Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Maxim Non Stick Frying Pan/Wok

Assalaam aleykom WBT and A very good day :)

I am a guy who likes to cook. BUT! That does not necessarily mean I'm good at it :) I can cook, but most of the time, I lack the umph! factor... so end up apa yang saya masak mmg rasa dia ok (ataupun kadang2 hampeh 132.3%), cuma takde la sedap sampai mata terbeliak dan lidah tergulung dan juga mulut menguncup tanda menyerap dan cuba mansampel rasa makan yang amat lazat utk jangkamasa 14 saat :)

Anywayz, I would not like to talk about cooking, for as I've mentioned, I am only ok at the task. I would just like to talk about non stick cookware :)

In my hostel room, I have made the decision to buy a relatively cheap MAXIM frying pan... or is it wok? Saya pon tak sure. Why I bought it? Well, actually ever since we moved in to our Nibong Tebal house (I, wife and doughter that is), we've been cooking using non stick cookware. And seriously, memang syiiok because gone are the days where the makanan (like eggs, meat, fish etc.) get stuck to the cooking surface. So, this eases the cooking process a lot, and also makes cleaning almost effortless (I have to say, most of the time is IS!) :D

The one I bought at TESCO EXTRA (the smaller version of the big TESCO) is the cheaper type one... dia murah pasal coating non stick dia takde la power sangat... satu layer je kot? And then takde material2 yg hebat2 yg boleh withstand heat sampai 40 ribu darjah celcius :) Hehehehe... I think la. Anyway, mahal tak mahal pon... RM70 jugak la. But alhamdulillaah, it was worth it. Pasal memasak di asrama... for one thing dah la illegal... takdak tempat masak yg betul pulak tu. We have to put the stove on a baldi (nak kasik tinggi), and then cook on the floor lah :) Kalau guna yang NON-non stick (2 "nons" will neutralize both "nons"... oleh itu jadi lah STICK) punya kuali or periuk, nanti makanan cepat lekat... n oso cepat hangit (from my experience lah!).... So non stick yg saya beli ni saya rasa agak best la...

NAMUN! Saya rasa la... kalau nak masak kari atau kurma... maybe pakai yang periuk biasa lagik ok kot? Saya pon tak tau pepasal... tapi macam lagik sedap plak makanan tu jadik. kekekeke. Jadi, saya masih juga menggunakan yang jenis biasa punya... yakni yang jenis stick.

Annywayz... satu lagi nak kabor, dari sudut penggunaan. Yang non stick biasa la.. manja sket. Kalau nak guna, you have to use non-scratching utensils... meaning, utensils yang bukan besi based :) Must only use wood or plastic based senduk or sudip or whatever :) Cuz the cheaper versions (and most of the higher end ones) would normally lose their non-sticky-ness akibat kena calar2 ketika process meng-cooking... Oleh itu, make sure you use wood or plastic based cookware to go along with non stick pans :) For me, I go for wood based... pasal plastic based ni I think macam buleh melt bila masak. So end up makan plestik...kekeke. Kalau wood based I don't I mind that much. Cuz behind all the chemical bounding agents, there still is wood... and wood is ... after all... OrGaNiC ye dok :P

okes... Apa lagik nak bebel? takde apa dah kot. So as usual.. we will layan the gambars... :D Assalaam aleykom WBT and Salaaam Muhibbah from da TrOx.


Pandangan dari bontot kuali


Top view


This one is diharamkan. Cannot use or risk damage


Wooden ones are preferred and highly reccommended


Plastic based also can


The three friends... Maxim + Stove + Gas 14kg



No where else to put, so I hang together with my seluaq



Like I said, for gravy based dishes, you can't beat the old periukz :D

5 comments:

dLyn aZmi said...

stuju setuju..
non-sticking wok mmg best!
x melekat dan x susah nk basuh..
masyuk jek msk....

wei sabtu ni aku plan nak wat soto ngan begedil.. ko nak? :P :P :P

MRM said...

Nak! Nak! Nak! (kalau tak tanya boleh mintak gak ke nih?)

Alfian_Troxion said...

Hahaha! Ampes. Aku nak! sila pos laju ke no 24 lintang ilmu 1, taman ilmu 14300 Nib Tebal Penang. kekekeke.

buat bergedil tenggiri aa Lin :P

dLyn aZmi said...

ahaks mas..
bley jek :p
begedil akak kat sini jd rebutan hahahahaha

alpyan..
begedil tenggiri mcm hang buat tu ker?
aku wat begedil ayam or daging.. masyuk..
lebih2 lg if dpt mkn ngan soto..
isk isk terasa mcm gi beraye kat rumah nendaku jek huhu

xpe xpe raye aji nnt akn ku claim begedil soto istimewa dari saleha.. :D

:: azrul hazri jantan :: said...

haha..
begedil tenggiri,begedil paktipuk,begedil dorado,begedil kerisi..boleh mat?...jangan pulak begedil termenung borek !!! haha.. itu tandanya trip yg hampa :(

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by