Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

SAF lagi :)

Gambar diambil daripada http://muslimz87.blogs.friendster.com/photos/kem_solat_smkt_2007/100_1111.jpg

Soklan ni saya rasa macam pernah nak tanya... tapi macam tak pernah tanya kot? Ke dah tanya? Hmmm... takpa... tanya lagi.

Okes. Ni dari segi SAF solat... lagi sekali :) Kita selalu dengar ceramah2, even ada sekali tu KHUTBAH JUMAAT ada cerita pasal kebaikan saf. Saf depan tu is da best ye dok? Sapa yang dapat solat situ, mmg akan dapat ganjaran macam mana ntah... saya tak ingat. Tapi Nabi cakap it's da best place to solat la.

Soklan saya...

Selalunya, kalau lepas2 Azan tu, saya perasan la... ramai orang2 Malaysia kita akan solat sunat dulu (which is good)... tapi ramai yang akan solat kat saf2 belakaaang... dan sikit sekali solat dekat saf2 hadapan. Tapi tu takpe la... since baru solat sunat. Tapi in the end, bila it's time for solat Fardhu tu... cukup slow utk memenuhkan ruangan depan... Ramai lebih suka mengisi ruangan belakang... dan membiarkan ruangan depan diisi oleh para foreigners (kalau kat USM la) dari Iraq, Bangladesh, India, Pakistan dan Gohead-Gostan :)

Namun, saya tetap cuba berfikiran positive dengan membuat beberapa andaian:

  1. Ramai yang tak nak ke saf depan tu ialah orang2 muda. Paling2 tua pon saya rasa dalam 40. Jadi, mungkin mereka memberi jalan kepada pakcik2 yang lebih tua utk mengisi ruangan saf first. Ye la, pakcik2 ni, kalau ikut kiraan norma, tak lamaa lagi nak hidup. Jadi kita kasik dia cekup pahle banyak2 sebelum kembali ke Rahmatullaaah.
  2. Bak kata satu riwayat hadith (tapi tak sure Dhaif atau Sahih), "Sebaik2 Manusia Ialah Mereka Yang Banyak Memberi Manfaat Kepada Orang Laiiinnn". Jadik, di bagi la orang lain dok saf depan sebagai tanda memberi manfaat kepada orang tu.

Ni mungkin je laa. Macam saya kata, ni andain2 saya je :)

Tapi tu la... just nak tanya kot2 sapa yg lebih arif...

Bukan ke patot kita cuba dengan sedaya upaya utk serbu itu sauf depan? Dan lepas tu of course rapat2 kan serapat mungkin dan straightkan se straight mungkin?

Sebab dari apa yang saya faham dari khutbah hari tu, Tok Imam kat mimbar tu dok kata gitu la. Dia dok cerita pasal, kalau orang tau la pasal ke-BEST-an sauf depan ni, nescaya dia orang akan berebut or something like that. Wallahu alam :)

Anywayz, ni lagi sekali ialah pemerhatian saya di mesjid serata Malaysia. Yang selalu fill sauf depan ialah seperti biasa, golongan foreigners. Dan tak ramai orang kita yang berebut nak dok sauf depan. Ntah la... kot2 macam kes duduk dalam dewan atau kelas la kot. Sapa dok paling depan ialah mereka2 yg paling skema :) Orang skema ni tak cooool :P

Tapi kalau sauf depan tu paling best pandangannya di sisi Allaah... maka saya rasa kalau pengorbanan yang harus dilakukan ialah mendapat gelaran skema... then why not ye dok? Apa kata surveyyyy...?

Anyway, inilah dia entry saya pada kali ini :) Siapa2 tau dengan lebih arif mengenai perkara ini? Sila kemukakan... tapi, seperti biasa... jgn lah sebarkan ajaran Ayah Peng bin Jaaper. Hehehehe...

Assalaam aleykom WBT

6 comments:

:: azrul hazri jantan :: said...

yosh mamat...
memang betul...aku penah dengar gak (utk kes semayang jumaat),sape yang datang awal dan duduk saf paling depan akan dapat ganjaran besar (yakni unta), tapi yang lewat sket dapat ganjaran (kambing), yang lewat takde la ganjaran.. tapi aku tak ingat sangat citer pasal ganjaran unta/kambing nie.. ingat sket-sket aje...yang penting,ganjaran memang tersangatlah BEST...
Then yang pasal orang kita yang suka dok barisan tengah dan belakang..it's normal mamat,dah jadi tabiat..dalam kelas,dalam bilik seminar,dalam bilik meeting,dalam segala dalam aa,memang orang kita tak suka duduk barisan depan :( memang dah jadi tabiat..TETAPI, kalau dalam dewan konsert,dewan MBPJ nak tengok AF,dalam "arena genting" nak tengok ABPBH yang lepas, berebut pulak diaorang nie nak duduk barisan depan ye dok..

Donia nak kiamat mamat :o petunjuk akhir zaman...

p/s: esok malam kul 9,arsenal vs libepul mamat..kelmarin dalam champs league diaorang da lawan but 1-1..esok lawan lagi sekali tapi EPL aa..

Alfian_Troxion said...

Betul gak tu. Benda ni pon (yg orang malaysia melayu especially... x suka dok depan utk benda2 berpekdah) selalu gak dimention dalam ceramah ye dok? tapi biasa la... kalau dengar apa penceramah kata... maka Skema lah kita. kueng kueng kueng... sapa nak jadik skema :o

Tapi tu la... aku rasa, kalau dah makin berusia macam kita ni (baru 30an tapi :P)... elok gak tau yg kita kena ubah itu tebiat. tapi aku nampak macam makin ok gak laa ni. Ada gak yang amik inisiatif dok depan :) Tapi tak ramai la. takpe. nanti kat fakulti aku tarik semua orang pi dok depan. Hua hua hua! sampai pemberi "SEmINAR JaBaTan" pon kecut perut. kekekekekeke....

shazwan said...

tuntutan tuk merapatkan saf dan meluruskan barisan: berbaris lurus, dengan merapatkan kaki dan bahu antara satu dengan yang lainnya. nabi marah sungguh even cuma sekadar dada terkedepan sikit.. apantah lg kalu x rapat .. syaitan berkeliaran dicelah2 mcm anak kambing...

dan paling takut Allah akan memperselisihkan/membalikkan wajah wajah org yg tak betul safnya... ada huraian tentang diterbalikkan muka nie.. ish gerun

http://pas123.blogspot.com/2008/03/saf-di-dalam-solat.html

anyway klu ayang ditakdirkan mengimamkan ramai org.. ayang luruskan lah saf2 dia org k... kasi tegak itu askar askar mau menghadap yg Esa...

ironynya... berbaris tuk sultan kemain tegak... berbaris tuk Allah amik sambil lewa jer

azwad said...

Betul apa yang kau tulis.

EyesOfNabil said...

biasanya ramai nak dok saf belakang sbb nak balik cepat ^_^

Alfian_Troxion said...

shazwan: Tq my lub :) Kalau la Pyan jadik imam, akan disuruh lurus bebetul dan rapat sebagaimana tuntutan, insya-Allaah.

Azwad: Hehehehe... glad to know I have an old friend and old block-mate reading my blog. :D Tq for de comments S.A. :D

MatNAbil: Hehehehe... kalau datang mejid, lepas tu nak belik cecepat, dok saf depan pun buleh mamat. Mcm ada kawan aku kat USM, dia semayang saf depan... lepas imam kasik salam cabut je la :) No problem there. Tapi tu la kot.. mayb dia orang rasa malas nak lalu depan orang masbuq kot? hehehehe.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by