Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

(Lost and Buy Already) vs (Prepaid and Postpaid)






I recently lost my mobile (at the cinema)... put it on silent-mode, then placed it on my seat (at the crotch area... hehehe)... and when Hancock ended, forget to take it... maybe it was because my hands were quite full at the time... and also! My attention was drawn to the screen again for the 2nd part of the movie's finish :

Anywayz, not blaming the movie or the surroundings or my hands being full etc. It was all me. My LG KE500 phone, along with Nurazlin Zainal Azmi's sim card, is lost at sea...nima... sea-nima? get it? cinema? sea-nima? HUA HUA HUA! Ok ok. bad joke...


(Atas desakan Mat Nabil Tajudeen, saya letak gambau henpon baru di sebelah henpon lama yg telah hilang dikebas cinema)

After a trip down the lift, a fag outside Queensbay mall, a walk to the car park and finally sitting down in my (wife's) Perodua Kelisa 1k CC... then I realized that the phone was missing. Long story short, went back to the cinema... looked for it... tried to call it (by the way, was already switched OFF)... looked for it again... :( Hilang daaah....

Tapi takpe la kot, there's always a hikmah behind things that happen. Anywayz... I already bought a replacement... the Sony Erricsson K550i. Due t lack of surveying, I bought it for RM110-120 more than the best price. Dayem!!! :( This serves as a lesson... Len kali, pi usha2 dulu, jangan main beli je dengan meng-assume semua kedai harga beza 20-50 ringgit je. :D My bad :)

Now, I am just waiting whether I can get back Lyn's old number. U see, I haven't finalized the name and ownership transfer of the sim yet... and since now Lyn's in N Zealand doing her PhD (tapi bulan 11 ni balik ek :P)... if the card can't be retrieved in relatively short period of time... I think I need 2get a new plan....

If so... Post paid or Pre paid?

Love Prepaid for all the freebies... especially the free SMS... well, primarily the free SMSes. Especially Maxis :D They give out tonnes of freebies... But hate the fact that sometimes (most of the times with my previous CELCOM Prepaid experience) credit runs out when I need it the most.

Post paid? Love it for the longer talk time... but hate the limited free SMSes. This is what I have with Lyn's plan :D hehehehe. Anywayz... sometimes I do enjoy talking long periods of times with selected people... but come to think of it... I dont do it that often :P Maybe once of twice in three months? I do more SMSes than talk....

Anywayz... :D

Any suggestions oh my good readers :D

oraitey... thak you for reading.

Assalaam aleykom WBT and a Good Day....

10 comments:

EyesOfNabil said...

pergh..cantik tu hp ko yg ilang...patut la sepantas kilat je dia lenyap.

ikut la mcm aku..hp harga 2 ratus je ^_^

hilang tak ralat ^_^
btw, hp letak celah kangkang takde risiko kanser ke? :D

MRM said...

Saya tak setuju dgn EoN, I think hp, no matter harga berapa pun, kalau hilang, MASIH ralat. So kalau beli yang murah pun ralat, mahal pun ralat, maka utk mendapat kepuasan semasa memakainya, beli la yang mahal, muahahah... :P

Anyway Pian, aiks, ko pun terkena macam aku ya, terkena harga mahal, he he he, nasib ler kan...nak wat cam ner....

MRM said...

Oh lupa nak cakap td, btw phone baru cun! cun! Letak la gambar hp baru gak, apasal letak yg dah hilang tu. Yang hilang, biarkan ia pergi... :D

Alfian_Troxion said...

Mat Nabil: hehehehe. murah ke mahal ke... ralat tetap ada. tapi aku ralat sikit je utk phone ku yg ilang... psal features dia idok le bes sangat kat sesetengah part tu... tapi ralat still ada... setuju ngan Masreeena Mustapa :D hehehe

MRM: Betui aa Mas. aku laa.. gelojoh sangat. kekekekek. kat Pt Buntar dia juai skali ngan mem kad RM570-580 kot? tapi aku beli kat seberang jaya RM699... nangis nangis... berlagu dan tak berlagu :P

EyesOfNabil said...

Tak ralat maksud kat sini ialah level keralatan tu sbb kalau ilang phone, sim card masih boleh diretrieve, so contact info semua dpt diretain...

Bayangkan kalau hilang phone 1k dgn hilang phone rm100...level of keralatannya amat tinggi bg phone 1k berbanding 1 ratus ^_^

Hilang benda mmg ralat...tp kalau hilang benda murah tentunya tak brp tensen berbanding ilang benda kita beli dgn duit yg banyak ^_^

Buktinya, perasaan ko masa discover ko terbeli phone lagi mahal 110-120 tu pun ko rase tak best bila awalnya ko rasa cuma beza 20-50 je ^_^ (tu la maksud aku bila kata tak rasa ralat tu relatif dgn harga barang)

Sekian time kasih ^_^

Alfian_Troxion said...

hahaha... ralat mmg ada.. macam yg aku kata tu. cuma tak berapa ralat sangat la pasal tak best sangat phone lama tu.

tapi ralat yg tak best lagi ialah ilang SIM kad Lyn tu. uwaaaaaaaaaaaaa!!! Susah jadik nye pasal Lyn sendiri kena matikan. Orang2 awam macam aku takleh. dia kena author dari KarnaDya gak, baru leh matikan... kueng kueng kueng :P

landen said...

aku ni jenis kuno sikit...aku memang prefer postpaid...memandangkan aku memang tak pernah tukar plan whatever..aku just pakai since 2000 sampai skrg..

and sejak kawin in 2001, bil aku <50 jek :P

yaya|azura said...

alpian, aku pon tgh hancock kat queensbay sabtu lepas :P ... i'm using both prepaid and postpaid ... pasal satu bil aku, opis bayo .. lagi satu prepaid tu aku buat gumbira... hihihih. basically aku mmg suka je pakai postpaid, senang takyah pk baki kredit.. :D
and lagi satu kan alpian kan ... aku tak pernah beli henpon *winkwink* .. and alhamdullilah sampai skrg nie henpon2 yang aku ada masih lagi ada bersama aku (apa punye ayat daaa?? :P) ... and masih elok lagi cuma kebanyakkan bateri dah kapish laa.. ;)

dLyn aZmi said...

hahahahah aku masih menunggu manenye no pon celcom nih :P
aku akan mencube sedaya upaya menyelamatkan no keramat ku itu.. ilang no tu bermakna aku x bley wat transaction maybank dah la ye dok? :P

Alfian_Troxion said...

Lan Den: tq tq for your point of view mamat. Weh, ko mana ada kuno... hehehe. kau la dulu paling advanced dengan memiliki henpon Nokia 3210 pertama di PPP :D kekeke

Yaya: Uit? Ni sah2 boipren beli kan henpon ni. hehehe. takpe Yaya... ayat anda itu make sense kepada saya ini... sebab aku rasa aku ada bakat make sense benda2 yg kadang2 macam tak make sense walhal ada sense di sebaliknya... macam Google ADsense!!!

Dlyn: A ah ek. No tu attached kat Maybank hang... Hmmmm.... dulu masa aku kat Ozi aku wat camne ek> Aku pon tak ingat.... takpe takpe. aku tengah tunggu CELCOM balas email ni. Lambat sikit la pulak mereka itu....

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by