Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Trip to FITNESS FIRST

Haaa... today, I was actually supposed to treat some of my lab mates... tapi ntah macam mana, terforgot :P Ended up following my roomate to Fitness First @ Island Plaza, Penang. Tp takpe... I will make up to you guys insya-Allaah :D Sorry sorry soryy :P


Anywayz...

The main reason I wanted to see Fitness First was because of all the hype I've been getting about the place. Al-maklum ler, franchise fitness... sah2 got high quality equipment one. We were actually 'invited' to go there after Azrul received a phone call from one of their sales persons... She was promoting some sort of voucher of some sort. Azrul asked whether he could bring a friend, so that's how I managed to tag along.

Fitness First had all the equipment a fitness crazy person would dream off. There were like more than 15 TREADMILLS (mesin yg lari2 setempat tu), ten or more stationary bikes, weight machines, free weights... the works! Plus, the environment memang best la for working out. The only problem was one thing...

The Distance From USM...

Island Plaza ni, is around 20-minutes drive from my uni. And that's when all the traffic lights turn green on my command :) Plus, we followed one jalan tikus to avoid some unnecessary traffic lights (which helped speed up our journey by 5%)...

Based on my own experience joining fitness clubs... I just can't seem to commit. Dulu saya pernah join satu dekat Bangi... EQUINOX fitness club at Hotel Equatorial Bangi. That was quite close to my house! But still... even though I paid the monthly fees of RM100... there was always an excuse not to go... :P So... ni kat Island Plaza... 20-mins given tarffic light all green... given also jalan tikus tak ramai orang... and also given I am rajin to go :D hehehehe. Too many variables lah....

So, in the end... after shoving off the promotional student rate of RM112/month... I am deciding not to join lah :D Kalau kat sebelah rumah, insya-Allaah I will join. But considering my past malas-ness, and also the DISTANCE!!! Me think me no join lah.

The thing I have to do now is... kalau nak fit balik, is to stick to what I'm doing now... Which is playing tennis on a regular basis with my roomate. Now forehand dah buleh pukul dah sket2 tanpa kasik bola terbang ala2 baseball :D Nanti after I get this consistency for outdoor activities, only the will I consider joining a commercial gym (if it ever happens lah!)

Annywayz... in conclusion... Fitness First memang cukup dan cantek semua barang2 dia. Complete set of cardiovascular and resistance equipment. They even got HAIR DRYERS in theyr changing room! But considering the fact that it is too jauh... then I think cannot lah. And better not... Because silap haribulan or mistaken day-moon, end up only paying the monthly fees :P Dah la kontrak ONE YEAR!

Hehehe... tapi takpa... I will become fit and firm one day insya-Allaah. But for now, no fitness clubs lah :D Oraitey! Assalaam aleykom WBT and MAJULAH FITNESS UTK USM!

10 comments:

:: azrul hazri jantan :: said...

hua hua hua mamat....
toksah aa join, jauh tue satu hal, kontrak plak SETAHUN.. ayoyo.. since kita ada option lain,better kita kasi main besi dalam mini gym kita aje.. haha A10-15 Restu :p insya allah would be ok..

haha..nie semua "benda pelik" yg wajib kita jauhkan.. dulu kan kita sudah berjanji utk avoid "benda-benda pelik" nie.. haha.. tahan mamat..

btw..mamat alpian tak dapat provide pics from the gym (since hp beliau "ghaib" buat sementara waktu).. for those yang nak tengok kecanggihan FF nie cemana, all are welcome to my blog ;) haha.. tumpang lalu ye mamat alpian.. buat iklan sket.. :)

Alfian_Troxion said...

heheheh. sempat promo blog lagi tu :P hehehe. Anywayz. ye.. benar. kot2 sapa2 nak nengok fitness first nye rupa, bule la pergi he http://azrulhazri.blogspot.com :D

yaya|azura said...

aku penah join celebrity fitness .. memule tu mmg best giler komited to ekselen.. tapi lelame mule lah hilang tumpuan .. huhahahah... skrg nie ada promo utk join FF gak utk staff cimb... dah lah FF ngan umah aku cuma 5mins perjalanan jer... hmmmmmm *masih memikirkan*

dLyn aZmi said...

uits..
hang ni tgh byk duit kaa?
nak banje labmates..
nak banje aku ngan mat nabil..

hmm kalau demand ni dpt x? :P

konot said...

u made the rite decision lahh.. klu dah jauh2 tu.. mmg la kureng motivation nak pi.. aku dulu bleh rajin pi sbb gym bawah ofis jer.. klu idak mmg jgn harap ler

MRM said...

Haha, kira aku lagi rajin ler! sbb dah nak dekat 9 bulan aku ulang-alik dua / tiga minggu sekali ke TLS Fitness Sg. Chua tu, ada la dlm 15-20 mins dr rumah aku / fac.

But hmmm...itu membuatkan aku lebih rajin ke? Ke sebab aku lagi desperado nak turunkan berat badan? waaakkkk! :|

Alfian_Troxion said...

Yaya: Aku rasa, fitness centre ni patot dijauhkan, melainkan kau sendiri memang TAU apa yang kau buat dan ada objektif kukuh... meaning tau apa nak achieve (e.g. low body fat, atau more muscle mass etc). Sebab kat fitness centre macam FF< mmg lengkap semua (termasuklah trainer2 yg berpanglaman :D). Tapi lagi satu... mmg dah macam statistik popular... ramai orang yg join akan quit after (an avg of) 80-99 days of joining. Macam kau kata la... memula semangat (cuz its new! So kita mmg semangat... much like getting a new car :P)... tapi lama2 bila objective tak update... jadik boring... n lama2 tinggalkan (while @ the same time bayar monthly fee :P)

Dlyn: Hahahaha! Aku lanja orang mmg bila aku ada duit je la. Tu pon aku lanja 4 kali dalam 15.88 tahun! :P Kang ko balik sini pon, aku lanja kalau aku ada duit. kalau tak, ko la lanja aku. Hua hua hua!! (gelak Shaithon dirrojeeem :P)

Konot 2nd Time Mother (Yeahooo!!!): Tq tq wahai Puan Norliana :D Aku mmg tempted sebenarnya. sebab equipment mmg best :) Plus ada blow drier lagi tu kat toilet dia. kekekekek :P Tapi tu la... kalau Gym USM pon takleh konsisten, inikan gym yg 20 mins dari tempat tinggal.... Kalau Wawa buleh aa... dia nye gym on de way to office... :) btw, kau tak g dah ke skang gym tu?

MRM: Hahahah! Kau memang rojin mas. kau 1 dalam 14.5 ribu :P tapi, kau kata dok nak kuruskan badan tapi tak berjaya2? Ye ke? Kalau ye, i reccommend ikut any good book macam Body For Life, Burn The Fat Feed The Muscle etc. Since kau kira boleh displinkan diri... so I dont doubt that you can become kurus... and silap hari bulan.... jadik da hottest lect kat FSKTM!!!! HUooooo... bahaya tuhs :P

azwad said...

Pian,

Tolong tukar link blog aku dari "Shahrul Azwad' ke azwad je. Aku nak separatekan online identity aku. Shahrul for profession, azwad for social and band.

Thanks.

Loyar pun loyar lah.

Alfian_Troxion said...

Baik Mr Azwad :) The change has already been done :D

syabie said...

terjumpa blog ni from google. hope you dun mind I give my 2 cent idea. for me the best exercise must be both fun and addictive.(and cheap too?) I've already found one, dimana kita tak perlu keluar rumah, dan tak ada monthly commitment. Try PC Dance Game, dimana.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by