Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Pictures from my dad's Kampung - Bagan Datoh, Perak

Early last month, I went back to my father's kampung in Bagan Datoh (Bagan Datuk/Datok), Perak. Aiyaa... brings back memories lah :) Especially during the time of Eidul Fitri, when me and my cousins would come together to celebrate the festivities :) Those were the good old days.

Anywayz... managed to snap a few pics. So kalau sapa2 berminat nak tengok, sila lah layan iye :D Tq for reading and looking then. Assalaam aleykom WBT.


The path to my late grand parents' house

Ni kalau pandang belakang time masuk. Kena naik titi seberang parit dulu.
This is typical among the houses in the area of Tebuk Mukmin.

Belakang rumah / dapur memasak dan tempat berkumpul sanak saudara

 Pandangan hadapan dari bawah. Mcm ada seni iya gambau ni :P

"Parking lot" - can fit in volvo ooo bawah ni. The preferred parking
place since terlindung dari cahaya mentari :)

Stair case leading to the front door

Water tank... sumber air utk semua aktiviti

Bawah rumah. Kadang2 lepak ngan sedara mara kat sini layan borak


Belakang ghumah lagi... tapi belah tepi sikit

Tingkap dapur. Dulu sekali pernah dekat nak terbakar
kat sini gara2 apek jual dapur terlupa nak tutup api masa dia demo...

Reban ayam :) My grandma used to rear quite a lot of chicken.
I was quite a bad boy back then as sometimes I fed them ayam masak merah,
ayam masak kicap etc. Menggalakkan cannibalism betul lah... But now dah insaf :D

This is the bath room. I mean, literally... the door on the right is tempat mandi,
whereas the one on the right is tempat membuang a.k.a. melabur a.k.a. melepas :)

Kolah... eh, kolah ek? Hantam saja la. Skg dah tak guna...

Eh, gambar tangki air ni lagik lawa dari yg tadi ye dok?

Ada pulak kuali lama tergantung lagik kat belakang ghumah :) Antik!

Bawah rumah. I have no idea what this was used for. Some sort of
make-shift stair case?

Penahan jendela... (if that's what they call it)

Depan rumah Wak Tonet :) Dulu dia dok rumah belakang... skg dah pindah ke depan


Depan rumah Wak Intong. Kesian, dia time ni operate kaki... amputate sikit sbb diabetes


The path ke ghumah belakang. I think time raya baru ada orang ghumah ni
since nak accommodate anak beranak yg balik kampung. Quite handy to have an extra
house I'd say :P

Rumah belakang :)

The cat... guarding stuff yg my father nak bawak balik Bangi...

Dalam rumah Wak Tonet... living room :)

Tingkap kat living room

Kat belah tepi ghumah

Pintu... ye la kan? Beh tu apa lagik :P

I am not photogenic... Need ubat kurap first...

Benda ni tembaga ghupanya (lepas dah polish baru nampak kaler tembaga dia).
If American Pickers were here, maybe they'd buy it for... $50? $55?

Ni buleh buat teghbey (lestik) neh???

Pohon kelapa. We got quite a number of these coconut tress in the compound

Other trees :)

Coconuts!!!

The banana's heart. Bahasa orang puteh apa ek jantung pisang neh?

Al Pisang Al Banana

The parit. Man, it used to be a whole lot deeper than this. Dulu kecik2 selalu dok tangkap either
haruan or puyu here... Now yg ada ikan kekecik je (yg rupa2 mcm todak tuh)

The road just outside the titi... Mmg dari kecik bapak tak kasik pegi pasal takut
kena langgar keter. So, even sampai skg I am quite phobia to even cross it. Hahaha!

Tempat duduk yg dah usang kat atas titi...

Tempat duduk yg kurang usang kat atas titi...

Pandangan dari titi :D

Kelapa lagi... green colored ones pulak this time

I have no idea why I snapped this...

For your information, this animal is called a cat :D

More coconuts...

Oh, and did I mention we had quite a few coconut trees?






5 comments:

Lia Sakinah said...

Nostalgik sungguh nih... reminds me of my own kampung kat parit raja... eh, ko pun ada kampung kt sana kan? i mean, ur wife right?

Alfian_Troxion said...

A ah. bener itu wahai Wak Malia :P Ko parit raja tang mana? bini aku ghumah mak bapak dia dekat benau ngan mejid P Raja Darat tu ha.... selang dua rumah sebelah kedai kimpalan :)

sumpit said...

mcm sunyi gila!

yaya|azura said...

wak pian, wong jowo namanya manja memang pelik2 kan? Bapak aku dipanggil Wak Asim, mak aku dipanggil Wak Tong .. hihihihi. Aku ada arwah Wak Poyeng, Cik Mbut, Cik Ndong, Cik Isek, dan macam2 lagi.

shazzytree said...

salam malia..

kg saya kat parit raya darat .. dekat ngan simpang antara parit raja darat n parit botak.. jemputlah singgah rmh bila balik kampung k..

-wife pyan

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by