Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

PEMBEDAHAN TIKUS di MAKMAL COMPUTER VISION!!!

Hari tu saya ingat memang tikus kesayangan saya dah kematian. Sedih jugak, pasal tikus ni memang saya sayang, dan 'bela' semenjak saya beli dia pada tahun 2005. Kalau ikut kata 'doktor', dia memang dah 75% mati :( Last2 hari tu pon, saya letak on 'LIFE-SUPPORT' utk beberapa bulan.

Tikus saya ni kaler hitam. Kalau kena cara lighting dia, buleh nampak macam kaler2 hitam metallic berkilat lagi. Dia suka saya main2 kepala dia. Selalu lepas saya main, dia bunyi ala2 klik klik chit chit gitu. Tapi tu la, lately masa dia dah 'tak ada', saya terpaksa la tukar kepada 'hewan' lain. Hewan baru saya ni lagik besar! So tak berapa nak best la. Sebab saya sukak yang kecik kecik nye tikus gitu :( Tapi takpe... saya still nak usahakan supaya saya dapat menyelamatkan tikus kesayangan saya ni.

TIBA-IBA!!!!

Haaa... muncul seekor lagi tikus yang mana sindrom dia TERBALIK dengan sindrom tikus saya.
Tikus saya ni, dia punya 'sel-sel' dah mati kat bahagian ekoq :( So kalau nak selamatkan dia, memang macam kena carik 'ekoq' ganti. Tapi macam mana nak ganti ekor tikus! 'Urat2' dalam ekor tu saya mana tau nak cabut dan sambung-sambung! Ingat saya ni surgeon ka...


Tapi tu la, dengan kuasa Allaah, seekor lagi tikus ni datang. Tapi dia ni memang dah konfirm 'brain dead', dan hanya sebahagian dari kepala dia yang berfungsi. Dan... the GOOD NEWS! Ekoq dia masih elok!!!!

So, saya pun mengambil keputusan, utk. MEMBEDAH!!! Tak kira la jadi ke tak... nothing to lose anyway. Kalau saya tak bedah pon, tikus saya memang tak lama lagi akan K.O. sepenuhnya. Kalau saya bedah... at least I've tried to do something to save my MOUSE!!!! Oh TIKUS KU!!!!

Oleh yg demikian, berbekalkan pengalaman menyambung-nyambung wayar letrik kat rumah, dan jugak dengan berbekalkan mata tanpa apa2 magnifying glass, saya pun memulakan pembedahan.

Tik Tok Tik Tok...

Alhamdulillaah, tak banyak 'darah' dan 'spare-spare parts' tikus yang terkeluar. Cuma 'kulit' dia je la yang ter-keluar dan terpaksa dibuang sikit2. But overall... the operation was a success! Praise ALLAAH!!! :D

Ok. Below adalah gambar2 Pembedahan di Makmal Computer Vision, School of Computer Sciences, Universiti Sains Malaysia, Minden, Penang.

Selamat Hari Raya Haji :D

Gambar tikus 'mangsa' yang mana spare-part telah diambil

Gambar sambungan wayar USB (Ada benang kat dalam tu rupanya. Buat apa, saya pon tak sure)

Gambar selepas 'surgery'

Gambar selepas di-'plaster'

Gambar tetikus LOGITECH yang telah boleh digunakan kembali. Alhamdulillaah

19 comments:

chefadh said...

innalillah.. takziah buat keluarga tikus yang telah brain dead.. semoga dokterr yang menyelamatkan ekor tikus dan menjayakan pembedahan ini dirahmati Allah..amiinn..

Alfian_Troxion said...

Hehehehe. TQ wahai Cik Puan Fadhlina yang kini sedang berada di United Kingdom dengan selamatnya :)

Tu la, dapat gak aku selamatkan tikus ni. Pada masa yang sama, aku dapat belajar wayar2 apa yang ada utk ke connection USB. Aku felik, apa pasal ada benang kat dalam tu... utk kawal letrik flow la kot?

Harap2 Tikus aku ni tak jadik mutant, dan terus merusakkan komputer ku ini :D Ameeen

dLyn aZmi said...

perghhh.. hebat hebat...
tapi andai kate tikus hang tibe2 arwah.. urat2 sarap yg dah dismbg tu putus.......
salam takziah dulu la dari aku yang jauh di perantauan ni ye.. bg tau awl2 x bley nak blk utk funeral tikus logitech hang tuh...

anyway.. selamat ari raye aji!

autumn lutonski said...

chetttt!... dlm keadaan aku skang, gelabah gak nak scroll ke bawah, kot2 ada gambar yg x sepatutnya dilihat, yg brutal, yg bole membawa kpd nightnmare di kala malam...

rupe-rupe nyer...

tipah tertipu daaa...

nicely written, pian. u got me there, heh!

Alfian_Troxion said...

Dlyn: Hehehehe. Insya-Allaah, yang ni lambat sket mati nye. akan ku jaga connection2 nya supaya urat2 tak putus. tapi kalu putus gak, nak buat camne... ajal dan pertemuan di tangan Illaahi :)

Noris: Aramak... sowwy pasal ter-buat kau ingat ada gore dalam entry kali ni :) tapi takpe, aku rasa paling2 gore pon aku belah2 ikan je kot :) Nanti nak gi mancing tenggiri lagi ni insya-Allaah... hari tu ada bot naik sampai 30 ekor! Leh juai ni :)

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat,
patin ngan rohu dalam freezer aku tue boleh kasik idop balik tak?.. :p

p/s: bila nak turun tuas nie mamat,tangan dah gigil dah nie.. :) dah kira tahap nak balas dendam dah nie..erghhh..

Alfian_Troxion said...

Hahahaha! Rohu ngan Patin ko tu aku rasa lagik elok kita jadikkan 'baja' :P Meaning, nanti kita masak, lepas tu kita makan... seterusnya kita boleh 'lepaskan' balik di ladang2 kelapa sawit ataupun getah :) Nanti insyaAllaah leh jadik baja urea yang canteeek. kekekekekeke....

Tuas? Aku balik ujung minggu ni. lepas tu sekali lagi minggu depannya... eh... japs... haa... hmmm. japs. maybe buleh kot minggu depan. makna nya, aku jadik pengapit member aku tu ujung minggun ni. haaaa.. baru leh TUAS minggu depannya :D ok ok. nanti aku aturkan.

landen said...

mula2 aku memang ingat tikus betul :P

wei jawa, apa tips nak halau tikus dari rumah?

Jawa Troxion 2 said...

hmmm... aku pun tak sure Lan Den. Tapi aku rasa la, bela kucing. So kena la kau cari balik kucing macam Snob tu. Hehehehehe....

Racun tiikus pon buleh gak, tapi tu bukan halau la. tu kasik bunuh terus. dan silap ari bulan, dia makan racun, dan mati kat tempat lain yg lagik susah kau nak amik. Hmmmm....

Tapi aku rasa, still Snob adalah penyelesaian terbaik :D

shahrul said...

Heheheheh!

Masih kelakar cam dulu jugak kau ni.

shahrul said...

Jawa, aku linkkan blog kau kat blog aku boleh tak? Baca tulisan kau dapat lupakan masalah dunia le.

Arin said...

ahaaa..kasihan dengan keluarga sang tikus..

Alfian_Troxion said...

Shahrul: Baiklah! :) Weh japs... adakah kau ini Shahrul Azwad bin Ismail dari MRSM Terendak? Aku check japs :) ...... .. .. .. Macam betul je... hehehe. ok ok. aku letak gak ko nye blog link kat aku nye blog. tq tq wahai Mr Shahrul :) Ogy pon geng kau gak ke dolu? Dia member seBangi aku :)

Arin: Takpe Arin... tiada tikus biological yang mati :)

shahrul said...

Prof Alfian, boleh panggil aku azwad je. Kalau kat rumah, ofis dan mahkamah je orang panggil shahrul.

see you!

Alfian_Troxion said...

Baiklah saudara Azwad :D Kok udah jadik mejistret kau rupanya. bagus bagus :D

azwad said...

Pian, bila pulak aku jadi majistret? heheheh

Kat Mahkamah, selalunya pakai first name basis. Lagioun nama shahrul tu ong sikit untuk kerja. Untuk sosial, azwad.

Wan jadi Majistret pun cukuple. aku kena panggil dia Puan selalu walaupun kat luar.

Fatin Pauzi said...

Bestnye bedah tikus! Aku asalnya nak keje2 bedah2 ni, tapi sangkut kat lain lak..ish2...

@landen : Kalau nak halau tikus, aku ada cara..ko gi sini..CARA HALAU TIKUS :D

aced said...

siot la, kene tifuu.. sejak bila kao jadi veterinarian man ni.

Alfian_Troxion said...

jawapan utk Aced yg datang 2 tahun lambat :P

Aku jadik veterinar lepas start buat PhD. Sbb time buat PhD, memang benda2 lain akan jadik lagik penting. kekeke

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by