Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

THE HEADLESS JEMAAH!!!

Sometimes, especially during Friday prayers, some... some people will TER-fall asleep. So, when they fall asleep, if you look at them from the back, it would really2 seem like they are HEADLESS! Macam Sleepy Hollow la pulak iye?
(tapi, tuan punya blog ni pon ada gak le beberapa kali jadik headless... hehehe...)
Anywayz, just thought I'd share a pic I got from the mesjid, that shows how a HEADLESS JEMAAH looks like. Even tho this was not taken during Jumaat jemaah prayers, it is exactly how a sleeping person will look like from the back :D
But aa... really, we should not sleep during the khtubah, for many good points would be missed. But then again, khatibs should not just follow script. I think they need to be able to beef up the presentation a bit :D Make it more lively (even though not interactive, for Jemaah's must be quite during khutbah). Make the topics interesting :D Some khatibs do a good job... but a great many read scripts.
But tapi takpe (dah BUT, TAPI lagi... redundant tul la aku ni)... You can't win 'em all. I think we need to make the best of what we get... especially stuff that we don't have that much control over (such as less lively khatibs) :D Try to listen to what the khutbah is about... get the important points... and then... APPLY to life :D Insya-Allaah, all will be ok... :)

12 comments:

chefadh said...

Dear alpyan san..i wonder why i keep guessing and thinking and serkap jaranging (sometimes hopping) that the X-man in red in the picture is you! maybe because i've seen you in a shirt more or less like this? are u sure this is not you? hehe..
and i have a question, just on behalf of my 'friends'..kalau khatib cakap bahasa kita tak paham mcm urdu ka..pakistan ka..lagu mana tuh? chewah..mcm aku g semayang jumaat le pulok..
jawab..jangan tak jawab..

Alfian_Troxion said...

For the thing you say would only be possible if I were truly an X man! But alas, I am not powerful enuff to magnetically control my camera phone to hover behind my head and snap a pic of me sleeping. Hahahaha! Ish, takkan pulak aku... sebab takkan aku leh amik gambar aku masa aku tengah tidur????

Kalau khutbah dalam base Urdu? Kalau aku la... aku suka amik kesempatan belajar bahasa tu. Masa kat Monash dulu, aku pernah gak pegi dengar ceramah dalam base urdu. Tak banyak aku dapat dari segi ilmiah, tapi aku dapat lajar perkataan macam:

1) Zendegey - Donia
2) Mere Dost - My brothers

Kalau dari bukan ceramah, member2 india n paki aku ajar:

3) Susu - maksud dia kencing! Chaits!!!

Anywayz :D

~ayoi~ said...

So far sepanjang idup aku mengembara (mcm la pengembara pun), dah mcm2 bahasa aku dgr masa khutbah Jumaat. French masa kat Africa, Urdu, India, English and Arab. Tapi kat US ni kira canggih la bila khutbah Jumaat diorang provide hearing aid yg boleh dgr Pak Arab cuba translate dlm English (khutbah dlm Arab). Canggih mesjid sini...

Alfian_Troxion said...

tu tak kira becakap masa imam khutbah ke? kekekekeke :P aku tepikir gak macam nak rekemen benda macam tu kat USM or UPM. hehehe. ok ok. next time aku rekemen kalau ingat :P

dLyn aZmi said...

hmmmm Malam Lailatul Qadar :D nak merythmkn ngan hang nye BUT tapi hihih....

ooo... ari tu gi solat raye khutbah dlm english.. but still aku x dgr sgt.. jumpa fellow malaysians so hmmm.. phm2 la kan ;)

tgk aksi ank2 diorg dh cukup untuk mentidakdengarkan khutbah tersebut :P

:: azrul hazri jantan :: said...

mamat....
"headless" is better than "terhangguk-hangguk"..aku tengok orang yang tidur secara "headless" adalah lebih tenang dan peaceful berbanding orang yang tidur tapi pretend tak tidur - terhangguk-hangguk, lepas tue cover macho..10 saat lepas tue terhangguk lagi..then cover macho lagi..pastu sambung tidur terhangguk-hangguk lagi..and finally,situasi nie berulang-ulang sampailah habis khutbah.. hua hua hua.. :)

Alfian_Troxion said...

dlyn: khutbah raya takpe :D kekekekek. tak ilang pahle semayang raya sebab mmg lepas semayang raya pon kutbah dia :P

AHJ: Hehehe. terhangguk2 pon ramai. aku rasa terhangguk2 lagik ramai, pasal yg headless ni, sesetengah orang je leh buat. bergantung kepada postur badan dan kemampuan tulang belakang utk membengkokan diri ke tahap headless :D tapi tu la... yg aku konpom aku pernah terhangguk2... pikir2 balik... pernah ke aku sampai headless? Hmmmmm.... kena ada orang tangkap gambau ni baru leh konpemkan

~ayoi~ said...

Tak tau pulak mcm mana jatuh hukum, bila ada translator bercakap masa khatib baca khutbah. Baik kau rujuk ahli agama yg lbh berilmu. Tapi mmg berkesan la kalau blh buat.

And aku setuju gak la dgn statement headless jemaah nampak lbh tertib berbanding dgn jemaah yg layan head banging.

EyesOfNabil said...

ek pian, betul ke tak sama kalo smbhyg raya tu? bukan khutbah pun still part of the smbhyg ke even smhyg raya pun?

Alfian_Troxion said...

ntoh le. aku pon tak tau. tapi maybe dibenarkan kot? ke? mmg kena tanya high level ulama ni :)

Yg head banging nye aku tengok, mmg power kadang2 dia head banging. ada sorang tu, aku tau dia head banging, siap berdengkur lagik. kasiaaan

Alfian_Troxion said...

kutbah mmg part of semayang raya... aku tak kata dia bukan part of de whole thinggy. Cuma aku rasa tak ilang pahala macam ilan pahal jumaat kalau bercakap2 ketika khatib sedang menyampaikan khutbah :D

ke ilang gak? :-?

pilotHans said...

yup, that a normal scene or normal thing...haha..especially for those that come from boarding schools...i always try to keep awake but sometime i do snooze unintentionally!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by