Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Mahashi - Arabic Delight!

Haaaaaa....

Today I'd like to talk about this one arabic food that I particularly like :) Nama dia MAHASHI. Well, at least that's how I think it's spelled using ABCs. Basically Mahashi ni ialah nasik, yang dibungkus di dalam 'flora' yang buleh dimakan :) Ada yang bungkus dalam terung bulat, ada yang bungkus dalam daun anggur, dan ada gak yang bungkus dalam bawang! Woooo... yang bawang tu yang paling best tu... sebab bila bawang tu dah lembut... dia punya semi-caramalized texture dan rasanya yang manis2 masam membuatkan KFC pon dah tak finger licking good :P

Anywayz... ni gambar dia...




'Komponen2' dalam Mahashi ni ialah seperti berikut:


Ni balut dalam ... kulit terung kalau tak silap. Ingat nak check balik, tapi aleh2, dah takde dalam bekas polisterin... aku sudah telan daaaa rupanya.



Yang ni dia balut dalam bawang. Basically, bahagian tengah bawang dia buang, tinggalkan lapisan2 yang luar aje. Tapi kulit dah takde la. Orang arab tak la weng sangat sampai nak makan kulit bawang :)



Haaa... yang ni member saya Mahmoud kata, dia balut pakai daun anggur. Ntah mana dia dapat anggur nye daun kat Malaysia pon saya tak sure la. Tapi rasa2nya mungkin dia orang dapat dari Post-Friday-Prayer Market... yang di-run oleh Pak-pak Arab lepas semayang jemaat kat Mesjid USM Penang ni ha.

Anywayz... overall, rasa memang ok utk lidah saya. Tapi quite a few orang Malaysia tak gemar sangat makanan orang2 Arab ni, especially Jordanian. Sebab kadang2, sesetengah makanan dia orang... janji ada rasa aje pon dah cukup :) Ada satu benda tu,... minuman yang nampak macam susu atau susu-soya. Tapi bila minom... Mak Datukkk... rasa maca CHEESE-ALA-ALA-SUSU BASI! Hehehehehe. Tapi yang peliknya... saya dah suka la plak benda tu. Hehehehehe. Tapi takpe... janji tak sakit perut.

Okes... jadi itulah entry kedua saya utk hari ini. Entry pertama tadi pasal ikan... takde gambar pon.

Baiklah, sehingga menulis lagi. Assalaam aleykom WBT

7 comments:

dLyn aZmi said...

utk org2 yg x mkn bwg mcm aku ni mungkin x suke la kot hehehe wei! aku down giler... bape hr dok try qt.. x bley run pun.. hampeh giler... tibe2 rs mls dah nak wat phd ni hahahhahahahaha

Alfian_Troxion said...

qt tu ape?
weh! Mana leh malas buat PHD! Nanti UPM pon malas nak sambung kontrek. Dia orang dah la rajin tukar polisi utk pecat2 orang ni. hehehehehe.

Weh... QT apa weh? Quality Training? Quantity Transaction?

dLyn aZmi said...

hang dah tau psl Qt kan heheheh anyway.. hang bg cadangan yg sgt tidak bernas daaaaaaaaaaaa :P

Sazly Salfarina said...

mak aih, terliur aku menonton gambar makanan itu. Nanti bile aku balik, ko jangan lupe belikan aku satu, aku teringin menjamahnye.

Aku pun dah hampir maleh nak wat phd. Tolong... tolong.... tolong kuatkan sangat aku uat phd nih

Alfian_Troxion said...

Kat Sydney sana sah2 ko ada buat geng2 Arab kat surau dia tu ye dok? Ko tanya aa dia orang :) Kot2 jumpa orang Jordan... tanya pasal Mansaf sekali. kot2 dia leh ajar Sal masak ke? Buat aa Mansaf ala2 Malaysia... pasal Mansaf dia orang kadang2 tak kena ngan lidah malaysia :P

nuruliz said...

Sedap ke Jawa? kalau kau kata sedap mesti tak sedap..:)

Alfian_Troxion said...

hahahaha!

betul la Wan. Mmg rasa dia tak la se-spicy makanan kita :P Ong lain pon kata tak best. tapi aku plak leh makan hari hari :P
tapi hari ni boring plak. aku nak makan kabaaab!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by