Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

STREET FIGHTER 2 (Original)

Aiseymaaannn... (a good aiseyman that is)

Last weekend, when visiting my parents and also sending my wife to kursus TEKBAC, I took the opprtunity to visit the kedai2 game 20-sen at Sungei Wang Plaza. But as you all know, gone are the days of the 20-sen game machines... now, minimum nak kena masuk dalam kotak berskrin dan berkayu-ria tu is 50-sen. And most arcades now charge RM1 for a token. Hiah! Inflation... inflation...

Anywayz... I'd like to share my experience... of RE-experiencing my childhood fun of playing one of my ALL TIME favourite games! STREET FIGHTER 2 ... (Round 1... FIGHT!... Adoken! Adoken! SHIN RYU KEN!!!)

Basically, the game is about your chosen character, fighting his/her way through the streets of the world, with the sole intention of defeating the big bad drug lord boss... M BISON!!! And insya-Allaah after managing to put him down for the count, you will be treated to the ENDing story of that particular character. As for my character, I have chosen GUILE... the US soldier out to avenge his fellow soldier's death! (CHARLIE kot kalau tak silap nama kawan dia yg M. BISON bunuh tu...). Bawah ni senarai character2 yg anda buleh pilih. In those days, many of the expert Chinese players mainly picked Guile, because he had hidden moves and powers... which sometimes caused the machine to HANG!!!!







Okes. The Jalan Cerita... Firstly, saya akan naik katerbang... the plane is de one shown in the red circle tu ha... So I will go from country to country... fighting off other fighters... in preparation for the final battle with Bison :)

The pangkah-pangkah merah tu indicates all the fighters yang saya dah tewaskan. HIAH! Gambar berikut merupakan my victory in Japan against RYU! Kalau diikutkan, he is also on the same quest to find Bison... but alas, he has been defeated by Guile Al Troxion... Hiah!


Anyway, I did not manage to take any pics of Guile's SONIC BOOM or LIPAT MAUT powers, since my hands were occupied during the whole game. Tapi takpe, I think kalau nak tengok Guile's power, you can always Google :D

Ok, after defeating a few fighters, I was led to bonus stages. One of them involved my TOTALING a car with my bare hands and feet :) If I can finish in 40-secs, then I'd get 30,000 points BONOS! Which is good for... for... for nothin i guess :P Cuz nobody I know played for the high score... evenyone played jsut for the sake of beating Bison :D Anywayz, ni gambar keter yg kena musnahkan tu.

Long story short... after beating all the other fighters, I'd have to face the THREE BIG BOSSES before Bison. BALROG, VEGA and... the muy-thai master himself... SAGAT! Quite tough, but alhamdulilllaah, all of them fell at the hands of Guile.


So after SAGAT... saya pon lawan la Bison. 3 round gak kot? Tapi last sekali, saya munang. Alhamdulillaaah. Beginilah keadaan Bison lepas saya belasah dia cukup cukup... HIAH!

Guile mmg dah nak bunuh Bison dah lepas tu... tapi, sib baik bini dan anak dia datang... pujuk cakap

"Tak yah la bang... buat abih bogheh je. Baik abang guno tenago tu tuk bondo lain yg lagik berpekdah... macam potong ghumput kat ghumah ke, mandikan baby ke, atapun benda2 lain yg halaal di sisi agama di waktu malaam..."
Guile pon sodih memikirkan apa yg dia terpikir utk buat... yakni membunuh. Baik dia buat benda lain dia rumahnya di USA. Lantas, dia melepaskan Bison, dan naik aeroplane balik USA.


Annywayz... that's my story. Like a little kid, I was really2 happy :D After that, I played a few other times using Ken and Ryu :) Their ending stories are of course different from Guile's, where Ryu just walked away from the prize giving ceremony... and Ken finally married his long-time girl-fren (Buleh nampak muka rakus Ken lepas dah menang. Kekekeke... Kurang bersabar nampaknya... ish ish ish).


In all... it was a BEST BEST experience. Oh... and BTW, actually, to win the Street Fighter 2 (Original) game is not that difficult. You just have to know the moves to defeat each character. I won using three characters not because I was too damn good or anything, but because I knew the standard fail safe moves to defeat all the other characters :P Even the THREE BOSSES ada standard moves... Cuma dia orang pantas sikit la :) Hehehehe.

Annywayz... it was good fun. Not clean fun tho, cuz the game room was filled with asap rokok (even tho tak nampak pon orang isap :o). Oraitey... again, tq for reading... Salaamz


PS:- X-BOX 360 nak (atau DAH?) release STREET FIGHTER 4!!! I hear it's danggg good!!!

14 comments:

EyesOfNabil said...

ko mimpi ape citer pasal game nih? ko nak emulator main street fighter versi arked ke? aku bole kasik ^_^ takyah bayar duit bole main :D

btw SF4 tu kuar utk ps3 n xbox360 gak...ko nak main meh la dtg rumah aku raye nnt ^_^ (kalau game tu dah kuar la)

aku tak buat open house sbb kawan2 semua dah terbang..so sape nak dtg, dtg je jgn tunggu open house ^_^

Alfian_Troxion said...

aku nak aku nak :D aku ada dah hari tu... tapi gi mana ntah. kat PC lama kot. yang dari mame.dk tu. tapi dah takde website tu aku rasa.

anywayz, aku nak carik Emulator Power Smash 2 ataupun namanya di US Virtua Tennis 2 :D ada sap2 buleh tulun? :D

azwad said...

Ya, aku masih ingat lagi lebih sedekad lalu, kau memang hantu game ni. Dalam kelas kejap-kejap je ada suara di belakang;

Tiger, Tiger, Tiger Uppercut!

Ingatkan mamat mana baca poem, "Tiger.. tiger.. burning bright.."

Alfian_Troxion said...

Hahaha! Tak sangka ko ingat wahai Azwad :) Aku suka sleng yg Sagat guna utk cakap Tiger Uppercut tu :P

Tiger Tiger Burning Bright? Tu poem sapa tu?
tapi aku pon tak la tau sangat poem2 ni :P So aku mmg tak kenal para2 poet seantero donia. hehehe.

kecuali ada nama satu ni aku tetiba teringat... Edgar Alan Poe? Tapi dia bukan poet kan? Dia more towards a sadistic writer?

azwad said...

Aku pun tak tahu sangat pasal english poems, jadi aku pun tak tahu poem siapa tu tapi memang selalu dengar le. Sama juga dengan poem; "Water..water..everywhere". Gaya sama je.

Edgar Allan Poe memang writer and poet. Karya paling popular dia ialah The Raven. Heavy stuff actually. One would thinks he's either a genius or disturbed.

Ok, I'm off to the Court. I'm going to obtain judgment against this guy who ran from paying MARA loan.

Alfian_Troxion said...

orati orait... go and catch that loan defaulter :D hehehe. Eh, catching kije pulis... ko kerja tolong rosecute dia ek? ke ko membela dia?

Arin said...

ayat bini ko tuh yang tak tahan..tapi aku rasa le..tuh sure ko dah menambah tokok ayat tuh kan?ehehhehehe..

Arin said...

ayat nih le maksud aku :
"Tak yah la bang... buat abih bogheh je. Baik abang guno tenago tu tuk bondo lain yg lagik berpekdah... macam potong ghumput kat ghumah ke, mandikan baby ke, atapun benda2 lain yg halaal di sisi agama di waktu malaam..."

MDH said...

haahahhaha dah lama aku tak main juga game ni....time form 4 dan form 5 aku selalu ponteng class g main game kat bandar...Sesekali pyan pos terus teringat nostalgia main game sampai larut malam heheheheh (x-budak nakal. Baik ko install jer kat pc mcm nabil suggest boleh kita lawan kat fakulti bila balik nanti hehehehehe.....

Tak pun ko install ler KOF98, 2000 dan yang latest. Aku mmg suka main game2 fight2 ni....Jangan lupa kalau dah install balik fakulti ajak aku main sekali....

Alfian_Troxion said...

Arin: oooo.. Itu ayat aku daa... tapi ada gak terpikir yg bini aku pon buleh cakap macam ni, especially kalau aku tengah buat benda tak berpekdah macam main game ke, ataupun tengok TV citer transformer the movie 2007 :P kekekeke.

MDH: Ko pon hantu SF2 gak ke dulu? aku hantu gak le... tapi tak le sampai tahap dewa. aku ni jenis suka lawan komputer... kalau lawan orang aku takut. Hahahaha! Maybe aku jenis yg takut konfrontasi :P

azwad said...

Aku saman orang tak bayar hutang dan bankrapkan orang. Kalau kes pinjaman MARa ni memang aku takde belas kasihan. Loan tahun 1990 RM20,000. Tahun 2008, pun kena bayar RM20,000 juga. Takde riba'. Itupun tak nak bayar langsung. Pinjaman Boleh Ubah MARA ni, selalu kalau pelajar universiti tempatan asalkan habis belajar ikut tempoh dan dapat second class lower, boleh convert to scholarship. Kalau tak pun boleh dapat diskaun 75% ke atau 50% ke.

Setakat yang aku tahu, dah ada dua kes budak yang layak tak dapat masuk MRSM pasal ibubapa tak bayar MARA loan.

It was the poem "The Tiger" by William Blake. Aku google jap haritu.

darkios said...

jom alpian, kita serbu rumah mat nabil main ps3 :D

Alfian_Troxion said...

Azwad: O... aku tak tau plak impak dia sampai macam tu. Tak bayar loan, end up ada orang tak dapat masuk MRSM. Hmmm... alhamdulillaah, setakat ni aku dok bayar JPA aku... and I know a few more frens gak yg bayar their JPAs and MARAs. Okes. kalau gitu, ko saman sampai tercabut kepala pi%^k dia. kekekekek :P Eh japs.. bini aku bayo tak mara... ke dia dapat skolar? aku lupa. nanti aku cek. kang tak pasal2 dia kena saman ngan aku plak :P

Darkios: Baik baik baik! Mari kita serbu!!! japs... aku dok pikir, kalau nak serbu masuk rumah orang ni, macam serbu masuk FORT. Kena bawak kayu besar, lepas tu angkat dalam 5-6 orang... RAM kayu tu kat pintu mat nabil. baru kita dapat masuk dalam dan main PS3 dia. Hua hua hua!.... or.... we could just knock on da door? ......

EyesOfNabil said...

apela nak serbu..aku dah jemput elok2 dah..tapi iso takleh dtg sebab dia dah kat obersi time tu...ko suruh wife ko main joystick ko je lah iso...:D

fuh..nasib baik loan JPA aku mase study sudah settle 100% ^_^. Kalau tak mesti kena kejar sama kawan ko tu alpyan.

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by