Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Break In at my parents'

THE PICTURES, as promised masha-Allaah

Burnt Old Newspaper - Alhamdulillaah, GOD protected my mom's car and the house from burning down

The window from where the thief reached through

Stuff scatterred on the floor after failed attempts to 'grab and take'

Daylight... crime scene in the morning sun...

Lobang dekat fence... besar ooo dia potong

If you look closely, you can see shoe print :P

Pandangan dari luar...

Kesan kopak-an... I think he used a screw driver

My dad already pasang balikz. Kalau tak, benda ni mmg dah jatuh ke lantai

=============

Sorry my dear friends and readers for not updating this blog for (relatively) soo long :) I was back in Bangi for the whole week and I did not have full access to reliable Internet connection... Annywayz...

My entry today is a bit of a sad and scary tale... for I and my family (i.e. wife, daughter, mom, dad, aunt, grand mother and cousin) almost fell prey to an attempted robbery! :( Someone tried to break into my parents' house in Bangi... and the surprising and scary thing was that... the culprit (1 man we presume) did it so early into the night, which was around 9:15pm!!! Awal gilos tu! Even me, a non penyamun knows that 9-10 pm is a bit early to go out stealing and robbing people :(

Anywayz... the story started like this...

I was ready to go out to play snooker with my friend, Mr Azrul Azmi bin Mohd Amin bin Kayat. When I opened the car park door, I realized that there was something not right. There was some sort of activity happening in the corner of the car porch, where we normally place a stack of old newspaper. From the 'lighting', it seemed like a bon-fire was lit! I straight away called for my father to get confirmation on what was happening, or whether he was burning something near the porch. When I realized that every one was in the house, I braved myself a bit to go outside... To my surprise and shock... the stack of old newspaper was a lit! Someone had started a fire! I stormed back into the house straight away and locked the door. In a loud voice, I said there was something burning in the car porch! ... Then suddenly, my aunt (around 78 years of age) passed me slowly (as her legs are now a bit sakit)... She mentioned that it was actually her burning her tunku! (a stone wrapped in leaves covered with thick cloth... heat based treatment of the olden days). Oh! I thought that she was the one who accidentally set the fire... maybe she put her tunku on the newspaper cupboard! So I went out and put the fire out... But as I was doing that... I thought... "Takkan la my 78 y.o. makcik can come out all the way to the car porch, to make her tunku? Lagipun, she always does it on the kitchen stove! And there's nothing here that can be used as a tunku burner?"....

Then! My mom suddenly screamed! She was shouting... INDIAN!! INDIAN!! My dad rushed to the master bedroom... and managed to see a dark arm reaching into their room from a kopak-ed window. The man was saying "MARI SINI! MARI SINI!" - referring to the stuff he was trying to grab from my dad's study table... which was reachable from that particular window. But short after my dad came, the guy split!... only managing to grab some worthless cards and recycled paper. I on the other hand, after putting the fire out, came rushing back into the house... locked all the doors and started to make noise so that neighbors could here me... Luckily for me though, that the guy wasn't there to KETUK my head after going outside to put out the flames... for I think that that was his initial intention...

But maybe after I closed the door the first time, he straight away went to my mom's room and cracked open the window and attempted to get what he can...

Anywayz, in all... Alhamdulillaah... no one was hurt. But ALL of us (including Farhanah, who cried after the incident) were left shocked. It all happened so fast! Everything ended before I even knew it began.... Tapi memang I am so syukur2 Alhamdulillaah that no one was hurt... and that unfortunately included the pencuri also.



After the police came... it was confirmed that there was some 'droppings' made in front of the gate of the house in fornt of ours. According to some people, the robber was trying to cast some sort of spell... or ilmu on us before attempting the robbery. Alhamdulillaah, GOD did not grant his will.... So, it was not an Indian as my mum has initially thought... but most probably a dark complexioned Indonesian... or maybe Malay? But usually, the shit thinggy is normally done by Indo robbers....

Hmmm.... risau memang risau. We have 'pak gad' for the area... but how big an area sangat can 2-4 people cover :( Kesian kat my parents... because the aren't getting any younger... and these robbers aren't making life any easier for them :( Dah le kawasan tu agak 'hot' ... Hmmm...

I think, just have to pray banyak2 to Allaah, and hopefully He will protect that area from those horrid penyamuns! Ameeen...

Ok :) Pictures coming soon insya-Allaah, ... takde memory card slot kat Apple ni, n oso cannot transfer via USB connection because belum install Sony Erricsson driver...

=============================

Ok. And this one lagi takde kaitan :D Terpengaruh dengan Mat Nabil Tajudeen...





Your Brain is 60% Female, 40% Male



Your brain is a healthy mix of male and female

You are both sensitive and savvy

Rational and reasonable, you tend to keep level headed

But you also tend to wear your heart on your sleeve




26 comments:

azwad said...

Since hocus pocus is involved. I suggest that you 'kepung' the house. Ask the experts. The 'kepung' is done with Al-Kursi, so no tahyul involved.

What's with the shit?

Hope things will be ok bro!

Alfian_Troxion said...

Aku rasa pon mmg kena mintak kat Allah gak nak lindung umah tu. Yeps... I heard about reading Qursi n some other surah. tapi terforget.

As for the shait... tu mmg cara dia orang... dia orang guna teknik tu utk pukau orang kat umah yg bakal dirompak....

ada orang kata, tak berajaya pasal ada ikan Puyu... tapi aku rasa la... takleh pulak nak kasik kredit kat ikan puyu. Ikan puyu plak jadik pelindung... walhal yg lindung is God Almighty... hehehe. So kalau dah letak faith kat ikan puyu, kok takut jadik kurapat n syirik silap aribulan

Anywayz... thanks for de komen wahai Azwad Mr Loyer :D

MRM said...

Welcome back En. Pian and sorry to hear of your misfortune.

Pencuri hai pencuri...Hmmm, area aku pun jadi 'hotspot' :( Rasanya dah 3,4 umah gak la dia masuk tapi 'cool down' skit skrang ni, semenjak one of the members kena tangkap, ada masuk The Star newspaper hari tu. Selalunya memang indon la and diaorg dtg sekali 4,5 orang and usually melibatkan pukau. Hmmm, Malaysia mungkin tak ada 4 seasons tapi season mencuri memang ada every year, time nya sebelum puasa sbb itu orang2 mau balik negara bawa harta 'free' untuk keluarga for raya celebration. Nak cari jalan mudah aje, cit.

Hmmm, pencuri2 ni mmg mengugat hak kebebasan aku la. Terus rasa cam takut nak beli rumah atas tanah. Nampaknya apartment lagi la rumah aku nanti :(

Alfian_Troxion said...

betui gak le Mas. kalau beli apt, at least susah sket dia orang nak masuk.. sebab ada guard.... tapi tu le. guard pon kadang2 cukup2 sarat je :P tapi at least ruang dia orang nak masuk tu payah sket la...

okes, ko dah beli rumah atas langit tu kang, kasik tau semua orang... sebab sah2 ko buat housewarming. kekekeke. dan aku tau makanan2 kau sah2 sodappp!!! kekekekekeke

MRM said...

Btw aku rasa pasal ikan puyu tu, bukan la kita percaya ikan puyu yang selamatkan kita, tapi the way God made the ikan puyu, somehow boleh membantu, tapi tak tahu la sejauh mana kebenarannya sebab aku pun tak pernah buat experiment :D

Like air zam zam, ada orang ikhtiar, cuma guna air zam2 untuk ubat penyakit. It's not like kita kata air zam2 tu yang ubatkan kita, tapi dengan kepercayaan padaNya, sebab air zam2 tu pun datang daripada Dia juga. I think something like that la pasal ikan puyu tu pun, wallahualam.

Alfian_Troxion said...

Air zam2 tu mmg mentioned dalam Quran and Sunnah. So mmg Tuhan kasik kita air tu utk benefit :) Tapi memang betul la kita harapkan something from consuming the water itself... but then again, sebab supported by quran and sunnah... jadik dia ok la... Anywayz... kita bukannya letakkan harapan 100% kat zam2 water tu itself... the water was a gift from god for us to consume :) ada hadith member aku kata... kalau kita consume zam2 aje... pon dah cukup. ibarat macam dah makan n minum. tapi aku ta sure dalam konteks apa la hadith tu :)

unless of course kita kaitan benda2 pelik ngan air zam zam. so takleh la :) Contoh... kalau nak dapat ilmu XXX, kena minum air zam2 44 hari 44 malam :) Or... kalau sapu air zam2 kat dahi be4 tidur, buleh pikat siti nurhaliza dari Datuk K :P hehehehe. cth la....

as for ikan puyu tu, yang aku nampak dia buleh jadik syirik becuz kita bergantung harap kat dia... meaning, kalau ada ikan puyu... maka rumah akan selamat. N normally, people will get the fish... without relying on doa to god.... and walaupun ada doa to god... this was not mentioned by the prophet... instead, aku rasa dia ada rekomend surah2 (cth Kursi and some other).... Not to mention also... by relying on the puyu, its getting very2 close to animism? which is of course a form of idolatry worship in a sense :P

and also aku tak rasa ikan puyu ada dimention dalam Quran or/and Sunnah as a way to wade off thieves.... So, putting the belief that by having the puyu will wade away robbers is a bit off I think.... and buleh jatuh syirik... or khurafat... or what ever they call it :P kekeke

Aku tak berapa pandai nak cerita in detail beza antara percaya kat Zam2 n Ikan puyu ni... but I think U get the idea :) But basically, kalau takde sokongan dari hadith n quran... aku rasa mmg off la :)

ter ceramah pulak :P kekekekeke.

MRM said...

Ada ke orang yang percaya gila2 mcm tu, I mean like tak nak kasi rumah masuk pencuri so kena beli ikan puyu?

Anywayz, it's not just ikan puyu kot, yg aku dengar 'benda hidup yang tak tidur'.

Another thing yang aku dengar about yg semua dalam rumah jangan tidur satu hala, nanti lagi 'senang' untuk dipukau. Kira sorang kena hala utara, sorang kena hala barat ke, etc

azwad said...

Professor Alfian,

Nenek moyang orang melayu memang praktis animism. Lepas tu Hindu pastu Islam. Amalan2 lama tu masih ada. Aku budak kampung jadi apa yang korang cakap di atas memang dah lama aku dengar.

Aku cuma setuju kalau kita anggap benda2 macam ikan puyu, garam kasar, cili kering, pokok puding, bunga 7 jenis , limau nipis dll sebagai 'tool' sahaja dan bukan yang berkuasa. Semua benda2 tu ciptaan Allah juga. Sama juga macam kita makan ubat bila sakit.

Ikan puyu ni lasak. Kalau kau simpan dalam balang, dia akan hidup lama walaupun kau tak beri makan. Tak percaya, boleh cuba. Dia makan habuk dan najis dia. Tapi kalau kau goreng puyu tu, rasa dia tak sedap.

Ikan puyu dipercayai dapat menolak ilmu hitam yang 'standard'. Kalau ikan puyu mati dalam rumah orang yang sakit dipercayai kena buatan orang, maknanya ilmu hitam itu kuat contohnya ilmu orang asli dan ilmu siam.

Sihir memang disebut di dalam Al-Quran. Daripada pengalaman aku sendiri, ada penyakit doktor tak tau ubat, boleh diubati dengan cara Islam. Masa ini le aku dengar pasal kepung rumah dengan Al-Kursi. Aku pernah buat masa gi camping je, kepung khemah. InsyaAllah, takde sihir boleh lepas.

Rasa2 aku boleh buat skrip cerita seram melayu le. Nanti aku bubungi David Teoh, ajak dia buat filem. Muahahahahahahah!

Alfian_Troxion said...

MRM: Kalau kat bandar2, maybe dah kurang (tapi still ada). Kalau kat kampung... you'd be surprised. Seebab macam Azwad kata, nenek moyang kita started off puja2 itu dan ini... lepas dah lama tu datang la Islam to save the day :D So, percampuran budaya dan kepercayaan dari pengaruh hindu, jawa kuno, melayu kuno, orang asli etc... dah meresap ke dalam minda orang2 lama kita. So, basically yang still percaya benda2 ni = orang2 lama la... orang2 tua :D ....

macam sesetengah orang kata sarang burung tempua... ke burung apa ek? Yang lubang kat bawah tu.... kalau letak kat luar rumah, nanti jin n setan tak masuk pasal dok lepak main kat situ.... (I think this is how its supposed to happen la :P)...

tapi tu la... bagi aku, kalau benda2 ni takde dalam Quran n Hadis, mmg the act of hanging the sarang tu pon silap hari bulan buleh jadik syirik :( Pemahaman ni sah2 datang dari saki baki kepercayaan animisma.... so in conclusion, mmg takleh ikut la :)

anywayz, back to what you asked... sama ada ada yg masih gila2 percaya... jawapan dia, unfortunately... yes :(

Azwad: heheheh. bules bules... lepas tu panggil aku berlakon :D aku pon nak dapat Oscar gak wehhh!!!

Anyway bro, i have to disagree a bit pasal komen kau :) Jgn mare :P kekeke. tapi kau loyar, sah2 dah immune. kekekeke.

As for the argument "Guna As Tool"... ada sesetengah benda tu, aku rasa the act of doing the thing itself (macam gantung sarang burung tempua tu) pon, kalau tak bersandarkan nas quran or hadith... silap aribulan leh jadik syirik...

Macam ikan puyu yang tough kan? .... Tapi apakah rasional yg membolehkan dia menolak ilmu tu? tu yg jadik persoalan... aku ada tanya seorang alim kat sini pasal benda2 ni... n dia kata kalau kita guna puyu tu dalam umah utk tolak ilmu, mmg jatuh syirik. Becuz there;s no mention of this in the quran or hadith.

Dan aku agree, benda2 semua ni ciptaan Allaah. even kalau nak diikutkan... Vodoo Doll tu pon Allaah cipta (the raw materials)... but what we associate to that doll yg jadikkan dia syirik :(

Same issue for ikan puyu, pokok puding etc. we use it as a tool, but why? :) What's the rational yg disokong oleh references from Quran n Hadith :D

And true... many illnesses kat dunia ni still takde cure. But like u said... buleh ubat cara Islam... bukan cara Melayu atau Jawa atau India :D Ubat cara Islam insya-Allaah buleh kasik baik... but not ubat based on culture yg takde strong rational base (of course, yg cara rawatan yg elok2 tu takpe la... macam rokok resdung etc.. yg jenis tak rosakkan akidah is ok :D)

Anywayz.. ni hanya pandangan aku : D Lepas tulis entry ni, dan berkomen2 ni, tergerak plak nak tahu lebih :D So lepas ni mmg aku pi berguru lagi la kot. kekekekeke. Tapi berguru ngan ustad bertauliah la tapi.. bukan ngan Tok Guru Silat Hang Tuah :P kekekek. Apa nama mamat tu ek? Panca Indera? eh.. tu lain sangat dah tuuu...

EyesOfNabil said...

Actually ikan puyu tu org kate utk toyol..bukan sbb ikan puyu tu ade power tp sebab kalau toyol masuk rumah dia akan leka main same ikan puyu n last2 tak jadik curik :D

About berak lak...biasanya kalau pencuri tu frust tak dpt pa pe maka dia akan berak. Rumah pakcik aku dulu pernah la jadik macam tu...oleh kerana dia tak dpt curik, maka lps tu dia melepas kat tgh rumah...mungkin ada teaching persatuan pencurik kot supaya lain kali tak suey. Sbb rumah pakcik aku takde ilang pa pe tapi bangun pagi ade taik sekumpul kat tgh rumah n ade bekas kena break in.

About apartment org tak masuk pecah sbb ada guard lak...well area kitorang ni apartment la orang suka pecah sebab guard bukan meround tapi cuma jaga pintu depan je. N most break ins terjadi masa orang tgh gi kerja dan bukan waktu malam. They even panjat tingkap ala2 spiderman dari tepi walkway n masuk kopek the tingkap lock. So nak kata apartment atau kondo tu selamat tak jugak sebab biasanya pencurik ni dia mmg dah rikki kawasan2 target dia b4 dia make a move.

Pencurik ni jarang2 buat kerja tak survey dulu...unless la dia desperate sangat.

Ada ayat dalam surah Yasin yang arwah pak mentua aku selalu suruh amalkan sebagai pelindung dari benda2 atau orang yang membuat aniaya. Ko bukak ayat ke 9 n kalau boleh bacalah tiap2 hari lepas sembahyang. Baca terjemahan dia n ko akan faham kenapa ayat tu bagus utk diamalkan. Kalau nak bagus lagi, baca je Yasin tu hari-hari :)

Satu lagi ayat yang bagus cikgu sekolah agama aku ajar is surah al-falaq. Tu untuk perlindungan dari apa2lah elemen2 sihir, tuju2 dan juga benda2 tak elok yang lain. Terjemahan dia pun ada citerkan pasal benda tu.

Kalau nak senang faham atau terang hati lak, baca surah sajadah n surah Luqman.

Alfian_Troxion said...

mak ai... banyak sungguh reference surah2 kau. bagus mat nabil :D

nanti aku akan nengok yang part Yaasin tu. macam best je :D

weh... aku 60% je female... so kira ok la tu ek? :P

dLyn aZmi said...

hahahahahaha 60 female...
hahahahaha tang mane sensitivity hang nih :P

anyway... umah aku masa tahun 2002 pun pernah kena samun..
lagi la xtau bile diye wat keje..
just imagine..
my mom was sleeping at the living room for the whole nite.. logik x mak aku x sedar pape?
bangun pagi dah ilang sume hp atas meja n pintu dapur dah terkopak.. nasib baik x jd pape kat mak aku hmmm..

Alfian_Troxion said...

Hmmm... tu mungkin dia guna sihir la tu. Macam Azwad kata, Sihir mmg ada mention dalam Quran ye dok? Tinggal Allah nak kasik jadik atau pon tak sihir sesorang tu. hehehe.

Tapi alhamdulillaah tak jadik apa2 kat mak kau. kat depan umah aku, (BEBETUL DEPAN UMAH :{) tuan rumah n anak2 dara dalam dia semua kena ikat... lps tu kena samun. I cannot imagine kegabraan dia :(

EyesOfNabil said...

tu mesti kerja harry potter yg pakai selimut halimunan dia tu kat rumah lin tu.

jiran dpn rumah ko tu anak dara dia cun tak?

yaya|azura said...

ohh.. rumah aku pon pernah kena pecah masuk .. tapi time tu aku n abang aku takde kat umah pasal kitaorg pegi melaka. aku rasa penyamun tu kira frust lak jugak pasal takde benda sgt utk dirampok... yg diaorg amek adalah seketul ps2, sehelai USD100(duit xbf aku nie pon.. huahahah), seketul trolley bag serta seutas gelang emas ... haa itu je kut. hangin betul aku dia amek beg aku... terpaksa aku beli trolley bag baru pasal time tu aku on-off travel.
tapi aku heran gak pasal barang2 lain cam tv, dvd player ke mende semua diaorg taknak amek pon.. sibbaik kasut nike aku tak kena kebas sekali .. wahahaha...
err... oh.. komen2 di sini sgt byk memberi panduan... saya suka! terima kasih kawan2! :D

Alfian_Troxion said...

Mat Nabil: Cun bules tahan gak le. hehehehe. tapi sebagai jiran yg baik, aku tidak pernah skodeng mereka... hua hua hua! Ong gaji dia pon macam ok gak? Ko nak aku snap gambau???

Yaya: Aku dulu, letak kasut ADIDAS jogging kat luar. Kena kebash :( Aku jeles dengan NIKE mu wahai Azura Md Hassim.... :'(

sumpit said...

adoi, takotnya aku baca.
Syukor korg sume selamat.

Memang trauma la kalu rumah kena masuk. Time umah kami kat Kedah kena, memang terasa nak pasang cctv je. Tp hangat² taik ayam je la.

Tapi, nasib time tu umah takde org. In your case, takotnyaaaaa.... tp good thing ramai gak org kat umah time tu, tak la ur parents je.

As for my parents, i understand yr concern, i too feel the same way about mine..... risaunyaaaaa...

azwad said...

Pian,

Aku rasa betul apa yang kau cakap. Kita kena jauhi syirik. Memang tak tau apa sebabnya ikan puyu tu hebat sangat.

Setahu aku, mengikut pandangan khurafat orang tua2, ikan puyu tak ada kaitan untuk halau toyol. Yang aku dengar ialah dengan guna guli ataupun kacang hijau sebab alasan yang sama. toyol akan main dengan benda2 tu.

Betul Alfian, kita buat filem indie/underground je pakai viewcam. Aku ada tajuk yang bagus dan sesuai dengan perkembangan sosiobudaya dan sosiopolitik masa kini iaitu "Jangan Main Belakang" hehehehh!

Baiklah murid2. setakat ini sahaja kelas Khurafat 101 hari ini. Minggu depan kita cerita pasal orang minyak pula. Ni cerita zaman aku membesar dalam kem tentera.

yaya|azura said...

errr.... kasut nike aku simpan kat mana ya??? errr.. ke bibik aku sudah kebas bawak balik indon?
aku suka kelas khurafat 101 yang dianjurkan di ruangan komen.. huahahaha.

Arin said...

cuak beb..harap2 sepanjang ko tade kat bangi ..parents ko tak di ganggu gugat lagik le..

Alfian_Troxion said...

Azwad: Heheheh. Khurafat 101 la plak jadik nye. kekekeke. A good one. Anyway, tq for your comments. Mmg aku dah menambah ilmu di dada dengan benda2 khurafat orang tua2 ni :P JANGAN MAIN BELAKANG? ... HAHAHAHAHA! That's a good one... :P

ET: Tul tu. aku mmg risau. tapi takpe. harap2 God will proetct them dari menosia2 durjana ni...


Yaya: Ya bagus kerna anda sudah graduate kelas Khurafat 101. Sijil anda buleh dicollect dari Orang Minyak di kaunter hadapan. Pastikan anda tidak nengok direct ke dalam mata dia, nanti dia pukau anda dan anda pula jadik wanita minyak pertama malaysiaaa!!!

Arin: Insya-Allaah. Harap2 ada la insiatif bapak aku... dan gak yang paling penting... BOSS kat atas lindungi dai orang semua... Ameeen

yaya|azura said...

wanita minyak?? pastinya aku akan menjadi wanita terkaya di malaysiaaaa.. yahuuuuuuu! :P

EyesOfNabil said...

kaye tu rasenya tak cik yaya...sbb cik yaya akan disumbat ke dalam tangki ^_^

Alfian_Troxion said...

ye betul. tangki minyak dan mungkin juga masuk kuali sebagai minyak masak jika kena cara pengfilteran dan penyulingan berperingkat Bio Pure Versi Minyak :D

:: azrul hazri jantan :: said...

haha..semua kejadian tue ada ketentuan dari-Nya..ujian utk ko sekeluarga mamat..mungkin selepas nie ada caranya mcm mana ko nak upgrade security rumah ko..
pasal bab ikan puyu atau citer nak "kepung" rumah..semua orang dengan latarbelakang berlainan ada pandangan masing-masing..tepuk dada tanya selera..bila dah masuk bab "kepercayaan" dari nenek moyang,ada possibility menjadi isu yg mungkin "sensitip"..yg penting mat,kita tawakal aje pada Allah,and the most important thing,family ko semua selamat !!!

p/s: selain ikan puyu, ada alternatip lain mamat --> TAKASHIMAYA !!!! hahahahaha...tak tahu lah, diaorang provide security utk rumah atau tak... keh keh keh... ;)

Alfian_Troxion said...

Hahahaha! Takasimaya la plaak. Tapi kalau ada ok gak :P Kira dia tak kasik bukak pintu selagi tak letak kad kat main power rumah... mungkin? hahahaha!!!

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by