Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

How much does it cost to start playing tennis? ... From scratch that is :)

Assalaam aleykom my dear readers!

Tennis is a lovely sport. If you're good at it, you can make more than 10-of-millions of USDs from just a few good years (like Justine Henan... who's already retired whilst still holding the world number 1 spot).

But if you're not good, but still would like to play... macam saya dengan ex-roomate saya Encik Azrul Hazri Jantan... then the best thing to do is to invest in a ok/good tennis racket, a few tennis balls... and of course, get some coupons from the pak guard office for the USM tennis courts ;) Kat sini, for 1 hour of play, kena guna kupon 50 sen (student rate). Tapi kalau malam, RM1 per hour... sebab dia orang pasang lampu.

So, kot2 la sapa2 nak tau, how much to invest... well, we'd say... put in a few hundred bucks. Takde la sampai thousands macam golf tapi :) 

Myself and Azrul, we both bought an ok brand racket (I bought Prince... Azrul got himself a Wilson). Price range... mine was a pre-strung (dah ada tali...) RM199.00. Azrul's one... ntoh. Berapa ek mat? Lebih kurang ye dok? For us beginners... this would be an ok price for an ok racket. Not to shabby while at the same time not to advanced :) Ye la kan... baru lajar nak pukul, takkan nak beli racket Roger Federer yg harga 600-800 ringgit :P Maghah bini den aihhh....

For the balls? In the range of RM15-RM20 per container (3 balls in each container). There are balls priced at RM10, but we think that those ones might not last long. So beli yang mahal sikit ok la kot? (Ntah betul ntah tidak deduction kita orang ni. Hehehehe :P).

Kasut? Lupa pulak nak mention kasut. Also, we got the not so expensive type. RM169.90 was mine. Azrul nye RM159.90 kot? Brand TER-sama la pulak, walaupun beli dalam 2-3 bulan apart. Hahahaha! Cuma saya punya lagik cun la.. kueng kueng kueng :P cah je tu.

Anywayz... overall.... RM199 + RM18x2 (dua tin sorang baru ok sket...) + RM170 = RM405. So lebih kurang dalam area tu la. RM400-500... 

Tapi tak la beli semua in one go. Kami tutor lagik... so RM405 sekali harung tu banyak oooo. Benda2 ni pon kami beli in the course of a few months. So one month tu max keluar dalam RM100 la kot. Hehehehe....

So, basically this is the break down. Insya-Allaah, if we get better, akan upgrade equipment. Kot2 la ada duit lebih jatuh dari langit ke 9... hehehehe. Buleh angkat reket ala2 Nadal atau Federer ye dok. Annywayz....

Okes. Sekarang, mari kita layan gambaar :) Sapa2 ada tips yang lebih berguna... especially for those who are more experienced in tennis... silalah kemukakan :D I am all ears! :D 

Oraitey then... Adios dan selamat ber tennis :D

--

My Prince racket... lampu tu buat cam dia display item la  plak...

Oversized frame... so that ball hit is guaranteed (cuz i beginner meh... kang pukul tak kena susah :P)

Additional info, which I only realized AFTER purchasing the racket

Dunlop balls. RM19.50.

Wilson balls. RM18.50 (another shop sells this at RM16.50. Tipah tertipu bang!)

Rupa bola DUNLOP

Rupa bola WILSON

Belakang bola WILSON tu ada tulis Australian Open... rasa macam Lleyton Hewitt plak aku. 

The whole set. Ni buleh buat display item ni... Supermarkets! Hire me nowww....

8 comments:

Sazly Salfarina said...

huhuhu... semangat betul korang main tenis. Ade geng sedap la. Reket, bola, kasut summe dah baru. Jangan main 2-3 bulan je pastu setop. Main biar terer macam Adam Malik. hahaha

Alfian_Troxion said...

Alhamdulillaah. Kitorang konsisten gak le main. dah beberapa bulan kot? ke kurang lebih sket. Ntoh, aku pon tak ingat... sejak sebelum puasa dah men dah :)

Adam Malik? Mamat tu men tenis lagik ke? Yg aku dengar... V Selvam masih aktif lagik... tapi macam dah 90 tahun mamat tu :P

weh, nanti ko balik buleh la tunjuk ajar pada kami wahai Sazly :D aku nak spin bola masih lom reti2 lagi :(

landen said...

cayala jawa...pasni bukan je bahu yg besar...bicep tricep pun mesti besar la... :)

:: azrul hazri jantan :: said...

haha mamat..
bila la agaknya kita nk pakai raket yg rege nya rm600 iye..haha..
aku dapat idea sekarang nie,aku nk kuatkan tangan aku balik..angkat dumble kat bilik..nnt time main takde lah lenguh aje tangan nie..
statement of problem aku: tangan akan menggigil selepas 20 minit main..so,cara nk solve problem neh,tangan nie mau kuat..kui3.. ;)

p/s: segala video tutorial tenis tue ko save aa, pass kat aku.. share dengan aku.. :p hehe..

Alfian_Troxion said...

Lan Den: Chaits... aku tak buat angkat besi pon utk part2 bicep ngan tricep. hehehe. well belum lagi at least :P tapi takpe... kalau dia jadik besau... ok gak :D

AHJ: Tarak aaa. video tu pon aku dapat masa USM dok configure firewall... so YouTube leh terlepas japs... aku rasa masala utama kita bukan tangan kita tak kuat... tapi teknik masih lom betul. tu yg pukul kita manjang kena net je. hehehehe. aku rasa kita kena bebetul dapatkan cara nak hayun, lepas tu cara nak top spin.... lepas tu baru aa kuatkan kita nye pukulan. hehehe. nanti aku carik lagi video... sambil2 tu kebas ilmu 'sharapova' masa dia lajar main . kueng kueng kueng :P

chefadh said...

wahh.byk gak kena invest..kalo aku minjam ko nye leh tak? takpun azrul nye ke..hehehe..semangat gak dengor citer or sukan ni..aku ni mcm2 benda nak, wish list pnjg, tp kdg tak buat pon..hampeh..hehe..anyway, untuk buat aku at par dgn ko i guess kena start practise main dgn anak aku kot..pki yg pastik punya..wakaka..anyway, keep on exercising..3 kali seminggu..20 minit setiap kali..rakyat sihat, negara kuat..sekian mesej dari kementerian nak sihat dan keluarga gembira..

Sazly Salfarina said...

wow, siap belajar main sambil nonton video. Ini betul punye semangat nih. Jangan pulak lepas pukul bola korang ckp "every shot is a power shot". kuang kuang kuang.

Alfian_Troxion said...

Fadhlina: Baik baik Cha Fadh. tapi kalau ko men ngan anak ko, silap2 leh jadik lagik terel dari kitorang. hehehehehe :P

Sazly: Youtube je la. sebab mmg takde orang nak ajar... lepas tu pukul pon manjang tak masuk... tu yg nengok video. at least leh confirmkan grip kat reket tu betul. kekekekeke

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by