ikut senah sirap.

:: azrul hazri jantan :: said...

uih...mat nabil...agak menakutkan je story ko neh :D yg penting,laki bini kena ada perbincangan..give and take..sikit punya lebih kurang..jgn hipokrit and nk tunjuk eksen..si suami mmg pegang saham dosa bini,tapi at the same time kena bijak handle isu macam nie..hoho.. :)

senah sirap tue kebenda?.. :p

Alfian_Troxion said...

Senah sirap tu macam nasik ayam yg dah basi tapi mak cik senah letak sirap nak kasik sedap balik... kekekekek

Uit.. berat kes tu mat nabil.

Tak tau la nak judge laki dia camne... tapi apa yg dia buat mmg bodo la... soh bini tutup aurat, tapi pi kawin lagi sorang yg bukak aurat :D Mmg agak bodo... sama beberapa pak gak di USM ni. :P

Tapi of course, aku rasa tak la semua laki2 macam mamat tu.

TAPI! Laki2 yg lebih kurang macam mamat tu mmg aku rasa... ramai. Maksud aku... perangai TENGOK pompuan :) Bukan apa. aku pon ngaku (dan bini aku pon tahu... dan aku sering kena cubit :P)....
Laki (normal) ni naluri mmg akan suka kecantikan perempuan. Dan bila perempuan berpakaian vogue dan seksi lalu depan mata... the natural instinct is of course... SURPRISE! So, as the response to surprise, maka first reaction ialah... men-nengok :)

Tapi of course... selalu kita dengar... tengok yg first time tu takpe... BUT of course jugak :) takde la tengok sampai tak pejam mata ... sebab first time tengok takpe.. so bukak mata lama2 to sample banyak2 imej wanita seksi berkenaan. kekekeke. Of course ni salah la.

Yg penting utk laki ni is control. Zaman sekarang ni mmg ramai sangat dah awek2 seksi ni. Laki pon sah2 la akan TER (atau sengaja) tengok. CCuma kalau dah TER tengok tu... cepat2 la pandang bawah atau tempat lain... :) hehehehe. Gitu la lebih kurang...

... TAPI! camne kalau pandang tempat lain, ada pulak lagi sorang awek seksi? Hahahahahahaha!!! maka pakailah spek mata hitam opaque :D jadik Kassim Selamat la plakkk

MRM said...
This comment has been removed by the author.
Alfian_Troxion said...

ish... ganas bebeno contoh kau mas... kata aku suka tengok pompuan seksi... mana pulaak la aku suka tengok. kalau ada yg lalu tu, aku ter la tengok (aku bajet, pompuan opn sah2 tengok gak... pasal surprising macam aku kata... sebab tu ada teori bayesian Surprise :P)

kok ye pon tulis la ....
"CONTOH nye.. kata la si Pyan suka tengok awek seksi... etc etc etc"

Nanti orang baca... dok ingat aku ni pervert la plaaak.

Alfian_Troxion said...

btw.. bab kawin 4 tu aku tak sentuh pon dalam pos ni :P sebab tu dah kira tajuk lain dan aku sendiri pon tak nak bincang. hua huah ua! pasal aku pon tak nak kawin 4... :P

:: azrul hazri jantan :: said...

"So kalau yang nak kahwin kedua++, cari la perempuan yang cacat ke, yang gemuk gilos org tak nak ke, haaa, tu patut tolong la, jgn la cari yang cun melecun yg confirm jodoh dia InsyaAllah ada sbb ramai je lagi lelaki bujang kat luar tu, kasi can la kat diaorg plak"..

ye betol!!! bagilah can kat aku weii.. :p :p :p

Alfian_Troxion said...

hahahah! bujang trang tang tang AHJ :P takpe maat. aku tak potong line. tapi kalau awek tu nak gak kat aku? nak buat camne. Hua hua hua hua!!!

cah je tu....

jgn takut... aku siap tolong cari kan silap2 :P Ni dalam lab ada sorang ni ha? kekekekekeke

MRM said...
This comment has been removed by the author.
arunib said...

testing

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by