Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

C901, C902... then was influenced by Mat Nabil to go C903... belakang kalu, Vincent Loong soh beli ELM

Assalaam aleykom... If some of you remember, I blogged about buying a new handphone as a replacement for my dying (now almost dead, phone-wise that is) Sony Ericsson (SE) K550i. Firstly I thought about the SE C901... the JPEGs were quite nice, but when I actually saw it... the phone was a bit plain. Too monotone (satu kaler), jadik tak jadik nak angkut. Then was introduced to the C902 by Amy... nampak macam cun lagi... but saw some not so good reviews on GSM Arena and oso Mobile88.com. Tarus tak jadi... Lepas tu, saw reviews about  C903. Remembered that Mat Nabil Tajudin Nasution guna tepon ni and asked him about the quality. He told me it was a good hanpdhone and the online reviews confirmed his claims. So, semalam went to Mines Shopping Fair and nak beli C903 la... :D

Sampai2, tengok2 C903 berkilat sangat. Tak sesuai pulak ngan citarasa mamat 33-tahun yg ada premature gray hair :P Had three colors this SE C903. Red, White and Black. All kilat2 which can become fingerprint nightmare. So, dah rasa macam tak jadi... tapi henpon kena mau beli juga, pasal K550i dah nak kong pai kong...

Then, mamat kat kaunter tu who went by the name of Vincent (Loong) showed me the Sony Ericsson Elm. And wallaweh, the A.P. version was within my budget of below RM700. Saw it online, tak nampak menarik. But when depan mata macam cun la pulak. The curvy design (at the belakang) seemed very appealing to me, and the keypad (compared to the K550i) is marvelous! Nak tulish SMS pon senang :D So, after tok tek tok tek belek belek henpon tu, tarus la daku angkat. RM650 in the end... Tak pandai tawar, so mmg terkena harga yg agak tak murah la in the end :P

Setakat ni, alhamdulillaah, the phone is working quite well. Yang pelik, kadang2 it shows bad reception... but tak efek pulak bila cakap? Maybe cuz its Green Heart (environmentally friendly), so kurangkan power consumption until effects the reception (but I say again, tak perasan pon apa2 kekurengan masa bercakap).  Harap2 it will be ok sampai many2 months and years to come insyaAllaah. BTW, ada WIFI phone ni, which is a new feature for me. Dah try tadi kat rumah, and the browsing experience is quite good.  Will frequent kedai2 mamak yg kasik free WIFI lepas ni, hehehe. Orait... TQ for reading iya :D Assalaam aleykom WBT.



5 comments:

Amy said...

Walauwehh dah beli phone baru..dah ler aku reply panjang lebar tak reply balik.. aku dok pikir 'Pian ni maroh ke?'..takpe, takpe nice model, kita tetap geng SE hehe.

Alfian_Troxion said...

reply panjang? kat mana Amy? hehehehe... kat FB ke kat sini ke? ke kat post lain? Mintak mahap... tak perasaan :'( Tidak sekali2 kan ku marah padamu wahai Amy. hehehehe

A ah. Model ni kira best gak la, alhamdulillaah. Gambo pon dia amik cun gak. dan semalam aku baru perasan, kalau kita tukar screen orientation, nanti gambar pon turut akan rotate sama (paham ke apa aku nak cakap ni... sbb bahasa aku cam mengkonpiuskan je :P)

Anywayz.. yeous... kita tetap geng SE :D hehehe. Malas nak tukar model lain... sbb malas nak lajar interface2 dan key stroke2 baru... at least kalau tukar model, kalau ada pertukaran pon , adalah pada tahap yg minor :D

PSST Amy... ada yg kaler pink2 nak purple gitu. seshuai utk kaum2 Hawa... apa kata kau tukar ke Elm? heheheheh :P

Amy said...

Kan ko message kat FB tanya pasal SE. Panjang lebar aku citer, termasuk la pasal screen orientation tu..yer jadi aku pahamm pasal gambar pun rotate sama..I loike! Aduih jgn la racun aku dgn kaler2 faveret aku tuhhhh. Ni yg rasa nak trade in ni arghhhh.

Alfian_Troxion said...

Oooooo. hehehe. mana ada mare :D malahan aku telah menggunakan komen kau pasal C902 tu utk membuat keputusan akhir aku :D tq sekali lagi puan Amy

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by