Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Kita ikut2 aje ke, atau kita faham ek?

Apa nak cerita hari ni ek?

Hmmmm....

Okes. Saya ada satu benda nak tanya anda2 sekalian :) Tapi ni berkaitan cara solat orang Islam la. Persoalan ni timbul dah lama sebenarnya. Masa saya buat masters kat Oztralia lagi saya dah tertanya. Berkaitan duduk 'senget' sikit ketika duduk di antara dua sujud masa tahyat akhir.
Saya terperasan, yang saya pernah terusha kawan2 dari negara lain (yang Syafie jugak mazhafnye)... nampak dia orang takde pulak menyengetkan badan masa tahyat akhir.

Last2 sekali, dah kat Malaysia ni, baru la saya tanya kawan saya dari Jordan... Apa pasal saya perasan ada semayang yang dia orang tak duduk sengettt....

Kawan saya ni nama Osama. Nama penuh, Osama Mohd. Radi Alia. Tu dia... sampai datuk moyang!!! Dia jawab... benda ni memang ada dibuat... As a matter of fact ialah SUNNAH Rasulullaah utk duduk senget ni. Cuma, duduk senget ni, adalah utk solat yang 3-rekaat ke atas. Maknanya, Subuh dan solat2 sunat 2-rekaat, mmg takyah duduk senget tu :) (Ada term utk duduk senget ni, tapi saya tak ingat la pulak apa dia...)

Jadi, just wondering, kalau sapa2 buleh confirmkan benda ni. Bila fikir2 balik, betul la jugak. Ramai kawan2 saya kat Oztralia dulu, yang dari negara2 lain, jarang sekali saya tengok dia orang implement duduk2 senget ni masa solat sunat. Selalu duduk straight macam tahyat awal...

Bila fikir tentang keadaan kita kat Malaysia ni... mungkin betul jugak apa kawan saya dari Jordan tu kata (it's Sunnah for 3-rekaat and above). Sebab apa, kebanyakan benda2 dalam solat, kita just follow apa yang diajar ye dok? Dan selalu, kalau tak sure, kita ikut je movement imam atau orang yang pakai kepiah dan berjinggut panjang :) Bukan la nak kata dia orang salah ke apa ke... cuma point saya ialah, kita buat sebab ikut orang yg kita rasa lagi alim... tanpa memikirkan apa pasaaal kita buat benda tu.

Hehehehe. Ni hanyalah observasi saya... dan hanya sekadar renungan. Kalau2 saya ada tersilap fakta... harap2 dibetulkan! Taknak plak saya dichas Ayah Peng Troxion! Hehehehehe.

Anyway... kalau ada sapa2 yg ada fakta yang betul dan tepat... harap buleh bagi komen. Jgn kasik komen ala2 Ayah Peng dah la :D Nanti masuk bab2 kerajaan langit ke apa ke... saya tak jamin :D

Okes... Selamaaaat

Assalaam aleykom WBT

11 comments:

menarakl said...

Alfian...Kat Cairo pun macam tu gak. Mereka tak duduk senget. Akak tak tanya la pulak kenapanya. Kat sini, kaum wanitanya masa angkat wudhuk tak macam kita basuh penuh kaki ngan air...infact mereka cuma cukup syarat lapkan/tepekkan air kat kaki yang masih berbalut stokin.
Tu akak pun tak tanya la sebab ada bab sensitif. (actually kena tanya kat kawan rapat dulu, baru faham kenapanya :) )
Yang sensitifnya sebab ada sekali terpegun tengok mereka solat dan sambil betulkan rantai...jadinya kawan dia yang sorang lagi terperasan dan tanya dalam keadaan marah kenapa akak tengok kawan dia solat. So akak cakaplah, nothing just observing :). Marah kakak Arab tu. So takutle mencetus pembunuhan...yang pasti melibatkan kematian penduduk Malaya di bumi Mesir ni, gue tak berani nak simply tanya atau stare tanpa rujuk pada kawan terbaik dulu.

Salam.
K. Su

dLyn aZmi said...

ooo.. patutlah ms dok solat raye dulu tgk minah international ni duduk tahiyat akhir x senget.. tp x la heran sgt.. ingatkan tu mazhab depa nye style

Alfian_Troxion said...

menarakl: Fulamak... nama MenaraKL la plak Kakak kita ni :P Hehehehe. Ye betui kak. Saya faham yang tu... cara2 dia orang mmg lain kengkadang. Tapi tu le... walaupun lain, sesetengah orang anggap macam sesat la... syiah la... dan sebagainya. Padahal, itu adalah alternatip kepada benda yang lengkap :) Macam lap kat stokin tu kan... saya rasa utk memudahkan supaya takyah cabut stokin... ataupun kalau tak silap saya, pakai kasut pon macam buleh. Tapi since kat Mesia (ataupun masa kat oberseas dulu), tak jadik masalah nak bukak kasut... saya pon basuh je la kaki penuh... lagipon mmg dah biasa. Heheheheh. Tapi takpe... kalau akak nak tanya, rasa2 nya buleh kot. Cuma kena betui cara je la. Tapi tu la... kita pon tak tau cara mana yg betui ye dok? Kang pak dan mak arab ni ingat kita ne memandai ke apa... langsung dia hantar ke Mesjid Pancung kat Makkah/Madinah (tak ingat :P) . hehehehehe. Anywayz... teruskan mengobserve akak ... sebab nanti kita leh nengok banyaaak cara beribadah yang mmg lain dari orang melayu buat :) Lepas tu, boleh konfirmkan ngan imam atau ustad yang kita tau power... Macam Pak Cik Harun bin Din ke... hehehehe. Dia dok dekat Bangi je ni haa... leh aa nak lawat2 rumah dia utk tanya soklan2 simple ni. kekeke. dia layan ke dok ek? Layan la kot kalau ada masa :D

Dlyn: Hehehehehe... Rata2 ko akan tengok dia orang tak senget... dan cuba gak nengok member2 INdon. Mmg akan ada kelainan. Macam lepas Solat... dia orang pon takde macam kita,... wirid kuat2 then diakhiri ngan doa. Aku tengok orang2 Arab, India, Paki dan gak Indon yg dok sebelah kita je... takde pon buat camtu. So aku tertanya2 la... betui ke benda kita buat ni since banyak country lain tak buat :) hehehehehe. Tapi takpe... bukan nak kata salah... just observing differences... and confirming wheter hanya ikutan atau mmg betui sunnah atau tuntutan :D Arigato.

dLyn aZmi said...

betul... yg wirid tu mmg xde... ms aku dok kat serdang dulu, gi solat tarawikh blur giler.. x dgr wirid.. x dgr doa.. tau2 dah bgn utk solat jek.. huhu anyway, yg solat lap kat stokin or kasut tu jek mmg ade.. dipanggil "khuff".. xtau ejaan betul ke tak.. utk memudahkan.. aku gi tramping dulu pun tgh2 jln solat x bukak kasut..

Alfian_Troxion said...

Oooo... ko saje2 malas nak basuh kaki, lepas tu g tramping ek? Buleh aa amik ayer semayang tak basuh kaki... yea? yea? Lepas tu main pul... lepas tu mawin Wii... lepas tu gi nengok umah Frodo. Lepas tu gi jumpa Lomu....

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Hehehehehe... jeles seminit :P
kekekekek

EyesOfNabil said...

Yg aku faham benda tu mmg sunnah je...sbb tu kalau kat mesjid tu sempit aku tak buat pun duduk senget tu sbb takut tersepit kaki orang lain kat tepi aku...ahaha..

Tapi ada orang dah sempit2 pun bantai nak senget gak...adoi..tak pk tul.

Satu lagi obervasi yg aku rasa mcm nak lempang orang ialah tebiat sesetengah orang yg aminkan doa imam sambil berjalan keluar dari dewan sembahyang.

Kalau takmo doa sama2 imam, doa je la sendiri2...ni apehal pulak aminkan doa sambil berjalan. Dah la doa tu kita mintak kat Tuhan..tapi cara mintak tu sambil berjalan2.

dLyn aZmi said...

lempang jek mat nabil hahahhahaha alpyan.. cukup ke jeles seminit jek :P ni aku baru blk dr st claire beach.. gile best dok kat tepi pantai during summer hihii
korang nye stadi cemane eh?

Jawa Troxion 2 said...

weh... dok tepi pantai summer... layan minah salleh bogel ke. hua hua hua! kat sana ada nude beach ke? kalau ada, ko hadiahkan mereka setiap sorang kain ela, buat tudung cover bahagian2 yang patot cover :D

Betui mat nabil, aku pon rasa camtu. aku pernah gak TRY buat dulu. tapi rasa cam hampeh. Hahahaha! Terus tak buat. Ya la, mintak doa kat Tuhan, tapi main jalan2 je....

Lagi satu aku observe... ramai orang kita main ikut je doa. Mmg bagus doa ramai2... tapi kengkadang tu kerja mengAminkan aje... tapi tak tau apa imam dok baca... pon tak berapa nak betui ye dok? Tapi takpe... janji ada doa..

Mari kita lajar bahase Arab :D

EyesOfNabil said...

Kalau kat Perlis mmg doa sendiri2 jek..lps smbhyang mmg ko takyah tunggu imam baca..semua layan2 sendiri ^_^

:: azrul hazri jantan :: said...

Huhu..macam best aje mamat topik ko kali nie..nie saya bagi pendapat plak iye..hehe..

Mungkin betul duduk senget hanya sunnah utk 3 rakaat ke atas,dan saya pikir org melayu dah terbiasa bila cakap tahiyat akhir hang dok senget..so,sampai la nie la org kita mmg dah terbiasa bila tahiyat akhir aje sinonim dgn duduk senget(tanpa mengetahui maksud tersiratnya+tak kira la berapa rakaat punya solat - janji tahiyat akhir)..and one more thing,ini bila masa saya observe kat masjid/surau kat mesia or even kat masjid nabawi and masjidil haram nun kat madinah and makkah sana..bila dok sembahyang fardhu (zohor/asar/isya') saya nengok tak senget plak diaorang pak-pak arab nie..pun sama,duduk macam tahiyat awal..tak ikut sunnah ke diaorang nie?..itu yang pelik tue..kita at least semayang sunat 2 rakaat "ter"duduk senget,but bila semayang fardhu 4 rakaat kita ikut sunnah (duduk senget) tapi most of pak arabs yang sunat ke yang fardhu ke memang susah nak nampak senget..huhu..jadi yang untung still org kita sebab ada jugak ikut sunnah..hehe..just 2 kupang aku..

second thing about wirid..rasanya memang takde sunnah yang menyuruh kita wirid lepas sembahyang beramai-ramai..but dalam pemikiran saya,inilah sahaja main time yang kita peruntukkan utk mengagungkan Allah dan memohon doa daripada-Nya..dalam 24 jam kita solat 5 waktu dalam 40 minit sahaja overall..and then kalau tak buat wirid,ntah bila la pulak masanya nak buat (lagi 23 jam tue mesti dok sibuk buat benda lain)..and,one of my ustaz masa sekolah dulu ada pesan,walaupun sunat utk ber wirid nie,apa salahnya kita duduk ikut imam utk wirid/zikir utk menyatakan kesyukuran kita pada Allah yang Maha Esa..so,duduk/stay la sekejap utk buat wirid nie..walaupun tak paham maksudnya,tapi kita boleh belajar utk paham satu hari nanti (bila dah asyik dengar imam baca doa dan wirid tue,at last kita boleh jumpa dalam buku agama tentang maksud doa tersebut) -> ini yang saya implemenkan..

Last sekali..to be honest,saya belajar wirid dan most of doa dan bacaan-bacaan lain bila saya stay and follow imam ber wirid.. agak-agak kalau tak ikut dari kecik dulu,sekarang nie memang sepatah haram saya tak tahu langsung nak ber wirid..sama jugak bila kita bawak anak kita ke masjid,habis aje solat cepat-cepat ajak anak balik atau doa sendiri sahaja..at last,mungkin anak kita esok,tak tahu langsung nak ber wirid..emm..

tadi 2 kupang,sekarang 20 kupang iye...just pendapat saya...kalau ada salah silap mohon perbetulkan... =)

Alfian_Troxion said...

EON: Kat Perlis dia orang mmg ikut style arab ek? Style2 Wahabi sesetengah orang kata. Tapi takpe la janji still tak sesat :)

A.H.J.: Fuih... panjang kau nye komen mat. Tq very much! :) hehehehehe. Betul jugak apa kau kata. Mmg aku pon, kalau ustazah tak pakso jadik imam masa form 1 tu, takde la aku hafal sesetengah wirid tu. At least kita try ye dok. Aku sendiri bukan against orang wirid2 ni... malah rasa2 mmg lagik bagus! Cuz at least... kalau tak faham bahasa arab... bila wirid bahasa arab, macam kau kata la... satu hari nanti kita nak gak faham apa kita dok wiridkan ye dok. Hehehehehe. Kalau tak, sampai tua tak tau apa maksud Alhamdulillaah... :P

Orang mesia rata2 mmg still beribadat style ikut imam... dari rekaat pertama, sampai lah ke wirid.

Saya nampak la, dari sini ada dua side...

1) Bagus, sebab ikut benda baik... dan insya-Allaah dapat ganjaran dari Allaah.

2) Yang kurang bagus, ialah kadang2 main ikut aje... lepas dah ikut, tak de effort nak tau apa yang diikutkan.

Tapi yang ke-2 ni... saya rasa akan mostly efek orang2 yang mmg semayang jemaah pon... semayang jemaat n semayang raya aje :) Semayang lain, either tak buat, ataupun mmg buat solo. Tapi yang suka gi mejid tu (saya pon takla selalu pegi... kekekeke)... saya percaya nanti Tuhan akan bukak hati dia orang utk improvekan ibadah masing2 :D

Annnywayz... this has been a good and fruitful discussion :) Nanti saya carik modal lagi... kita diskus2 lagi. Kalau nak debate pon buleh. Hua hua hua! Cuma kena ada alim la kat sini... kalau tak kang, macam saya kata... terji Ayah Peng!!!!!

Assalaam aleykom WBT

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by