Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Lapan ekor

Hari Isnin hari tu, Alhamdulillaaah, kitorang selamat pergi memancing di dua tuas di Yan, Kedah. Seperti biasa, target adalah ikan tenggiri.

Cuaca on the day was excellent. Tambahan lagi, saya tak mabuk laut! Alhamdulillaah sukur niqmaaat :D Hehehehe. Maybe pasal makan ubat mabuk be4 naik kepal... ataupun mungkin juga badan saya dah buleh adapt. Dan mungkin juga sebab saya pakai ear-plugs dan cuba sedaya upaya tak bau minyak diesel yang terbakar dari enjin bot berkenaan. Anywayz... it was an OK trip.

Kitorang singgah tuas pertama... apa nama ntah tuas tu, x ingat... (Tuas ni basically tempat dia orang cacak buluh... sebagai petanda tempat utk memancing). Dari pagi sampai ke thari... dapat 2 ekoq je. Tu pon, Sifu Moher aje yg dapat... otai pakai umpan hidop tapi. Casting semua tak menjadi (Casting ni is when kita letak umpan mati, and then campak ke tengah laut... lepas tu tarik balik slow slow... dengan harapan Tenggiri akan membaham).

Lepas dah makan gulai tomeh (ikan fresh) Pak Halim... kitorang tukar gi Tuas lain. Nama dia apa pon saya tak ingat. Kat situ, saya rasa insya-Allaah leh dapat ikan kot? :) Tunggu nye tunggu nye tunggu... last2 sekali menjadi. Saya dapat tiga ekoq tenggiri. A new personal best for me... sebab trip sebelum ni dapat 2 ekoq je. And saya seronot gak, sebab dapat semua melalui teknik Casting! Sifu Moher kata kalau dapat melalui casting lagik ok compared to umpan hidop! .... Ntah le... saya tak kisah pon, cuma bersyukur pasal dapat tarik naik 3 ekoq Tenggiri :D Alhamdulillaaah... idok le jadik bangau dari pagi sampey ke petang (Bangau ni term Encik Azrul Hazri bin Jantan yang cipta. Maksud dia ialah... tak dapat hasil tangkapan, mahupun ikan, udang atau sotong kurita).

Anywayz, in all kami dapat 8 ekor for the day. Dan Encik Khalil dapat yang paling besar! Dalam 5-6 kg kot ikan tu!

Lepas dah sampai ke darat, kami pon bahagi2kan la sama rata. Saya n de geng dapat 1 ekor & 1 kepala :) So ok gak la. Tak la penuh sangat fridge :D Dan pada masa yg sama, tak la sikit sangat.

This trip was a good one. It was also the last for En Khalil, sebab lepas ni dia dah balik KL? Masters dah abish.

Anywayz, insya-Allaah, kalau ada masa n peluang, saya ndak gak g lagi mancing tenggiri ni. Best lawan ngan dia, n best naikkan dia. Yang paling best is bila makan dia of course :D Isi sodap! N kurang tulang!!! :D

Okes. Nanti saya upload gambar later. La ni takdak kemra. Tertinggal kat umah. :D

Orrrait! Assalaam aleykom WBT

2 comments:

izatt said...

kalau terer cuba tangkap ikan toman ke..paling tidak ikan marlin ke..

Alfian_Troxion said...

budak kecik ni... sekali aku karate karang. hehehehe. Toman kat ayor tawar daa... kalau saya g ayer sawar insya-ALlaah tangkap toman... tapi tak pernah test lagik.

Marlin? Hehehehe. mmg kat tempat kitorang mancing tu ada Marlin. Tapi take la nak tangkap...
1) Isi dia tak beghapa nak sedap
2) Set tak cukup power... toman kena guna set mancing yg lagik power pasal kalau tak abis tali dia bawak lari... ngan joran2 sekali dia bedal

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by