Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

The Deen Show - A good interview regarding bid'ah (i.e. religious innovations)

(Please ignore any religious ads ya. Especially if any of those Scientology ads come up... tq)

Assalaam aleykom WBT.

Alhamdulillaah, just now I was fortunate enough to be led by Allaah to view a very interesting video. Actually I might be a bit behind, because I just found out about this show (baru dapat access YouTube secara open :P)... Anywayz, this Eddie guy is doing a good job educating Old Muslims (default value... as in born into Islam), New Muslims, Non Muslims and whatever, regarding our beautiful religion...
Anywayz...

Just viewed a video regarding innovations... or widely known as bid'ah/bidaah. The link to the video is http://www.youtube.com/watch?v=BA92oxF9Bm8 ... and I really2 recommend viewing. It's an interview with Sheikh Yasin Qadhi (has a US slang... American I guess). One of the most informative and LOGICAL talks I've ever heard about bid'ah... and I also got to realize it danger for our religion, as well as for ourselves (could be a faster way to HELL!!! Don't want that)...

So, please do go and have a look (http://www.youtube.com/watch?v=BA92oxF9Bm8). And since we're Malaysians... consider these:
  1. Reading Yaa-sin every Thursday night,
  2. Collective wirid and doa after prayers,
  3. Qunut during Subuh (I know this sounds weird... even I myself am researching this. And at the moment, it doesn't seem to be favouring the culture that's been so dominant in Malaysia... as well as some other parts of the world)
  4. Maulidurasul (to me... this is very2 terang a bad thing... as we get pop artists to sing nasyid-like songs... clear, but to many still blur...)
  5. All those reading and salawat in beteween tarawih rakaats...
  6. etc.

Anywayz... Am not saying I'm an expert. I am sooo not!... But lately I've been realizing that many a things that we've so used to doing... seems to be a bit weird at times. So this has led me to do some research...

Anywayz... I pray to Allaah that we are all shown the way... and in the end get a one way ticket to Jannah :D insyaAllaah... okes. Go and tengok the video :D

Assalaam aleykom WBT

8 comments:

Nabil said...

Kalau ko pergi Perlis, memang diorang tak wat satu pun benda yg ko listkan kat atas tu (as far as aku experience masa sembahyang Jemaah kat masjid or surau diorang la).

Yg aku pernah dgr imam kat masjid tpt aku solat Jumaat lak kata, kalau bidaah tu tidak menyesatkan sampai kepada tahap mensyirikkan tuhan, memuja individu or buat benda2 yg pelik, cthnya amalan2 harus / sunat yg dibuat tp benda tu ada kebaikannya maka buatlah.

Sebab dia kata bidaah ni ada terbahagi kepada beberapa bahagian dan yg perlu dielakkan adalah bidaah2 yang dinyatakan tadi...errr aku lupa la part lain sbb ingatan aku sudah tak brp baik :D

guress tol verification ni

Alfian_Troxion said...

Yeous. aku faham apa ko cakap. orang akan kategorikan bidaah kepada bidaah dolalah dan bidaah hasanah (bad and good, respectively).

Cuma lepas aku banyak dengar sheikh2 janggut cakap... dan gak lepas tengok video ni especially... bila kita cuba buat something yg MORe than apa nabi ajar... silap aribulan mmg aka susah. aku rekemen ko tengok la ini video kasik abis :D dia tak macam ceramah agama bias.a very2 seronok to watch . hehehehe. nanti leh tau apa bahaya even the smallest type of bidaah....

:: azrul hazri jantan :: said...

ayoyo....mamat,apa kata mat,kalo ko takda keje,ko extract script interview dlm youtube tue as text dlm blog ko nie....hehehehe.... mana-mana part yg interested la (bukan semua).... kat sini payah aa nk stream youtube, network kat sini terlalu power :p hahaha rugi aku tak dapat tengok video tue.... grrrrr........

sumpit said...

yg qunut tu mmg weird gak. tp aku rasa lega gak dia ckp camtu, sbb aku selalu x buat pon... selalu terlupa nak stop baca doa :d

Alfian_Troxion said...

hehehe. actually ure the 2nd girl to say that... maksud aku... selalu terlupa qunut :P mmg pompuan selalu lupa qunut ke ek? hehehe...

anywayz...

benda2 yg aku jumpa kat internet or even the Deen Show ni pon... aku harap2 betul la. jgn terjumpa benda2 yg felik dan pass around udah (insyaAllaah Allah will guide me)

Tapi aku rasa kalau from Yusuf Estes... then should be ok... And since the Deen Show ni ngan Yusuf Estes agak rapat... so Deen Show ni pon ok gak la kot :D

anywayz... ada sapa2 yg ada komen2 lain? Sila berikan :D Amat2 di alukan :D

Az Azrinudin Alidin said...

btul btul btul bak kate ipin..hehe

ada kawan aku kat sini, dia kata taknak ikut mazhab pun takpa. macam kita la ikut mazhab shafie. pasal dia kata imam tu bukan nabi jauh lagi rasul. Tercerita pasal agama2 ni pasal kat sini kan susah nak cari makanan halal. so dia ckp halal makan ayam atau daging yang sembelih (e.g. potong keparaaaa) even klu org kristian sembelih sebab selagi org tu mengaku dia yahudi atau kristian dia tetap ahli kitab. kalau kite kat mesia kan kite asik kira yahudi je ahli kitab, as far as i knew laa.

lagi pasal pegang anjing. Tak kate tak boleh dalam al-quran kata dia. Shafie je cakap. Kan memang ada dalam ayat tu kate bole bela binatang yang boleh membantu masa memburu. anjing la tu ek takkan kucing siam kot. hehe

btw, banyak gak dia ckp terutama bab2 kat mesia la (dia kawin org mesia) lagi2 pasal kafir2 kan org tu. OK tak mau cerita pasal politik. karang ade yang kena antar balik mesia ni karang. Klu kena balik berpolitik la aku...hehe

Alfian_Troxion said...

aku pernah dengar gak pasal x yah ikut mazhab ni. tapi kalau kita bebetul faham n tau apa kita buat, takpe la kot kalau tak ikut ye dok? sesetengah orang tu ikut dan je bila bab tak ikut mazhab ni. ataupun yg kes2 campur2 mazhab. hehehehe.

Anywayz... apa2 pon yg kita lakukan... lakukan lah dengan ikhlas... dan dengan niat nak jadik da best di sisi Allaah... insyaAllaah, nanti Allaah akan kasik tunjuk itu jalan yg betul ye dok :D

Like the verse goes...

For those who Allaah guides, no one can misguide... and for those who Allaah misguides, no one can guide"....

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by