Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Kancil Terbalik dan Gempa Bumi

Semalam saya telah melihat satu kemalangan di atas jembatan P Pinang... dan juga telah meng-experience secara paling minima bagimana sesuatu gempa bumi itu.

Memula kisah Kancil... Kancil terbalik that is. Which is the kemalangan I saw on de jembatan. Mula2 dok drive smooth aje. Tetapi, secara tiba2, kenderaan mula slow secara drastik. Chaitz!!! Apa pasal? Namun, pengalaman mengajar saya supaya tidak mudah melenting... sebab in the end mmg tak ada apa pon... n kalau marah marah kat kereta lain pon, bukannya jadik apa! Jadik, saya terus la ikut 'bontot' lori kat depan... Lori kecik warna merah, buleh ku bawa ke sekolah menengah (kalau kereta kecik warna merah, bawak ke SEKOLAH aje. Sebab lori, maka bawak ke SEKOLAH MENENGAH! hua hua hua... ok lawak bodo... tapi takpe).

Tetiba, lepas lebih kurang 1.54 hingga 2.31 kilometer, saya ternampaklah, bahawa Sang Kancil berwarna kelabu telah pun terbalik di seberang jalan. Chaitz!!! Eksiden kat sebelah sana, apa pasal sini pulak slow tahap Gaban Z? Hmmmmm... Tapi biasa la tu... Kat USA pon macam tu gak saya rasa. Kat Romanio pon macam tu gak kot. So Malaysia pun tak lari dari budaya yang sama. Saya tak nampak pon ada orang berdarah2 ke, ataupun yang kena usung dek stretcher. Yang saya nampak, ada macam pegawai2 PLUS (kot?) dan dua orang Cina (kot)... Mungkin tuan ampunya Kancil kelabu yang dah tergolek dan 4-tayar menghadap langit biru... Tak nampak ada injury apa2. Kereta tu pulak, begini ghupanya... (Alhamdulillaah tak jadik kat saya. Na'oozubillaaah!!!)

Patot la kenderaan jadik slow. Ada orang dok snap2 gambo. Ish, tak patot tui... kekekeke. jgn mare. first time buat....


Anyway... takpa la. Alhamdulillaah takde sapa2 K.O., malahan nampak O.K. aje.

Saya pon pergi la lab... di TINGKAT 5, SCHOOL OF COMPUTER SCIENCES, USM, PENANG! :D Bangunan saya pulak... cenggini!!!



Kira bangunan tertinggi kat USM kot? Agaknye la. Saya pun tak sure... dan tak kisah pun sebenarnya. Tinggi2 sangat pun tak best gak. Sebab kalau lif rusak... al-maksud berjalan naik tangga ke lab :) Tapi takpe. Good eksesais bak kata orag putih.

Pendek cerita... hari dah nak petang... saya pun bukak artikel nak baca. Tengah2 baca terlelap. TETIBA!!! KERUSI SAYA BERGOYANG!!! KE KIRI... KE KANAN!!! KE DEPAN... KE BELAKANG!!! Lepas tu..... "Alfian... Alfian... Wake up! Wake up!"

Suara member Jordan saya... Mahmoud Jawarneh Mahmoud Saleh. Hehehehe. Ampes... kacau orang tido. Saya pon bangun la... dan terus-kan percubaan membaca. Tapi macam biasa la... baca baca baca... pasal tak jumpa benda yg dicari dalam artikel tu, mengantuk balik.

Dan... sekali lagi... kerusi saya bergoyang. Tapi kali ni kiri-kanan kiri-kanan aje. Agak smooth movement dia. Saya pon pelik... dan toleh la belakang, kot2 si Mahmoud Jawarneh ni tolak pelan2 pulak.

ALEH ALEH!!! Takde sapa tolak! Nak kata hantu... takde kerja hantu nak masuk lab komputer vision. Lepas tu, tetiba nampak kipas berdiri pulak goyang kiri-kanan kiri-kanan. "Uit? Tarian apa ini". Tetiba saya baru terperasan... dan ter-beringat... bahawa ni gempa bumi la kot. Lantas, saya cekup laptop... dan amik apa yang patot (termasuk Pall Mall yg tinggal lagik sebatang. kekekek) dan TARUS turun!!! Ikut tangga. Ramai jugak orang lain yang turun... sebab ye la... dah la bangunan tinggi!!! Kang runtuh sia2 K.O. dan tak O.K. macam orang Kancil tadi.

Ni dia gambo semua orang dah turun... Macam perhimpunan haram gak la jadiknya. Hahahaha! Tapi takpe... ni perhimpunan Halaal, cuma JAKIM tak chop aje.





Alhamdulillaah, tak roboh school kami. Kami semua pon patotnya duduk jauh lagi dari bangunan tu masa berkumpul tu. Tapi maybe pasal takde penglaman kot? Jadi semua dok rilek aje.

Anywayz, goyang2 tu mmg terasa la... dan ianya adalah berpunca dari gerak gempa kat tengah laut (area2 origin Tsunami yang dulu tu)... 7.2 ke 7.6 pada skala Ricter (betul ke eja ni?)

Hmmm... itulah cerita nya :D

Okes... Assalaam aleykom WBT n A very good day.

4 comments:

dLyn aZmi said...

wow! gempa lagi ker? aku gempa kat nz ni pun aku x tau.. hmmm.. x ikut perkembangan sggh..

Jawa Troxion 2 said...

Tak rasa sangat kalau duduk tingkat2 bawah. Tapi since aku duduk tingkat 5, mmg bergoyang sikit la. Experience gempa takde, so bila jadi sikit, langkah terbaik is cabut la ... kot :) Sebab kalau runtuh, mmg Innalillaahi Wainnaa ilaihi Raa ji 'oon :)

hehehehe. Ko pon gempa ke kat sana? Gempa main Wii la tu!!! HIAH!!!

konot said...

uihhh... sib baik semua O.K, tak K.O.. heheh

Alfian_Troxion said...

Alhamdulillaaah :) Semua selamat wahai K.O.not :P kueng kueng :P

weh, ko bila nak bukak pusat kumon niiiii

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by