Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Kisah Rawatan Resdung

Malam semalam, hidung saya rasa amat gatel : Maka, isteri techinta mengesyorkan buat rawatan resdung. Kitorang guna yang teknik "KERTAS BERLILIN SILINDER" :) Caranya ialah meletakkan satu bahagian silinder kat tempat yang nak dirawat (Cth: di bahagian hidung, pipi atau dahi). Kemudian, bahagian atas silinder akan dibakar!!! Bahagian kertas terbakar akan dibiarkan terbakar sampai lah:

a) Pesakit dah tak tahan dengan kepanasan yang dialami

b) Limit pembakaran sudah sampai - takkan nak bakar sampai kena kulit muka ye dok?

Anywayz, malam semalam, saya rasa saya guna berapa silinder kertas berlilin tu ntah? 7 ke 8? Banyak jugak le. Dan setiap pembakaran membawa hasil yang agak lumayan.

Dekat tempat2 yg wife saya letak tu, mmg terhasil kelompokan kuning yang menurut pakar2 perubatan tradisional resdung, merupakan HAMA ataupun ULAT resdung yang dah mati, ataupun dah pengsan! Ada dua kali tu, mmg macam rupa CHEESE CAKE mini pun ada?

Tapi tu la, tak sempat pulak nak amik gambo. Kalu tak kalu, kot2 lagik jelas di nengok dek para pembaca.

Kadang2 saya terpikir, betul ke benda ni HAMA? Ataupun kesan sampingan dari pembakaran lilin? Dan, betul ke RESDUNG ataupun gatal2 kat idung ataupun2 penyakit2 yg seangkatan dengannya disebabkan HAMA? Ataupun ada bakteria atapun virus lain yang menyebabkannya? Ataupun, adakah HAMA itu bakteria atau virus? Hmmmm....

Tidak apa, nanti saya GOOGLE insya-Allaah :D ... anywayz... pagi ni rasa macam... lega sikit kot? Ataupun adakah itu hanya psikologi kerna semalam dah jalani 'rawatan'? Ataupun adakah ianya SCAM??? Hahahahaha!!!

Anywayz... itulah cerita saya. TQ for reading :D Assalaam aleykom WBT.
Lebih kurang ni la. Nama benda tu pon Lilin Resdung :) Cuma brand lain kot? Gambar ni saya rembat kat Internet... :)

5 comments:

Alfian_Troxion said...

Tapi japs... yo la. ada raso lego sket kat idung den ni ha. botoi la kot? hehehehehe...

Selaaamat...

(Komen kat blog sendirik. Mmg kurang malu ini orang :P)

EyesOfNabil said...

Ade satu teknik lagi, dlm rancangan oprah, pakai air suam je. Ko beli teko kecik (neti pot kot nama dia) lps tu boh air suam n salurkan air suam tu masuk dlm idung dan biar air tu mengalir ke idung lagi satu. (bernafas la lalu mulut time tu)

Aku kalau ade tanda2 macam tu mmg aku buat cam tu la tapi aku bantai guna air paip je n pakai salur getah kat bilik air..wahaha. ^_^

Actually teknik ni kira mcm teknik yg org tua2 bagi tau that is bila amik wudhuk alirkan air masuk ke dalam rongga idung kalo nak ilangkan resdung...tapi org kita selalu tunggu mat saleh ckp baru nak caye ^_^

Alfian_Troxion said...

lor. ye ke? Aku tak tau plak teknik ni wahai Mat Nabil. Tq tq akan aku cuba :)

Aku rasa orang lagik caya Mat Salleh atau Afrikan American (Oprah's case :P) pasal dia orang ni mmg more credible than mak cik dan pak cik orang tua2 kita :P

Tapi kalau mak cik n pak cik2 orang tua kita yg kuar TV dulu... aku rasa sah2 dia orang yg akan didengari instead of Oprah Winfrey yang dulunya Obesiti Nurhaliza :P hehehehe.

Anyway, TQ Mat Nabil Tajudeeen.

Oyis said...

mini cheese cake ? erk...
{tgh imagine}

eddie said...

jawa, jom buat experiemnt

nko buat macam nie..
1. amik satu batang lilin resdun tuh

2. tegakkan (pegang or pasang kat pada kaki retort)

3. nyalakan lilin resdung tuh macam yg di syorkan oleh arahan gunaan, cuma jangan letak kat muka, letas atas kertas putih atau surat khabar

4. ikut pengalaman aku, akan ada "HAMA" yg bertimbun bila
lilin habis terbakar.. walaupun letakkan lilin tu atas kertas, bukan atas muka..

5. pikir balik, betul ker "cheese cake" HAMA tuh HAMA seperti yg di claim, atau cuma abu lilin yg terbakar?

selamat mencuba

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by