Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Perjalan Dari Nilai (Nogoghi Somilan) ke Nibong Tebal (Penang) dan Half Tank Nissan Sentra 1.6 SG-L

Hari ni macam terlebih rajin pulak, sebab saya post sampai 2 kali! (Post saya yang first ialah berkenaan sekolah menengah bini saya... (klik sini)

Anyway, kali ni saya nak cerita pasal perjalanan balik dari kampung (sebelah isteri di Batu Pahat). On the way back from Batu Pahat to Nibong Tebal, kami singgah di rumah abang kepada isteri saya. Wak Din gelaran diberi, dan kalau sapa2 nak beli insurans Kurnia, dia salah sorang agen la :D hehehehe. (sempat promo lagi...). Rumah dia ni kat kuarters KLIA, Sepang. Dipendekkan cerita, kami duduk kat sana selama lebih kurang 2 jam, tengok baby baru dia... dan tarus kami berangkat pulang ke Penang. Kami gunakan exit plaza tol Nilai sebab senang. Kalau nak ikut jalan dalam ke Kajang buleh jugak... tapi kena ikut jalan lama satu lane... 37km pulak tu! Tq my wife for pointing the distance out :D

Anywayz... saya isi la minyak ke full tank kat salah satu Petronas station di Nilai. So lepas tu, saya pun bertolak la ke Penang. Ada la jam sket sana sini, but overall ok. Jam pon sebab eksiden (lori terbalik) dan juga sebab bahalal2 yg suka cilok ke emergency lane tu dok cuba nak balik balik ke jalan yang 'benar' :P

Setelah melihat jumlah yang agak besar nak kasik full tank (kalau Sentra saya, RM105 baru full based on RM2.70/liter), saya pun terpikio:

"Azizi Ali ada kata dalam salah satu buku dia... kalau nak save minyak, bawak la slow2 sket :D Takyah nak pocut ko apo ko!" --> sleng nogoghi la pulak... pasal time tu kat Nilai kot :P

So, saya pon ingat nak cuba testing la bawak slow2. Saya bertekad...
  • Maximum speed 110km/h...
  • Average speed 90km/h-105km/h...
  • Tekan minyak --> janji cukup kuat utk maintain average speed :)
So saya pun jalan laaa... Sepanjang jalan, Alhamdulillaah, tak banyak kali saya go against this tekad. Saya maintain speeds from 90-110 (ok, lebih 5km/h. Tapi kira ok la tu ye dok?). Bila kat jalan rata, saya find out yang kalau saya tekan sikit je, dah buleh dapat speed yg saya set kan tu.

Dan kalau saya kena berhenti utk bayar tol ke, berenti buang aie ke... bila nak jalan balik, saya tekan minyak sikit aje. Memang lambat sikit nak naik ke average speed, tapi takpe la kot. Pasal saya dok fikir apa yang Azizi Ali cakap tu.

Kalau naik bukit curam pulak... saya bertekad tamau tekan pedal to the middle (ke maddle ek? selalu dengar je tapi tatau eja :P). Saya just maintain penekanan pedal sama macam saya tekan utk maintain average speed pada jalan yang flat. Of course speed saya drop... ada kala sampai 60km/h. Tapi saya tahan je... dan saya ikut lorong lori :D Bila sampai jalan rata, laju la balik nanti ye dok?

In all, it took me almost the same amount of time to reach my destination. Tapi, yang tak buleh lawan ialah the COST SAVINGS yang saya alami. Alhamdulillaah, it only cost me a bit over HALF A TANK! Something yang saya sendiri pon ingat tak achivable! :D Sebab sebelum tu, masa saya balik dari Penang ke Bandar Baru Bangi... saya habis satu tank suku! Tinggal satu 'takok' je bila sampai Bangi tu. Tapi kali ni Alhamdulillaah. Ok sangat2 :D

Jadik, lepas ni saya ingat nak ubah cara drive saya la. Memang betui kata si Azizi Ali Baba itu. Bawak slow2. No need to press when there is no need to press :D Press biasa2 aje to get to the desired speed... and insya-Allaah, God will rewards you with petrol savings :D

Dan saya rasa, kot2 la sedara sedari sekalian pon buleh cuba try test ikut cara ni. Ye la, minyak dah at a rekod high of RM2.70 per liter, thanks to Pak Lah's government :P

Anywayz, bawah ni ada gambar milage dan fuel tank saya sebagai bukti :D Assalaam aleykom WBT dan Salam Muhibbah dan Ceria!!! :D

Odometer dan Fuel-level Indicator (atas sikit dari Half Tank) a few kilos from home
Gambar tunnel
Gambar tunnel lagi :)

10 comments:

Oyis said...

bagus nasihat ni. dan dijamin x kena saman, which again, menjimatkan duit. bravo!

Oyis said...

btw, yg komen sat ni tu saya, noris

Casa Daneea said...

mmm.... boleh ikut tips nie tapi den tak kompom leh ikut ko sobabnyo den ni jenis nak copek sampai ke destinasi so kalo mandu den tak reti nak pelan2...

Alfian_Troxion said...

Oyis tu Noris ka. heheheh. ok ok. Aku ingat sapaa la. Siap ada silhouette gambo orang nak beranak lagi. aku ingat Oyis tu punya silhouette. kekekek. tapi since Oyis = Noris, maka aku tau a kau takkan tunjukkan silhouette kau di merata tempat. :P

Casa Daneea: Takpo. Kalau kena copek ko destinasi... bawak la laju2 pon takpo. Tapi tu la, nanti minyak copat la abis. Kono isi selalu. Sekarang ni dah 2.70... mahai!!! Pak Lah buleh aa cakap, pasal dia tak kuar kat pam isi minyak. kekekekeke :P Tapi takpo... kalau buleh bolajar bawak slo2... lagik bagus :D Solamat Momandu!!!

EyesOfNabil said...

alpiyan...byk gak mkn minyak keter ko tu yek (keter org kaya nih)...keter rio aku mmg dah lama achieve setengah tangki dari seri kembangan ke pontian johor tu, n full tank abis kalo seri kembangan ke perlis...skrg je baru aku nak amalkan bawak slow2 ^_^...mane tau..dpt suku tank je lps ni balik pontian..wahaha

Lagi satu tip, kalo kereta ade cruise control, guna la cruise control tu supaya speed dia maintain dlm satu jarak yg lama...kalo takde cruise control...kaki tu kena maintain la jaga minyak pada speed yg tetap ^_^

dLyn aZmi said...

hahahah bgs2 bwk slow2 ni..
bley elak accident sket.. ;)
kt sini minyak mahal woooo huhu..
tp kalau ikut2..
lagi berbaloi mahal kt sini dr mahal kt sana... ;)

Alfian_Troxion said...

Mat Nabil: Mana ada keter orang kaya. hehehe. Proses telan minyak keter aku sah2 la lain ngan kau... pasal CC kito lain ye dok? Rio ko 1.3 ek? Pasal cruise control, keter aku takde. TAPI! haa... kalau guna cruise control tu, aku rasa lagik la makan minyak, pasal kalau naik bukit curam... n aku cruise at 90 or 100.... nanti dia nak kasik maintain speed tu, lagik kuat dia akan otometikally tekan pedal tu ye dok? hehehe. tapi takpe... nanti aku pasang cruise kontrol utk jalan2 rata :D

Dlyn: minyak sana mahal? Ala... mahal2 pon masih dalam lingkungan 1.XX dollars ye dok? :D hehehehe. Lepas tu bawak keter sana tak macam sini... sana lagik besh... orang dia bebaik. Kat sini kena lawan ngan para2 bakal road-bullies. hehehehehe.

Casa Daneea said...

citer psal keta nie, den bini laki ade dua keta satu iswara satu juara. kiranya adik beradik ra lah... dua2 jimat minyak tapi sejak 2 menjak minyak naik harga ni dah tak jimat dah... kalo masa rm1.92 den boleh spend lebh kurang RM150 lah nie den ghaso RM200 pun tak cukup. kalo dulu den boleh curi2 kluo gi bando segamat time lunch lah nie berkira sket nak boli pampers ngan susu hannah pun tala balik umah ajo. tapi yang baguihnyo den boleh gi alasan kat laki den tak yah balik muo tetiap minggu. hahahahahahaaa...
p/s : bestnyo dongar pak lah nak bagi gaji dua kali sebulan.
www.aizadania.blogspot.com

Alfian_Troxion said...

fuih... betul tu Casa Daneea. Mmg efek betui. nak buat apa pon kena pikio 2 kali. kalau tak, abish duit.... :P

tapi tu la... kalau dia bayo 2 kali sebulan... dua minggu pertamo tu mmg sengkek abis aaa bayar utang keter, umah etc :P minggu ketigo dan koompat, baru aaa leh enjoy sket. tapi tu pon takleh sangat pasal ada benda tu harga dia RM2.7 seliter :P kueng kueng kueng

yaya|azura said...

303.6km for half tank, xleh lawan ngan kete my friend si fross tu, 369.6km for less than half a tank. speed dia, wa talak tau la plak. rasanya mamat tu pecut giler. huhahahaha.
http://aiyaks.blogspot.com/2008/06/ayuh-papa-naik-keretaku.html

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by