Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Cancelled Mackerel (a.k.a. TENGGIRI) Fishing Trip to TUAS YAN

Assalaam aleykom WBT and A very2 good day.

Today, I am conveying the rather sad news. We, the USM anglers (comprising of myself, Azrul Hazri, Akhmal, Cikgu Othman, Pak Anjang Akhmal and Sifu Mohet) will have to cancel our mackerel (the targeted fish species) fishing trip, due to the possibility of turbulent weather. The news was just given to me a few hours ago by Azrul Hazri... he received a call from Akhmal (who received a call from Pak Andak Halim the tekong bot) telling him that there is a high probability that the seas will not be friendly, and if we go out, it is extremely likely that we would not be coming back :P

I have to say that my initial response was disappointment... But what can a mere mortal like me do :[ I can only pasrah to God's will... and as Mr Sazly often says... Everything that happens has a hikmah behind it :D So in the end, nothing to be sad about lah. Memang for the best pon. Kalau tak, tak pasal2 kapal karam tengah2 laut... abish masuk statistik kemalangan laut separa dalam :D Na'oozubillaah.

Annywayz, it's ok lah. Because insya-Allaah there will another time. And we pray to Allaah that that time, the Tenggiris will be in its abundance, and fill up the kotak plastik on our small boat :D Okes...

Below are some pictures of our targeted fish. As well all know, the malay name is Tenggiri. I am not sure whether this is Tenggiri Papan or Tenggiri Something-Else :P In English, I think the species in the picture below is the SPANISH MACKEREL! Kok spanish mackerel buleh berenang in Malaysia waters! Sungguh hebat :) Maybe they got bored of the Bernebeau at Madrid, and decided to visit the waters of Yan, Kedah.
The beaten 7-kilogram mackerel

I think this was the one of the 12 Tenggiris we managed to haul in during the December 2007 trip :) Quite a nice whopper aye? Ni Azrul Hazri punya catch kalau tak silap :) A big 7-kilogram silver mackerel.

So... setakat ni, kempunan kejap la memancing tenggiri. As the hardcore mackerel angler would say...

"TANGAN DOK BEGETAQ DAH NI! GIAN NAK LAWAN SHUKOI!!!"...
 

Ntah betul ntah tidak expression kat atas tu... but lebih kurang lah :D Mackerels are related to the shukoi jet because of their speed in the water! :D And believe me you, the fight  to reel them up is indeed a fantastic  battle... :)

Okes lah. Maybe not this time... but another time insya-Allaah we will be meeting again oh Mohd. Mackerel bin Jaapar. Until theennnnn!!!!

Assalaam aleykom WBT and Happy Fishing

PS:- For our last successful trip, you can visit my post at THIS PAGE

7 comments:

:: azrul hazri jantan :: said...

apa boleh buat..hang plan la lama mana pun,hang prepare la alatan mancing tue,tp kalau Allah kata ribut..haha..itulah kekuasaan-Nya..dan apa yg penting,pasti ada hikmah tue mamat..minum air suam banyak-banyak..haha..
tp ko ingat tak mimpi yg aku alami tempoh hari..hua hua hua..ada sipi-sipi aa..keh keh keh..
takpa mat..insya allah selepas raya mungkin ada lagi trip mancing yg beronot-ronot..insya allah hasil yg lumayan time tue.. ;)

azwad said...

Aku takut pula tengok ikan ni. Aku tak biasa le laut dalam. Menjala kat sungai boleh le.

Pian, check your facebook. Our MRSM batch plan to hold buka puasa gathering on the 20th September.

Alfian_Troxion said...

AHJ: Hahahah! Betui maat. tapi takpe. Akhmal ada SMS kasik harapan sikit tadi.... kita tungguuu....

Azwad: Orait.... insya-Allaah aku pegi :D tq bro

dLyn aZmi said...

azrul..
mimpe pe? mimpi pe???

alpyan..
hm... mmg pun..
karam kt tgh laut satu hal...
yg plg menakutkan tu ialah kite mati dlm iman or tak... :(

**byknye dosa aku kat donia ni.. nak pose dh.. hrp2 bley tebus blk sume2 tuh.. amin..

Arin said...

adik aku baru blk dr pulau aur, mersing..dia kata mmg laut tak friendly sungguh..gerun je..tap tup ader sekali insiden , nampak puting beliung di tengah lautan..

:: azrul hazri jantan :: said...

dlyn...
haha...mimpi bot jahanam kat tengah laut,pastu ribut datang...keh keh keh...agak-agak apa yg boleh terpikir dalam pala otak time tue?... :p huhu...

mamat...
akhmal pun ada kata kat aku, nak buat trip pengubat rindu sebelum puasa nie...insya allah mat...tangan yg dah dok getaq nie dpt jugak campak umpan dalam laut...hehehe....segala hasil boleh la dibawa ke "hammer bay"... :p

Alfian_Troxion said...

Dlyn: Mati dalam iman... aku rasa2 mmg belum cukup amalan aku :( tapi slow2 aku tengah cuba kurangkan time aku kat nuraka :P

Arin: Yeous. mmg laut tengah ganas sket time time ni. Kitorang just harap minggu depan ni dia ok sikit insya-Allaah. tapi kalau ada the slightest hint of ribut, mmg kensel lagi la. Maybe g mancing siakap n jenahak kat2 area laut yg tak dalam aje :D

AHJ: Okes. nanti kita testing carik ikan... bawak g hammer bay soh dia masak. hehehe. Murah sket kot ye dok?

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by