Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Kari a.k.a. Gulai Ikan Tenggiri... lagi :)

Assalaam aleykom WBT

Today hari ini, saya ingat nak nulis dalam base ong melayu la. Bukan apa, saja tukau2 angin sket. Selalu dok nulis oghang puteh je, kang marah pulak Haji Zakaria Khalildin.

Annywayz, dalam area minggu lepas, lepas saya dan Azrul balik dari trip memancing, kami dok idap makan ikan tenggiri aje. Alhamdulillaahirobbil'aalameen!!! Dah la tu, manjang makan yg masak kari a.k.a. gulai. Hehehe... Tapi tak apa. Kerana saya mmg gemar akan gulai, mau2 lagi ikan fresh dari lautan selat melaka Yan. Yummy dan sedap dan lazat berkrim :)

Hari tu, sesi makan tenggiri beralih pulak ke rumah bujang Johnny dan Shahril. Just for your info, utk menosia bujang, kira neat n tidy gak la rumah dia orang. Takde la sawang2 berlinangan di siling, dan tiada juga pinggan2 yg ngak dibasuh di sinki. Fridge pon semporna dan ok keadaannya.

Ok... cerita gulai ikan pulak. Chef pada malam tu ialah En. Azrul Hazri bin Jantan. Chef gulai yang dibawak khas dari Semabok, Melaka (ke Merlimau maat? Konpius daaaa....). Sous Chef --> En. Alfian bin Abdul Halin, di mana saya bertanggungjawab utk... memotong tomato. Hehehe. Dah, tu je kerja saya. OH! Dan juga angkat dan belek2 ikan sket2, dan gak angkat2 ramuan2 masakan. Tukang susun pinggan ialah En. Bullert a.k.a. Azrin, dan pakar mencuci pinggan yang kami terbangkan khas dari Accapulco ialah En. Rashidi a.k.a. Rash :) Pendek kata, lebih kurang semua orang membanting tulang utk. menjayakan sesi makan2 pada malam tersebut.

Masya-Allaah. Serious cakap... sedap gilos gulai Mr Azrul kita. Mana la dia belajau buat gulai camtu. Ni sah2 ada gua mana2 kat Melaka dia gi bertapa ni. Tapi takpe... janji halaal :D Okes... dari saya dok cerita panjang, mari kita layan gambar... taruusssskan....

Assalaam aleykom WBT



--


Tuan Rumah (housemate dia xde, gi gym masa ni)

Dari kiri: Azrin Bullert, Rashidi dan Chef Azrul tengah layan anugerak skrin 2008

Tomato yang dipotong dengan skill sekali oleh blogger :P

"Ini kari, tada buleh kacau2 selalu. Nanti ikan dia merajuk. Terus x sedap"

Penyusun2 pinggan professional

Hasil susunan pinggan yang rapi. Ni semua brand Noritake ni. Tak main la Corel atau Pyrex :P

Lepas penat nyusun, Rash dengan Johnny kasik syarahan perdana sebelum Anugerah Skrin 2008

"Nanti daku akan basuh pinggan dengan skill sekali!"

Bullet dengan skill cedok nasik putih... nasik tu btw Johnny yg tanak

Gulai dah nak siap

Gulai dah siap

Close-up kepala ikan tenggiri...

"Woit! Lek dulu... kasik gua semayang dulu baru makaan!!!"

Okes... Chef! Rasmikan...

Sebelum kena penangan Alfian Abdul Halin

Selepas kena penangan Alfian Abdul Halin


3 comments:

EyesOfNabil said...

wah...nampaknya sungguh lazat...bagi aaa aku sket ^_^

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat.. ini chef datang dari Kampung Semabok Dalam, sebelah kampung hang tuah.. jgn sesekali ko sebut perkataan "merlimau" lagi.. haha.. sejarah hitam mamat :p

bedal aje mamat, apa yg aku boleh masak, aku masak.. sedap tak sedap itu tolak tepi.. keh3.. tapi kalau sedap, alhamdulillah syukur.. lepas nie kalau ada bahan mentah lagi, aku tak keberatan akan masak lagi.. kui3..

Alfian_Troxion said...

MNZ: Kalau mau, mari sini ke Penang :D Teket bas akan disediakan :) Tapi bukan aku la yg sediakan. Kau buleh mintak kat either KKKL atau MARA Liner :D hehehehe

AHJ: Hahaha... ok ok. Mer-Oren... aku tak sebut dah :P ... aku balik ari tu pon testing buat kari style kau. jadik 64%. Tercair sket pasal letak banyak ayor aku rasa. Lepas tu santan aku tak dapat nak guna yg brand M&H tu... sebab kat umah ada brand apa ntah. lepas tu plak... santan tu dah beku... hehehe. tapi takpa. abis gak gulai tu....

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by