Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Line Clear - Pulau Pinang


Akhirnya... selepas dekat setahun dekat Penang ni, barruuu la saya pi makan kat restoren mamak terkemuka abad ini... LINE CLEAR. Pergi bersama kawan pancingan dan kawan PhD-ian :) En (Fernando) Akhmal dan En. Amir Rizaan Abdul Rahiman.

Saya tak sure apa pasal nama dia Line Clear... mungkin sebab ada lorong yang mmg motosikal buleh lalu... kot? Line akan senantiasa clear kalau motor nak lalu...
TAPI!!!

Kalau orang nak beli nasik kandaq... maka line kurang clear... Sedap sangat agaknye, sampai ketagih kari mamak Line Clear :) Agak ramai yang mai sini! Especially time2 lunch. Saya gi ni pon dalam 1-jam lebih lepas solat Jumaat. Jadi line kiranya agak clear la... walaupun dari gambar mmg nampak kureng clear :) Tapi overall we were served quite fast... Betul2 nasib baik bukan peak hours :D

Anywayz... saya tak la sempat ambik gambaq maut2 gaban... hanya sempat snap sana sini. Ini dia gambaq owner...

Mamat ni mmg otai. Dari rupa pon mmg dah tau dia otai. Dari cara letak kuah... lagi terserlah ke-otai-an dia. Dari cara layan pelanggan... mmg konpom otai. Rasa syok saja mau amik nasik sama kuah pasal owner and pekerja2 dia agak ramah. Tak macam kat kedai mamak lain, di mana pekerja2 selalu asyik tukar (import dari India) dan skills social tak beghapa nak ok kot :) Yang bawah ni pulak, member dia la kot. Agak2nya co-owner, ataupun anak ataupun adik. Saya pon tak pasti.
Pada hari tu, saya makan nasik separuh aje. Pasai kalau letak penuh, mmg saya tidoq maut la lepas tu... BANYAAAAKZ NAK MAMPOLZ!!! Langsung burn pulak baki hari Jemaat saya yang masih ada nanti.

Ok. Sekali lagi, saya makan, nasik separuh, kuah campoq (semua kuah saya suruh dia bubuh), ayam kari (peha sebesar saiz Kenny's Quarter) dan sayuq dua jenis... kacang panjang ngan kobis goreng kot? Ntoh... Air saya minum air suam saja. Teori saya ialah, ayor panas tu insya-Allaah buleh bunuh segala virus mirus yang mungkin hinggap pada makanan. Hehehehe. Semua... RM5.60-kupang. Air suam RM0.00-kupang :)

Saya sendiri TER-lupa nak amik gambaq meal saya... pasai lapaq sangat kot? Tapi sib baik En. Amir sempat menyapa... "Tak ambik gambaq ka Pyan?". Lantas... saya snap dia punya meal :) Ni dia :)

Overall, ok jugak la kat Line Clear ni. Actually, kebanyakan restoren mamak kat Penang dah air-conditioned. Tapi saya rasa la, kalau Line Clear ni pi ikut pasang air con... rasa2 dah tak besh la kot. Jadik tak sedap agaknya... pasal hilang ke-unikan :)

Mana mau cari motor lalu tengah2 kita makan? Mana mau cari orang ramah tamah macam taukey dan tukang2 masak? Mana mau carik peha ayam dan dada ayam dan bahagian2 lain ayam yang supersized?

Walaupun kita tahu yang maybe satu hari nanti Jabatan Kesihatan W.H.O. sendiri yang akan datang kasik saman ini tempat... namun ia tetap menjadi pujaan hati ramai warga Penang. Tak kira Melayu, Cina, India... mahupun Protugis dan Belanda :) Walaupun mmg tak healthy, tapi inilah keunikan Line Clear saya rasa. Dengan tersepit dicelah2 bangunan lagi... still orang pergi. Dan saya percaya, taukey dia yang otai ni dah millionaire yang tak serupa millionaire. Biasa la mamak mamak ni... kadang2 lagi kaya dari Donald Trumpet... tapi still pakai macam tak mampu beli baju (sekurang2nya) Adidas. kekekeke. Bukan menghina... tapi ni kira pujian la ni ye dok? Hehehehe.

Okes... Mari ke LINE CLEAR LAGI!!!! (Tapi takleh g selalu, pasal mmg ada chan nak kena food poisoning!!!! Saya rasa la...)

Salah seorang tukang masak OTAI yang seronok gambarnya diambil

Antara makanan yang terpampang utk tontonan umum... asal takde orang amik kepala ikan ni?

11 comments:

dLyn aZmi said...

huhuu i miiiiiiiissssss mamak's dish!

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat alpian....
akhirnya tercapai jugak hasrat hang nak makan sana ehh...bravo bravo... ;) lain kali nanti kita pi sama (ajak skali bro fernando) sebab dalam 100 meter dari line clear nie ada kedai bagak besar yang jual equipment utk mancing (2 kali ganda besar kedai ah peng)...hohoho...kelabu bijik mata hang nanti nengok benda benda tue semua... :p

EyesOfNabil said...

Mak aii..kolesterol T_T

Jawa Troxion 2 said...

Dlyn: Meh meh balik cepat Lyn. Takyah dok NZ dah. Nanti aku pon dah tak jeles. kueng kueng kueng :P

AHJ: Hahahaha... aku ok aje. Nanti aa bila ko pon mai main campus, kita pi sama2 lagi. Kali ni aku leh amik gambaq tikus yang berlari2 bersama pelanggan :D Hahahaha!

Mat Nabil: Kolesterol is good for you heart. :P Same as Marlboro :[

menarakl said...

Alfian....sedapnya telur masin tu....kenapala hang letak posting makanan....dah tak de topic lain ka? :)))
Eh, kalau post pakai pos laju agak agak sampai tak telur masin rebus sepuluh bijik :)))).
Takut kena declare cukai plak..ahaks. Tak pun antraks versi pepejal.
-K.Su-

Alfian_Troxion said...

K.Su: Hahahaha! Buleh ke hantor... silap2 masin jadik manis bila sampai kairo... pasal kena angin ribut padang pasir. Nanti saya tanya pak cik posmen, dia leh hantar ke tak :P Ala.. saya pon bukan ada modal sangat nak tulis... saya hantam aje la tulis pasal makanaan :) kekekekekee. Takpe, lepas ni saya pos gambo ikan tenggiri yang saya tangkap beberapa minggu lepas :D

m2rs said...

Apasal la org suka sgt line clear ni. Aku makan tak sedap pun. Pedas aje lebih, tapi manis dia, masin dia, lemak dia, yelek...

Sedap lagi nasi kandar Khaleel dengan apa ntah satu kedai tu, nama perempuan kedai dia.

Jawa Troxion 2 said...

M2RS: Kalau nak ikut sedap... aku rasa lebih kurang sama aje :) Tapi environment dia yang buat orang pergi lagi... Portion size aku tak sure... pasal aku tengok ayam dia mmg besau besau!!!! Tapi aku rasa kadang2 orangk kena rip off gaks... Mahal satu... lagi satu aku rasa sewa pon ntah2 tak bayar, pasal dok kat lorong yang lagik kecik dari Lorong Haji Taib :]

landen said...

memang tak payah la letak air-cond...tak peluh tak syok :P

Alfian_Troxion said...

betul Lan Den :) Kasik menitik dalam nasik sket, lagi power. hehehehehe...

KHAIRONI YATIM said...

Salam Wak Pian. Pergh meleleh siut air liur aku tengok kari Line Clear. Rindu betul aku pada kari mamak, roti canai, roti tampal.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by