Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Apa nak post ek?

Hmmm...

Apo la nak dipost kat blog ni kali ni. Dah lama tak update. Kang kalau lama2 tak update... hilang pulak habit mengupdate... dan langsung jadik habit baru yakni habit TAK-mengupdate. Hehehehe... Ok ok. Not going there again. Kalau tak kang jadik macam http://troxion.blogspot.com.

Wokes... Haaa!!! Ada idea apa nak tulis. Jom tulis pasal kes2 semayang gak. Tapi kalau ni, saya lebih kepada nak tanya suklan... dan sambil2 kasik pendapat... Harap2 dapat feedback daripada para pembaca yang budiman dan budi-woman :D

Okes...

Saya perasan la... bila kita solat jemaah kat mesjid al-mana2 kat Malaysia ni... para jemaah kebanyakkannya memang macam "malu-malu" nak rapatkan saf... Saya faham kadang2 kita macam malu2 nak bersentuh ngan orang sebelah... tapi kengkadang tu, gap antara kaki dua makhluk tu al-sangatlah besar... kadang2 jarak tu leibih kurang macam ada 1-kaki setengah yang halimunan antara dua makhluk (ni utk lelaki la sebab semayang kaki terbukak sket compared to pompuan)...

Kat Mekah setahu saya, orang sembahyang sampai mmg dah tak cukup ruang. Tapi tu maybe understandable pasal jemaah dah mmg ramai... n tempat limited :) But still, saya rasa mmg kena cuba rapatkan serapat yang mungkin ye dok? Sampai at least sentuh bahu... or kalau si panjang sebelah si pendek... ada some sort of contact kat either kaki or other bahagian badan yg buleh kena.... But then again... ni hanyalah saya nye pendapat berkenaan kerapatan saf :)

Oleh yg demikian :D Saya punya probing questions adalah:

  1. Berapa rapat kita kena rapat antara dua makhluk jemaah bila solat jemaah?
  2. Bila bangun dari duduk antara dua sujud, buleh kah kita adjust balik kedudukan kaki? Ataupun bangun je n tak payah tengok dah kaki kita tu alinged-straight ke tak? (Saya personally adjust balik, pasal rasa sia2 plak awal2 tu dah kasik stret... tapi lepas bangun dari tahyat jadik senget benget :P)
  3. Kalu makhluk sebelah tu jauh dari kita, adakah buleh cuit? Member saya sorang kata buleh... sebab kalau saf jauh sangat, silap hari bulan buleh jadik putus saf (apa efek putus saf ek?... jemaah jadik tak sah ke?)
  4. Di manakah terletaknya kekuatan Datuk Laksamana Hang Tuah? Pada kerisnya kah? Pada tenaganya kah? (Soklan bonos)

Sekali lagi, bukan nak tunjuk alim ke ulamak ke ataupun nak jadik Haron atau Hassan ataupun Ahmad Albab bin Din :D Just observasi seorang hamba Allaah 'Azza Wa Jalla. Kot2 leh dapat info daripada kawan2 ataupun siapa2 yg lebih berilmu ke... ataupun kot2 sapa2 yang juga ada tertanya soalan2 sama dan kenal siapa2 yg tok guru atau ustad (yg bukan Ayah Peng) yang buleh berkongsi ilmu ke :D

Oookes :D Insya-Allaah, harap2 saya dan semua buleh dapat menfaat dari perbincangan kali ini :D Dan insya-Allaah juga... dapat memperbaiki salah satu aspek ibadah kitaaaa....
(Macam ustad forum perdana pulak aku... tapi tak le selalu tengok pon forum tu. Hehehehe...)

Ni gambo2 sket saya snap kat Mesjid USM, Penang :D




Oh... lagi satu... Takde kaitan tapi ngan post kat atas. Saje nak letak pasal dah lama bebeno dalam digicam-tepon saya :D Amik kat atas jembatan Pulau Pinang ketika driving. Hehehehe. Kalau ada hurup 'A' tu... tak ke lagik best nama kompeni tu. Kueng kueng kuenggg...

6 comments:

dLyn aZmi said...

aku ingat ko gi mancing x reti nak blk2 dah smpi x update blog nih :P

alpyan sadig segaraga..
kalau aku blk kg then gi solat kat surau..
fenomena kat sana.. makcik2 ni sume x moh beralah nak ke depan if saf kosong.. sbb pe tau.. panas lah itu lah... kdg2 tu disuh nye aku jauh2 lagi.. bg ruang sket kat diorg.. adus.. remaja2 dan mude belie lak xnak penuhkan saf sbb nak satu saf ngan geng.. kdg2 aku wat dosa jek gi surau ngumpat diorg ni.. hang tau.. nak rapat ke kanan or ke kiri pun bertekak...

kat serdang kat flat bosnia tu lg la...
bile tarawikh yg wat 8 tu balik.. minah2 international yg tggl punye la berat bontot nak gerak.. ended up tggl saf tu lompang sana lompang sini.. aku pun x phm daaa...
tp masjid UPM so far Alhamdulillah..
kdg2 sampai rapat serapat2nye hehehe

anyway... ni aku nye 2 cents ke atas jemaah pompuan.. yg laki aku x nmpk laa cemane lak..

Alfian_Troxion said...

uit... pompuan lagik parah rupanya. hehehehehe. laki at least, kalau ada saf kosong (walaupun tengah solat), ada yang gi isi :) overall kira ok gak la. Cuma kadang2 ada la kes orang2 yg pi start saf baru walaupun saf yg sedia ada lom peuh...

tapi takpe... makna nya, mmg kena rapat serapat2nya la ek? hehehehe. ok ok. itu yg turbaik :D

:: azrul hazri jantan :: said...

Datuk laksamana alpian...

Rapatkan saf bukan bermakna himpitkan saf.. hehe.. memang kita kena rapatkan,yang penting selesa utk solat.. kang kalau rapat sangat,kalau mamat sebelah sendawa..berbau plak nanti..aku penah terhidu bau sendawa orang sebelah aku yang agak rapat.. bau mee hoon goreng... hahahaha... hilang kekusyukan solat aku... hua hua hua... takpe mamat... yang penting selesa and jangan terlalu obvious "lompang" saf tue... tang makkah tue,memang tak boleh buat apa...kat sana memang dah kena himpitkan saf... :)

Alfian_Troxion said...

yeous... tapi tu la. nak gak tau rapat camne. meaning jarak minimum ... :) Nak kena tanya Abu Marwan ni. hehehehe.

Tapi tu la, camne pon rasa2 kena ikut style nabi n de geng la kot. tu kena mau tanya expert. tade expert ke baca blog aku ni. Uwaaaaaa!!!!

EyesOfNabil said...

Kalau ikut yg ustaz aku ajar masa kat asrama dulu (dia pun warden dan jugak imam solat kat asrama tu) dia kata, sebaik-baiknya biarlah bersentuhan bahu kita dengan bahu orang sebelah.

Masa aku kecik2 lak kat sekolah agama, cikgu aku cakap setiap saf yg tak dirapatkan maka semasa kita sembahyang akan ada makhluk berupa anjing hitam yang akan melalui ruang2 saf yg kita buka tu dan setiap ruang laluan yg dia lalu di kiri atau kanan kita tu akan menimbulkan satu titik hitam dlm hati kita. Aku tak tanya lak hadis mana cikgu aku tu rujuk sbb masa tu aku kecik lagi..aku dok syok nak belaja munakahat jek..ahaha.

Nanti aku tanye bapak aku la...walaupun bapak aku ustaz n imam kat kg tapi aku sendiri jarang tanye dia..wah ah aha.

Jawa Troxion 2 said...

Ooo... kau ada resource power tu mat nabil tajudin sulaiman zawawi :) ko tanya la bapak kau. dan kasik tau bila kau dah ada jawapan :D hehehe. Aku nak tanya member2 Arab aku pon kadang2 takut... sebab kadang2 bunyi mcm terlalu strict...
Tapi tu la.. kadang2 benda2 yg terlalu strict tu la yang betul. .... sesetengah orang pulak akan kata... "Tak buleh strict sangattt".. tapi kadang2 ... (berapa banyak kadang2 daaa) thats the only way to go ye dok :D hehehehe.

Anywayz... bersetuhan bahu mmg selalu aku dengar. Tapi semalam, yakni di antara malam2 blue-moon di mana aku telah pergi ke surau utk megrib (jarang aku g surau... kekekeke. jgn mare :P)... bila solat... mmg nak bersentuh bahu pon tak ndak :( tapi takpe... maybe dia tak tahu n takde orang infom. lepas dah infom ok la kot :D

Annnywayz... walaupun still ada discrepancy dalam knowledge kita2 sendiri... bila solat tu, takyah la terlalu pikir benda2 ni ye dok. buat yang terbaik :D hehehehe.

okes... arigatos mat nabil again

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by