Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Mackarel a.k.a. Tenggiri Galore - and one Sesat Haruan Tasik...

USM ANGLERS MEMBERI LAPORAN DI FiShINg.Net.My



Assalaam aleykom WBT and A good day :)

A few days back, me and my posgrad UPM mates went on a fishing trip. With license from the ma'am of course :P Orang2 dah kahwin ni tak boleh main pergi macam tu aje... takleh abaikan tanggungjawab kepada anak dan bini. Tu yang musti apply for 'fishing license' tu. hehehehehe.

A million thanks to my love Nor Shazwan for being so sporting to you annoying husband ni. Lesen ni expired bila ek? :P

Anywayz... The name of the place is TUAS YAN. I don't know whether it's actually in Yan or not, because I slept most of the journey there. Azrul Hazri Jantan yang bawak kereta. :D But it was definitely in Kedah.

Actually, I was really2 anticipating this trip. Ya la... first time to go fishing for fish (or marine life for that matter) greater than 500 grams. And the target... Ikan Tenggiri... or Mackerel in orang putih :) Gambar dia... ok... like this...

Can't quite remember which website I took this from... tapi search je la mackerel or tenggiri, insya-Allaah jumpa.

Ikan tenggiri ni, gigi dia tajam, dan berenang dia laju ya'amat. Jadi kalau nak memancing dia, memang kena ada skill sikit la. Kalau tak, terlepas lah aqibatnya.

Since saya ni pemancing baru... first time la katakan... So memang lengkapkan diri dengan rod keras yang selamat utk beginner (XPUYU RM40++, jenis padat, ketinggian lebih kurang 6 kaki lebih sikit). Dari cara cerita rod pon mmg nampak beginner! HAHA!!! Ok... tali pulak... saya pakai yang 20lb je (sebab x expect pon dapat lebih dari tu). Mata kail? Haaa... custom punya... gambaq dia ni haa....


Ni Encik Azrul Hazri jantan punya set kail sebenarnya, tapi since saya lupa ambik gambar, maka saya kebas gambar dia je la :) Saya punya pon lebih kurang sama aje :D

Dipendekkan cerita, kami dah sampai la kat jeti Tuas Yan tu. Kami bersiap2 utk naik bot. Baju putih ni Khalil... sungguh rajin dia punggah barang.




Lepas dah naik bot... apa laga... bergambar lah kami satu krew :)

Sebenaqnya (fuih, tukaq sleng tuuu), semua ada 6 orang yang pi. Akhmal, Azrul, Khalil, Saya, Abang Mukhir, Bapak Akhmal, dan 2-orang bot (Tekong: Pak Cik Halim, dan Awak-Awak: Pak Chot). Gambaq yang sempat snap yang bawah ni ha... (Khalil amik gambaq, tu yg muka dia takdok...)


Berdiri dari kiri: Bapak Akhmal, Akhmal, Azrul Hazri Jantan
Duduk dari kiri: Abang Mukhir, Alfian Abdul Halin



Kalau nak tau, dua orang kat bawah ni baru first time pergi mancing kat laut yang agak dalam (walaupun belum kategori LAUT DALAAAM). So, utk dipendekkan cerita, mereka berdua telah menjadi NAGA AIR... NAGA AIR ni maksudnya jadi sea-sick la :) Tapi Khalil tak muntah. Pening2 je. Saya pulak... hehehe. Muntah 3-4 kali je. 3+4 = TUJUH kali :) Tapi takpe... adat beginner memancing.

Tengah get ready for action... dalam kepala dok pikir... "Mental je mabuk laut ni. Mental aje..."

Tapi takpe... walaupun mabuk dan dapat title Naga, kami tetap tekad. Saya cuba gak lawan, tak nak kasik mabok. Tapi kalau dah mabok tu, mabok jugak la. Pening kupala... perut tak sedap... manjang rasa loya (camni orang ngandung agaknye ye...).. Last2, kena baring. Saya baring punya baring... lantas tertidur.

Alhamdulillaaah. Lepas bangun tidoq... dah OK! Ada rasa sikit2 pening, tapi buleh control :) TQ Allaah my God. :D hehehehe.

Tutor UPM yang pergi merupakan saya, Azrul dan Khalil. Antara kami bertiga, Azrul kira paling otai dengan 1-trip terdahulu. Kira otai la tu dalam buku kitorang. Hehehe. Namun, Khalil lawan taukey pulak. Ada ke dia yang dapat dulu. Chaits... Khalil bersama tenggiri 2-3 kilo (tak sure pasai tak timbang on da spot)


Seronot la member. First tenggiri. Rod dan Machine Abu Garcia Khalil kira 'pecah dara' la... first Tenggiri!!! Hehehe.

Tapi takpa... Sang Azrul takkan tewas!!! Lantas!!! lepas buat comeback!!! Tenggiri 7 kilo sambar dia punya joran. Lawan punya lawan punya lawan... sampai literally sempot-sempot.... dapaat jugak naik.Tewas tenggiri sebesar balak kecik di tangan Azrul da Fisherman of the East!!!




Aiyoo... Ini dua orang sudah dapat. Tapi saya tak dapat dapat. Macam mana? Sewaktu mereka berdua dapat ikan, saya masih dalam keadaan mabuk. Nak sorak2 sekali pon susah. Bukan pasal jeles :P Tapi pasal tak boleh. Satu badan lemah. Tu yang terpaksa tidor.

NAMUN!

Selepas bangun tidur, dengan izin Allaah... Tu diaaaa!!! Dapat sekoq.... Tapi pakai Rod Azrul. Hehehehe. Dia pulak tidoq masa tu, sebab tengah kena effect ubat tahan mabok (mengantuk effect)...


Ikan purtama sayaaa... Ada la dalam 2 kilo kot :) Tapi Alhamdulillaaah. Saya pueh ati. Mana pernah dapat ikan 'sebesar' tu. Hehehehehe. Saya pun apa lagi... terus pancing2 lagi. Pancing dan pancing dan pancing... casting dan casting dan casting... tapi... marang kerapu kepunten marang skeper... tak dapat. Tapi takpa... adat memancing... macam chipsmore... kejap ada ... kejap takde. :D

Tapi... orang lain nasib ada lagi baik juga. Sifu kami... Brother Mukhir... fuih. Tak buleh kalah punya laaaa... Dia la yang bawak naik tenggiri paling besar! 9.8 kilogram!!! Tu salah satu la antara 6 ekor yang dia bawak naik (Dari 12 yang kitorang dapat hari tu). Berikut adalah gambar2 Brother Mukhir yang siapa2 pon akan envy. (Termasuk ikan lagi sekor yang agak besar kat gambar paling bawah)







Beso-beso betui dia dapat :) Kami sebagai padawan-padawan berasa bangga dapat sifu yang hebat! Hehehehe. Teknik dia is pakai umpan hidup... bermakna ikan kembong yang kami guna sebagai umpan, dibiarkan hidup di hujung kail. Lepaskan saja ke dalam laut, dan berharap tenggiri akan makan :) And MAKAN THEY DID!

Seperti yang saya kasik tau, kami dapat 12 tenggiri altogether. 13 ikan kalau termasuk Haruan Tasik :) Alhamdulillaaah, trip ni kira burjaya gak la. Walaupun ada group2 lain pada hari tu yang dapat 25-27 ekoq... tapi kami tetap berpuas hati :) Hampir sehari suntuk kat laut... 13 ekoq ikan is quite good. Kot2 kaau saya tak mabok, maybe buleh gambah koleksi. In all... result dia cenggini utk setiap pemancing:


Brother Mukhir - 6 ekoq tenggiri dan 1 ekor Haruan Tasik
Alfian - 2 ekor tenggiri
Azrul - 1 ekor tenggiri (tapi 7 kilo!!!) - DAN SEEKOR MARLIN TERLEPAS!!!
Khalil - 1 ekor tenggiri
Akhmal - 2 ekor tenggiri
Bapak Akhmal - 0 ekor tenggiri... tapi dapat banyak ikan kembung Appolo!!!


Ok la tu utk semua. Saya dapat 2 ekoq, mmg syukur sangat sangat. First timer maybe luck takdak sangat. Tapi insya-Allaah, trip2 lepas ni buleh tambah koleksi :D

Kami balik dengan hati gumbira. Sekali lagi, walaupun mabuk... mabuk yang berbaloi. Dan juga... mabuk yang halaal. Sebab bukan mabuk minum todi. Hua hua hua! Lawak bodo, tapi benar... :D

Anywayz, ini gambar2 setelah settle sesi memancing. Oh... lupa nak habaq. Dari jeti ke tempat memancing... dalam 45-60 minutes boat ride :) So on the way back... sempat la amik2 gambaq pasai ada dekat sejam masa :D


















Last sekali, Bro Mukhir pon bahagi-bahagi la ikan. Dan kira ok la... setiap sorang dapat banyak jugak. Siap jual lagi kat jiran Mukhir sorang. Buleh dapat sorang RM10 tu... Hehehehe. Kalau kitorang jual tenggiri ni, pulang modal dan buleh untung lagik. Sebab sewa bot baru RM400 :) Tenggiri sekarang... buleh cecah RM25 per kilogram ye dok? Tapi takpe la. Kepuasan memancing tu lagik berharga. Hehehehe... Tapi kalau jual... hmmmm... berdasarkan gambar scale bawah ni.... berapa agaknye :P



Saya bawak balik 7.1 kg malam tu. Azrul and Khalil pon lebih kurang sama. End up dia orang pon tak muat nak letak dalam fridge. Nasib baik freezer saya kosong. So dapat la letak kat situ. Serious... penuh satu freezer daging ikan aje.




Mau 10 bulan makan tak abis ni. Hehehehe. Tapi takde la kitorang makan sendiri. Kat jiran2 takleh lupa ye dok. Kena lah kita ada semangant kejiranan, dan sifat beri-memberi. Lepas dah kasik jiran pun still banyak. Tapi takpe la. Alhamdulillaah, sebab buleh buat stok protein fresh.

Daging tenggiri ni, kalau fresh, manis nye lebih. So, kalau sapa2 nak tenggiri fresh... mari lah join kami memancing. Kekekekek. (Racun... racun).... tapi tak boleh la pergi kerap kerap. Saya pon, tak nak jadik hardcore fisherman... tak nak jadik master angler... setakat sekali sekala tu takpe la. Sebab kalau pergi selalu ni karang, terabai pulak anak bini. Kang porak peranda rumah tangga. Walupun pulang ngan ikan lapan tong... masa yang tidak dihabiskan bersama anak bini, takkan dapat digantikan dengan daging ikan fresh. Hehehehehe....

Annwayz... trip kali ni, Alhamdulillaaah cantek :) Walaupun 2 orang mabok, still dapat >10 ekoq. Trip lepas ni bila lagi tatau. Tapi... kalau pergi... akan saya BLOG kan lagi... DAN INSYA-ALLAAAHHH!!! TIDAK AKAN KU MABOK LAGI!!! DAN TIDAK AKAN TENGGIRI HILANG DI DUNIAAAAA!!!!!!! HIAH! :D

Assalaam aleykom WBT

11 comments:

eddie said...

confirmed kaki pancing!

Mas said...

Aku pun teringin nak memancing, tapi sebabkan aku perempuan, rasanya aku and gang hanya akan gi memancing kat kolam berbayar tu kot utk cubaan pertama, dan seterusnya...

Alfian said...

Eddie: Mana ada kaki. Kalau kaki, selalu pergi :) Aku baru sekali. Hehehehe. Tapi tak tau la, kot2 jadi kaki. Tapi tak nak jadi kaki pasal kaki dua pon dah letih nak jalan, tambah lagi satu kaki.... hehehehe

Mas: Aku pon terpikir macam tu gaks Mas. Sebab si ET pon macam berminat... tapi since atas bot tu pon, mmg penuh laki je... susah la plak perempuan nak feel comfortable. Tambahan lagi, kalau2 nak buat toilet-business, pakai botol... hehehehe. Laki senang la... tapi kalau perempuan... I can see the difficulty in that :P Kolam maybe paling feasible la kot. Tapi mana tau, kot2 ada awek2 kaki pancing kat forum mana2 ke? Kot2 korang buleh join? hehehehe

dLyn aZmi said...

cis ahmad alpian albab.. hang dah memulekan blogging bisnes ni rupenye.. tp xpe.. still nak tggu blog hang berwajah baru.. adakah ia akan berwajah ikan tenggiri 2 kilo???? hmmmm...

Iman's Family said...

wah wah wah... ape ke he nye si khalil tu membesar? Best la korang dapat gi mancing kat laut dalam. Kat sini aku mancing kat tepi pantai je, tengok tengok ikan masin dok berjemur :-)

Alfian said...

dlynAzmi: Tak akan berwajah ikan. Ikan ni salah satu post aje :) Wajah dia tatau lagi apa... tapi Cili tu macam cun gaks... maybe jadik theme. hehehe. Apa2 I will keep U posted

Iman's Family a.k.a. Sazly Anuar Shapieee: Tu ko usha awek topless kat Bondi. Hua hua hua!!! Weh, kat Ozi pon ada banyak tempat mancing apa. Kat Astro manjang dok tunjuk. Gi la bawak Sal n anak2 ko mancing Jos! kekekekke

EyesOfNabil said...

Aku pun nak tanye soalan sazly tu gak..tapi pc aku weng aritu...ko bg dia makan ape tu kat sane weh?

Mesti tak menyesal makwe lame dia tu.

Alfian said...

EyesOfNabil: Makan? sape? Khalil ke? hehehe. Mana ada aku bagi makan. Dia housemate Azrul. Azrul kot yg dok bagi dia makan Gulai tenggiri manjang. De santan has made him fat. hehehehehe.... takpe. nanti aku tanya Khalil. hehehehe.

Ija said...

besarrrnyer!!! good good.. nnt bawa balik bangi k

zebrallini said...

oooooo ... ini keje nko skang eh ... looks fun weh ... biler nak bawak aku? aku pon nak mabuk gak

Alfian said...

hahahaha. Baiklah En Zebra Triathlete. Kalau kau betul2 mau pegi, buleh la beli set memancing tenggiri. Hehehe. Tak la semahal beskal kau tapi :P And U already have the speedos in case kena terjun dalam laut tangkap jos. :]

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by