Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Bunga Kunyit + Daun Limau Purut + Mee Bandung

Assalaam aleykom WBT dan Salaam Sejahtera :D

Dari cerita pasal SAF solat, kepada cerita pasal pokok2 di ghumah sewa saya.

Sepertimana yang beberapa pembaca sedia maklum, dekat rumah sewa saya (di Nib Tebal) terdapat sebuah orchard mikro (sebab dia lebih kecik dari mini). Di situ kami tanam cili (yang rupa2nya mmg cili padi, tapi saiz beso sket), daun kesum, daun kari, daun pudina dan sebagainya.

Pada kali ini, saya nak berkongsi gambar satu bunga, yang mmg agak cun! Dan memang kalau saya la, baru first time tengok. Selalu dengar orang cakap je. Tapi kalau nak tengok, ni baru first time. Semua ni lepas isteri saya, Madam Nor Shazwan, tersedar yang pokok kunyit kitorang dah berbunga. BUNGA KUNYIT? Ada ke? Saya pon tekujat gak le... kok kunyit ada bunga? Bunga nya kuning la gamaknye... pasal pokok kunyit.

Tapi andaian saya meleset sama sekali, apabila kaler yang saya nampak ialah putih2 campuq hijau2 malap sket :) Hehehehe. Jadi, kepada sesiapa yang tak pernah nengok bunga kunyit... maka inilah dia.... :D ... . Bini saya pon first time kot nengok?

Oraitt... Arigato...

PS:- Yang gambot2 lain tu skadar hiasan dan utk memenuhi syarat 'title' blog pada kali ini :D

Bunga kunyit
Bunga kunyit lagi...
Bunga kunyit belakang putik kunyit
Mee Bandung... banyak siot :)
Tak abis sebab banyak sangattttt
Daun Limau Purut... dah banyak dah dia tumbuh.

7 comments:

m2rs said...

Aku peminat mee bandung!

Mee bandung kedai mana tuh?

Alfian_Troxion said...

MasReeena: Ini mee bandung restoren BAMBOO INN :) Dekat Parit Buntaq. Kalau dari Taman Ilmu... terusssss menuju ke arah Pt Buntaq New Town. Selepas TASKA anak aku (tak ingat nama... kekeke), kona kanan. Lepas tu stret... sampai ujung kona kiri... lepas tu, kona kanan... lepas tu stret merentasi laluan keretapi. Terus... terus dan terus. Nanti nampak lah Bamboo Inn :D hehehehe. Tapi ko macam leh g pon Mas... aku pon satu.. dah tau ko takleh nak g pasal kat Pt Buntaq... lagi aku nak tulis. Hua hua hua!!!

EyesOfNabil said...

apsal mee bandung tu kaler putih?

Alfian_Troxion said...

ko bio beno mat nabil... mana ada kaler putih. kaler kuning tuhs... tapi maybe pasal faktor pencahayaan dan jugak faktor keralatan pada CCD dalam kemra henpon aku tu :)

Tapi mmg sedap makanan kat situ. Tukang masak dia gumok2 sket, laki2 orang nya. Kalau sekali tengok muka, mmg takut. tapi leas dah 4 kali hilang rasa takut dan hanya ikan masakan sedapnya saja.

Apa aku repek ni.

BTW, image binarization berjaya di-AND-kan across a few frames.

azwad said...

Temulawak kot?

m2rs said...

Parit Buntar bukan kat Perak ke? Kiranya ko duduk area kat hujung seberang perai ek, yg dekat2 dengan Perak nyer border ke?

Uish, ko tak tau, aku dgn hubby sgt rajin jalan2 cari makan, he he he. Kitaorg selalu turun Penang khas utk makan (tapi lepak juga la sehari dua sana, siap ambil membership paradise sandy bay tuh supaya senang), gi all the way to Melaka just to eat cendol / ikan bakar, habis makan then balik. Gi muar cari mee bandung pun pernah :D

Alfian_Troxion said...

okes. heheheh. kalau gitu, mmg ko spesel kes la Mas. Jenis yang sanggup carik makan jauh2 :) Caiyo Caiyo!!! tapi Mee bandung sini biasa aje. nothing secial cuma kuantiti. harga dia aku tak check la plak... sebab abis makan bayar aje. hehehe. tak sure apa yang berapa ringgit.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by