Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Cooking Rice Curry @ M01 Desasiswa Restu, USM

To Eat... Makan... Mangez du riz (makan nasik dalam base Perancis kalau tak silap), A kill (arab kot?) and of course... MANGAN (eat in Javanese) and MADANG (eat rice in Javanese pulak)...

Okes lah. Today hari, I would like to cakap2 pasal masak2 :D I and my roomate have successfully and illegally brought in some stuff into our hostel room at M01 Desasiswa Restu. The accessories range from a FABER Rice Cooker to... to... one big 14-kg cylindrical 'thinggy' that can provide some sort of 'fire' power :D Fridge also we have... but the small bar-type one (Brand GLOBAL...)...

Anywayz, the main thing is that we could start cooking in our room. Even though agak merbahaya... and also due to the fact that the smoke-detector lurks just above our heads... tapi kena masak jugak. If not, aiya-gazamborina-aida-rahim... kos akan meningkat!!! At least if we cook, insya-Allaah our food expenditure would be so so kurang :D Which would then lead to great amoutns of savings!!!
Annywayz...

The first night tu, Azrul attempted nasik-kurma-briyani Al-Jantan? (ye ke mat? ada nama ke nasik kau tu :P)... SODAP MARBELES!!! The next night, saya pulak tried my hands at cooking --> Oyster-Chicken-With-Too-Much-Salt... a bit salty, but Alhamdulillaah, palatable :D

Annywayz... pagi ni yang best sket. Cuz we experimented with curry powder and oso some spices such as kayu manis, bunga lawang, black n white pepper dan sebagainya :D Recipe ni more En Azrul kita yang punya... dan basically proses2nya ialah:

1. Tumis bawang putih n merah
2. Kasik masuk potato yang telah didadu
3. Kasik masuk ayam yang telah dipotong2 halus (btw, this chicken has already been left overnight in the fridge with curry powder, salt n pepper marinade... oh, and some arabic olive oil :D)
4. Kasik masuk sket cherry-tomatoes (kitorang taruk pasal nak kasik habis je)... quite sweet this type of tomato... highly reccommended :D
5. Add some curry powder... to color and taste :D (ada ke 'to color'?)... oh! And also salt to taste... :D
6. Stir stir and stir... stir until satisfied with what you're stirring (ok, that does not make sense... but it did to us!)
7. Add rice and water...
8. Leave to cook until the RICE COOKER button flips to 'KEEP WARM'
(Mamat... perbetulkan kalau aku tersilap aturan ramuan ni :D)
:D

Alhamdulillaahi-robbili'aalameen :D

The dish came out MARBELES (ni term Azrul ni...) !!! For our taste la tapi...
Even tho a bit hot and stormy, it was not only palatable... but oso almost the same with what the arabs are selling in front of the mesjid!... and they're cashing in RM6 per pack for their stuff! :( Overpriced... overpriced...

Wannywayes... Let us layan de gambar of the:

Steamed Curry Rice with Curry Chicken Deluxe :D (btw, if anyone has any other recipes yang senang2... kasik la tau kat kami ye :D)

Okes... thank you 4 reading. Assalaam aleykom WBT and Have A Good One...

Proses menumis dan memasak ayam selesai
Adding rice and water
Another look before the lid is closed
The end result...
Close up sket :D

My bekal for today :D

13 comments:

yaya|azura said...

aku lapar....... huhuhuuuuu

Alfian_Troxion said...

asyik lapar ini minah. pg lah makan wahai Yaya. Kalau tak pon, meh aku ngan roomate masak kan nasik ni. kitorang jual RM4.50. tapi sebab dua orang masak, jadik la RM4.50 X 2. RM9... harga kawan kawan... kueng kueng kueng :P

EyesOfNabil said...

bekal ko tu untuk dua org ke sorang je alpyan? ^_^ Byk tuuuuu...(meh bg aku sket...tak pun kat yaya yg lapo tu :D )

Alfian_Troxion said...

sesungguhnya itu adalah utk 1 orang... tapi 2 kali makan :D heheheh.

nak cuba practise makan kerap tapi sket sket. nanti dah terel dan dah leh konsisten, buat ngan makanan yang lagik sihat plak...

Akan insya-Allaah dapat menaikkan kadar metabolisma dan insya-Allaah juga akan mempercepatkan pembakaran tenaga menggunakan lemak dan minyak dan minyak ikan kod!!!

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat..
haha..itu semua ramuan cap ayam aje mamat,nothing special..orang lain pun tutup mata dah boleh masak..aku nie pun bukannya pandai benau pun..chef cap ayam jugak :p

kalau lah periuk faber tue besau mamat,memang dah sah aku nak try jual rm4.50, ahaks..kasi lawan pak arab punya nasik..haha..

betul mamat..lepas nie makin lama makin kita explore + experiment makanan yang lebih sihat..buat masa nie kita schedule perut kita nie dulu..train perut nie kasi lupa sama itu warung makcik sambal tempe tue mamat !!!!!!!! huarghhhh selamat tinggal sambal tempe !!!!! :p

Alfian_Troxion said...

si adel dah cakap kat aku tadi... ramai arab bengang gak ngan penjual palestin tu. mahal sangat RM6 se pack. kalau kita masuk line... insya-Allaah buleh dapat nye :D hehehehe. tapi takleh aa guna karen asrama. kang tak berkat plak. kekekekeke

dLyn aZmi said...

alpian om tom bak..
tu ke nasik yg ko beriye2 nk banje aku ujung thn annti? :P

~ayoi~ said...

Ni namanya Nasi-Apa-Kejadah-Namanya-Pun-Tak-Tau-Janji-Makan-Sedap

Arin said...

wah impress aku ngn gaya masakan ko and roomate ko..baguih le..jimat sket kan?la nih semua rege dh naik..pehtuh tak semestinya rasa nye marbeles..kan?kan ?kan?

Alfian_Troxion said...

Dlyn: Hahahah! tidak tidak. nasik yang akan aku belanaja berwarna putih dan dimasak menggunakan ayer sahaja :P

Ayoi: ampes :P sedap pulak nama tu! ko mmg terel Ayoi bin Jaapar :D

Arin: ya betui arin. barang semua dah naik. dan betui gak... bayo camne pon, takde la marbeles sangat. kekeke. roomate aku rajin pasal dia pon macam ko gak kot... ong malacca bandaraya bersejarah.

dLyn aZmi said...

alpian troxion jawa kunun marbeles..
ciss ciss ciss..
selama ni aku hanya mengagak ko cume hampeh..
tapi kali ni baru ku tahu ko mmg ampes :P

yaya|azura said...

saya budak masih lapar... lapar sepanjang zaman..... ataupun mungkin saya ini sedang dahaga?? dahagakan kaseh sayang.... wahahahaha.....

alpian wong lanang reti godok wedang kopi, masakkan aku nasi goreng kampung satu .. ikan bilis kasi crunchy aaa.. tengkiu. ailobeiu. ahaks.

Alfian_Troxion said...

kok piye arek masak. rah eneng opo2 peralatan kene. Saikey nang lab lah. tapi aku orah iso masak nasik goreng bangat. nanti dadi bendo lain... kepiye? (apa aku cakap ni...)

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by