Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Padang Bola Jadik Putih???

Assalaam aleykom wahai pembaca2 ku yang molia. Sudah agak lama daku tidak mengupdatekan blog ku ini. Hampir naik sesawang jadi nya. Namun Alhamdulillaah, nasib baik 'spider2' di dunia siber tidak ada jaringan web sebageymana labah2 di ceiling rumah kita. Kalau tidak, nescaya blog daku ini sudah penuh dilitupi sesawang :)

Anywayz, mengapa saya tidak update blog sekian lama? Ada 2 sebab musabab utama:

1) Saya cuti panjang dari start raya haji hari tu. Perjalanan yg saya tempuhi agak jauh... dan juga bervariasi :) Qualify jadik musafir sebenar : Penang --> Kedah --> Bangi --> Batu Pahat --> Puncak Alam --> Bangi --> Bagan Datoh --> Bangi --> LCCT --> Yogyakarta --> (pusing2 Yogya) --> LCCT --> Bangi --> Penang --> Kulim --> Penang. :D Jadi, begitulah juga sebab nya mengapa dah lama bebenau saya tak update blog ni :)

2) Kerja PhD saya mmg agak memerlukan perhatian skarang. Oleh kerna cuti panjang, bila dah balik ke makmal, mmg nak kena refresh balik memory sepantas kilat supaya kerja berjalan semula. Alhamdulillaah, lepas 2-3 hari, ok dah :D 

Anywayz... since saya masih cuba nak kuatkan balik memori topik saya ni... meh saya nak kongsi dengan pembaca2 semua mengenai peng-ekstrakan warna padang bola :) Nengok gambau bawah ni ha... :) Ini sebahagian kocik dari apa yg saya dok buat... (yang ni bukan lah 100% kerja saya... cuma saya modify kerja2 otai yg dah pakar makar bab imej processing...)



Tujuan utama ialah utk mengekstrak region (kawasan) padang bola sahaja :) Jadi, cara paling mudah ialah dengan menarik keluar warna2 lain, dan mengekalkan hanya warna padang (in this case... hijau) :D Jadik, oleh yang demikian... utk memudahkan kerja... saya telah meng-konvertkan warna representasi RGB kepada satu representatsi warna lain... yakni HSV (HSI pon buleh kalau nak... sebab sama je lebih kurang). Konversi ini penting pasal kalau nak proses dalam RGB, ya'amat la terlalu banyak konsiderasi. Bila dah jadik HSV... maka mudah sedikit kerna warna2 diwakilkan dengan percentage :D Oleh itu, saya memprogremkan supaya warna hijau dikekalkan :D Hasilnya, region hijau dijadikan kaler putih sebagai BINARY MAP utk pemprosesan setersunya :D Hasilnya adalah sebigini dong... :D 


Itu lah dia suku dari suku kerja saya... hehehehehe. Harap2 post ini telah memberikan sedikit ilmu kepada para pembaca :D Kalau gak faham... gak apa sih. Buleh tanya pada saya di ruangan komentar... ataupun boleh email pakar dalam bab steganografi dan penyiasatan digital CSI , Encik Md. Nabil Ahmad Zawawi :D

Assalaam aleykom WBT dan Salam Sejahtera

5 comments:

~ayoi~ said...

Mcm ni je ke buat PhD? Mcm dlm kelas Multimedia dgn En Fauzi dari TMSK je. Dulu kita belajar kaler oren... Hehehe

Alfian_Troxion said...

oren? ko ni mesti dul buat progrem ekstrak jus oren ni.... En Fauzi mana satu weh? Aku tak kenal ... Farouk aku kenal la :D hehehehe. Farok Haji Azmat. bawak Honda Integra...

sumpit said...

huih, ayoi, keje phd jawa tu complicated gak tu. TAPI dia pandai mengexplainkan dgn cara yg mudah smpai nampak cam simple...

~ayoi~ said...

Mmg patut la kau buat benda ni. Nama lecturer kau pun ingat lagi. Tak mcm aku. hahaha.

Aku dah lama tak sentuh benda2 berunsurkan teknikal ni dah.

Alfian_Troxion said...

Ayoi: Aku buat benda ni sebab aku terbuat topik ni. Hehehe. Tapi mmg niat nak mendalami ilmu mmedia la. So much more to learn. dan based on experience aku ni, aku rasa mmg kena overhaul big time kurikulum kat UPM tu. hehehehe....

ET: Mmg simple la ET aku rasa. Cuma aku yg takde bground... so end up susah dan lambat nak buat, walaupun dalam dunia orang2 imej processing n computer vision benda2 macam ni kacang barat daya sultan amizan ibrahim :) tapi takpe... slow2 hehehehe. tapi kena laju sket dah ni pasal dah nak abis dah 3 tahun! How time flies...

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by