Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

People of the SEA have returned!!!

Eight (3-4 kilos each) Mackerels on the deck :)

BERBANYAK2 TERIMA KASIH juga diucapkan kepada Zu (dari group Parlimail) dan ibu nya kerna telah sudi memasakkan gulai POWER ikan tenggiri semalam (5th Nov 2008). Memang terangkat baekkk punya :D Tq tq dan tq

Alhamdulillaah... the people of tha sea 'ave finally returned. And with great blessings and bounties from Allaah.

For it has been ordained that some fishies would be brought up on tha 4th of November 2008... A total of 8 Tenggiris from the waters of the relentless Yan sea... (and also some other species such as Todak, Alu-alu and bottom feeders including Kerisi, Doraemon and Kerapu)

It was a good trip for I managed to drag in ONE 3-4kg Spanish Mackerel and also a Doraemon bottom feeder (tengok gambau bawah of Doraemon, saya pon baru 1st time jumpak!)... My colleague, Mr Azrul Hazri Jantan, did even better by overcoming the assults of 2 (also 3-4kg) Tenggiris! Our sifu, Mr Mohet, netted (actually pancing... x pakai net :P) 5 big ones :)

In all, syukur ke hadhirat Illahi for He has given us some fish... and also a very2 satisfying trip. May all the other trips to come be as worthwhile an exiting.

Tq for reading oh my fellow readers. Salaaam n have a jolly day :)
--


Ikan Doraemon

Ikan TenggiriRoger Federer pon ikut naik bot
Adakah Arm Sock saya ini fashinable?
Dan ini juga adalah fesyen terkini nelayan di laut :)
Ikan2 kerisi hasil pancingan bottom
Ikan PISANG!!!
Azrul Hazri Jantan lapar sangat sampai nak bedal tenggiri hidup!!! Sabau maat!!!
Ikan alu-alu yg last sekali jadik gulai alu-alu
Gambar ni patut kat bawah. Camne ntah blogger kasik naik atas kat sini. Anywayz, ni hasil tangkapan yang saya, Azrul dan Pak Anjang (sorang lagi ahli trip) bawak balik
Tengah punggah hasil tangkapan
Saya dan Ikan Tenggiri bin Tenggirinita Nawawi
Habis trip dah. Balik ke jeti
Gambar atas bot... Pak Andak Halim dah siap masak Gulai Alu-Alu. Disertakan juga side-lauk yakni ikan masin :)

10 comments:

MDH said...

cayo akhirnya tak ler korang kempunan pancing ikan hehehhe.....besau giler ikan tenggiri anak jantan tu, jealous tengok korang pancing, nak g memancing kat sini (UTM) tarak geng mancing. Dah 5 tahun aku tak g mancing, balik UPM kita buat geng g mancing ok.....

gambar ke-lima tu mmg ada ciri2 seorang pemancing hebat, cuma yang aku tak suka topi tu, kan lebih baik warna merah dan cap red devils hehehehhehe......

:: azrul hazri jantan :: said...

Lalala..baru masuk lab,pi basuh keta tadi :p yeous mamat,akhirnya terlerai juge dendam kesumat nk tembak jatuh pesawat sukhoi :) selamat pergi dan selamat pulang.. dan cuaca/angin/alun semuanya ok, cuma on the way back to jetty,pak halim buat stunt kona baring sana sini sebab alun makin kuat,anyway syukur jgk we managed to reach jetty safely :)

mdh..haha..boleh aje nk buat group,tp sebenarnya dalam fakulti kita tue dah ada otai gaban mancing dah tue :D topi pian ko tak suka,topi aku?hahaha..ala-ala kominis/askar jepun gitu..kalau aku tutup semua jadilah muka terrorist :D

MDH said...

otai gaban tu si nasir dan aslam ker? Sebab aku selalu tengok diorang mancing kat tasik depan fak tu....

anak jantan melaka --->>>hehehehe muka ko mmg ada mcm askar jepang sket, tapi bila pakai topi tu nampak cam komunis malaya kekkekekekk....

cuba korang tengok muka pyan kat gambar kedua terakhir, apsal moyok dan serious giler jek tu? mcm frust jer dengan hasil tangkapan?Tak pun perut lapo kut?hehehehehe atau sakit nak melepas (tengah menahan kut muhahahahaha....)

Alfian_Troxion said...

AHJ: seb baik ko tukar tempat duduk n duduk kat seat belakang tu. Sebab aku rasa, bukan setakat basah... silap hari bulan, buleh tergolek dalam laut angkara pak halim nye konar baring tu.... hehehe.

MDH: Chaits! Muka aku serious pasal pikir mengenai Content Based Image dan Video Retrieval, serta cara utk menulis literature review yang bagus! Tu bukan muka tension ngan hasil tangkapan. hua hua hua!!!

Tapi in all... aku ada sikit (sikit saja) rasa kuciwa. sebab hari sebelum hari2 sebelum tu dengar ada orang dapat 45 ekor la, 69 ekor la (bebetul sehari sebelum kitorang), 30++ ekor dan sebagainya. So expectation aku... at least sorang dapat 3-4 ekor dah ok. Tapi in the end... indah kabar dari rupa. Hanya tuas2 terpilih aje (Bain dan Shidan) yg ada ikan banyak2 camtu. Kitorang dapat g tuas2 yg kira... lower class la :P Maybe tak cukup penarik utk tenggiri kat tuas2 yg kitorang pi tu.

tapi takpe... dapat gak tangkap ikan. Cuma kalau dapat lebih, lagik best la.

lani kali kot try tuas lain tu :D

:: azrul hazri jantan :: said...

hua3...atas bot pun pikir research ka mamat?...awat tak bawak aje laptop naik atas bot,manalah tau mandrem writing atas bot lagik power?..hehe,siap terus thesis.. :p takpa mat, aku pikir itulah rezeki yg dah tertulis pada trip kita,jgn dok pikiaq trip mewah org lain..hehe..kita pun dapat juge..yg penting syukur alhamdulillah kita semua dapat ikan + selamat balik.. :)


mdh: hua3..aku nie kalau pakai topi mmg ada tokoh jadik chin peng aa..kui3..tapi takpa,askar jepang ka kominis malaya ka,tapi hati nie hati melayu kampung :) hua3..

Alfian_Troxion said...

takde aa... tak pikir langsung pasal PhD :P

syukur... mmg tetap syukur :)

cuma in the future, mmg kepingin nak test tekong lain di tuas lain. sebab setakat ni, stick ngan tekong sama, di tuas sama... result pon sama :)

so maybe in the future kita hijrah sket ke Bain atau Shidan tu. hehehe. tapi kena lah bawak geng lain supaya Pak Halim tak kecik atiii :D

dLyn aZmi said...

uish.. bley masak eh atas boat tu?
best nye!

err wat begedil ikan lg ke?

Sazly Salfarina said...

Amboi seronotnye mancing. Macam best je... Ikan doraemon tu kembung je perut dia, ade gadget ke kat dalam tu :)

EyesOfNabil said...

aku rasa pic paling ganas setakat ini adalah pic azrul menganga sama ikan tu la ^_^

Alfian_Troxion said...

Nurazlin binti Zainal Azmi: Yes :) Buleh masak atas bot. Tapi hanya si tekong saja la yg masak... sebab dapur dia muat separuh orang je. hehehehe :P Dan menu selalunya = gulai... which is mmg BEST makan atas bot... Hmmm. Lepas ni aku nak test soh tekong masak fillet O Tenggiri pulak aa... mamat ni dulu jaga kantin askar... so patut reti aaa... heheheh :P

Sazly Anuar Sapi'ee: Aku pun sebenaunya tak tau pepasal dia orang panggil Doraemon. Nak kata ada poket... takde pulak. Nak kata biru, tak jugak. Nak kata ada helikopter nye kipas atas pala pon, macam tak nampak... mungkin ia diberi nama kerna pada masa itu, si pemancing suka tengok katun Doraemon. Mungkin pada tahun 1945, nama dia lain pulak... pasal Doraemon masa tu tak sampai mesia lagi. Mungkin Voltron. Hehehehe :P (FORM.. BLAZING SWORD!!!!!)

Muhd Nabil Ahmad Zawawi (yg ada lorong nama sendiri): Yea betul. Tu mmg aksi paling ganas. Kalau kau tengok dan fikirkan betul2... mmg Azrul buleh masuk MAN vs WILD... ala2 Bear Gryn (tu ek nama mamat tu?) dalam channel DISC kat Astro tu. Tapi takpe... Itu ganas kejap je... lepas tu dia ok balik pasal dapat lagi sekor pas tu. hehehehehe :P

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by