Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

PhD Candidate cum Nelayan Sungai Kerian

Hari Sabtu lepas, "nelayan2" Taman Ilmu, Nibong Tebal telah pergi memburu Udang Galah di sepanjang Sungai Kerian. Berbekalkan set2 pancingan udang dan umpun-umpun sebagai umpan... Sang Troxion (Alfian), Abeyie (Azrul Hazri) dan Kal-el (Khalil), dengan izin Allaah, telah mengharungi arus sungai Kerian utk mencari sesuap... udang :)

Kami berekspedisi menaiki berenjin Yamaha 30 kuasa kuda... milik Abang Pa (nama penuh tak tau, muka pon tak tau pasal yang bagi bot tu kat kami ialah anak dia). RM50 diberi utk sewa bot seharian dari jam 8 a.m. sehingga ~6 p.m.

Kal-el n Abeyie punggah barang naik bot, sambil anak Abang Pa dok buat apa ntah ngan enjin bot

Abeyie n Kal-el dulu memang dah pernah pergi dah sekali... tapi sebelum ni dia orang naik bot orang lain. Kebetulan pulak orang tu takde pada kali ini... or bot dia yang tak available? Saya pun tak ingat. Anywayz, Alhamdulillaaah, ada sorang mamat ni yang bernama Zam... yang pada mulanya kami nak sewa bot dia! Tapi since bot dia papan, dan bersaiz kecik, maka rasa2 macam tak boleh nak muatkan kami bertiga. Jadi kami pun macam nak kensel la dengan Zam ni.

Dengan tergezootnya, si Zam ni pulak pi rekemen Abang Pa! Dan dia rekemen tanpa meminta apa2 komisen! Baik sungguh mamat Zam ni. Saya notice, orang2 kat area2 perkampungan Pt. Buntar dan Nibong Tebal ni... baik2 belaka :D Si Zam ni lagi la... siap bawak kitorang pergi ke area bot Abang Pa ni lagi... yang saya rasa, dalam 10 menet perjalanan naik kereta... Ish... mmg baik sungguh :) Sayang pulak tak ambik gambar dia... kalau tak buleh promo :) Hehehehe.

Anyway... hari tu jugak (Jumaat) kami confirm ngan Abang Pa, dan dia suruh kami datang aje... dan bawak sekali minyak petrol RM20.

Esoknya... kami pun dengan semangatnya la pergi ke area bot Abang Pa tu... yang saya pun tak ingat kat mana. Anak dia datang kira on-time jugak la, dalam jam 8 gitu. Dia tolong alter bot tu sikit2... dan lepas tu tarusss kasik kami bawak.... walaupun sorang pun haprak tarak lesen bawak BOT!

Gambar ni disnap sebelum gambar di atas. Tapi view of the boat is not ocluded

Tapi takpe... sebab bawak bot ni pun tak la susah sangat. Seminit-lima test2 bawak tu, tera la terus insya-Allaah.

Tugas membawak bot kami serahkan kepada kapten utama... En Abeyie. Dia ni mmg dah pernah bawak bot sebelum ni, walaupun tak ada lesen bot. Takpe, pasal polis marine tak ada kat area Sg Kerian ni.

Kal-el dgn Sang Troxion pulak, kerja kami berat sikit. Yakni mengangkat dan menurunkan sauh! Kal-el nasib dia baik sikit, sebab sauh dia agak ringan dan berbentuk lurus. Saya punya... mak datukkkk... kat hujung ada macam batu berbentuk silinder kecik! Dan berat dia... aiyaaaaa... macam Sang Gajina Kapok.

Tapi takpe... for the experience, saya sanggup :)

Saya sempat snap beberapa gambar perjalanan kami... macam lanun2 Sungai Kerian pun ada jugak rasa... Hehehehehe... Lalu bawah jembatan, lalu kat celah2 binaan konkrit, 'berteduh' di tengah terik mentari (sebab masa tu POT udang kat tempat yang tak ada pokok, dan mentari mmg atas kepala)... dan lain2 lagi :D

Kami selalu memancing atas jambatan. Kali ni memancing dari bawah pulak
Pandangan bawah jembatan USM
Alfian Troxion nelayan Sungai Kerian
Kepala bot
Kal-el dapat ikan apa ntah... kecik... kami release lepas amik gambar dia :)

Kalau kami target Ikan Duri pada hari tu, memang kami dah jadik JUTAWAN!!! Banyak betul ikan duri yang memakan umpan. Tapi, since memang nak makan pun kami tak berapa gemar, maka semuanya kami lepaskan semula. Kira concept "CATCH n RELEASE" la ni :) Selalu orang buat konsep ni pasal nak preserve species... tapi kami buat pasal kami tak nak spesis tu. Hehehehehe...

Anywayz, pada kali ni, Allaah kasik rozqi menimbun utk Abeyie dan Kal-el. Saya rasa masing2 dapat 6-ekor! Utk amatur2 macam kami, 12-ekor tu kira ok la :) Tambah pulak kami main hantam je pilih POT udang....

Saya pulak... sebab Abeyie dah dapat 6, Kal-el pulak dapat 6... maka saya dapat... 12-6-6=.... KOSONG lah! Hua hua hua! Dari pagi samapi ke petang... dapat 0-ekor udang galah gergasi!!! Rasa macam hampa tu ada la jugak sikit-sikit... tapi secara overall saya tak berapa kisah :) Sebab seronok jugak tengok kawan2 dapat udang ni! Hehehehehe... Kal-el la mula2 bawak naik banyak... lepas tu disusuli Abeyie pulak. Walupun saya pulang 'tangan kosong'... tapi the whole experience was very2 dear... oh, and not to mention memenatkan! Sebab kena angkat sauh! Hahahahahaha! Tapi takpe la... It's a tough job, but somebody' gotta do it :)

Okes... saya akhiri entry kali ni dengan gambo2 lagi :) Okess... TQ for reading :D Assalaam aleykom WBT dan Salaam Sejahtera...

Troxion teeing off...

Kepten Abeyie pakar bawak bot
Sang Troxion testing bawak bot. Memula tu hoyong hayang gak. Kona kanan gi kiri, kona kiri g kanan!
Kal-el dengan udang galah
Intai2 hasil tangkapan dalam jaring
11-ekor udang... sekor lagi hidup la pulak... lantas tarus masuk dalam akuarium!!!

2 comments:

:: azrul hazri jantan :: said...

hoye hoye.. takpa mamat.. 1st try memang biasa hampa, tapi next trip insya Allah akan membuahkan hasil.. yang penting otot-otot lengan ko pasti dah berketul-ketul naik sebab angkat sauh.. hohoho ;)

Alfian_Troxion said...

hahaha. takde ketulan pon. kalau ada, aku mmg nak kerja angkat sauh je la. bio macam Malek Noor sket (di zaman kegemilangan dia la :P)

tapi takpe, mmg takde hampa sangat... sebab aku pon bukan la kaki sangat mancing udang ni. heheheh. tapi pikir2 balik, kita semua pon bukan kaki ye dok. hahahahaha!

tapi aku rasa, kalu tak dapat ikan kalu baru hampa. pasal lawana ngan ikan tu lagik best ye dok? Lagipon, ikan aku berani pegang. Udang ni banyak sangat 'uncertainties' dia. hahahahaha!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by