Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

18th February 2007 - 24th November 2008



18th Feb 2007 - 17th Feb 2008 (1 year)

18th Feb 2008 - 25th Nov 2008 (~ 9 months ++)

3 years - 1.75 years = 1.25 years left to complete my PhD.

That's 1 year and 3 months to go before nak kena ask for time-extension. Macam Daytona la pulak. Gulp! Haven't got that much done. Still many things to do. And the worst thing is that... I don't think I'm sticking to the plan :( Or am I exaggerating... Hmmmm. Let us see:

1) Textual Analysis:
  • (Done) Extract and Recognize video text
  • (Not done) Sports-specific term database 

2) Visual Analysis:
  • (Doing) HSI color space analysis for camera-view classification
  • (Not done) Aural and Visual cue extraction
  • (Not done) Event and Concept modelling for selected sports videos (i.e. soccer and tennis)
  • (Not done) Event/Concept detection based on audio visual cues

3) Indexing (Not done)

4) Sample prototype (Not done)

5) Thesis writing... Of course, not done yet also
 
But Alhamdulillaah, managed to publish 2 conference papers. But still, need that elusive journal publication to satisfy UPM's requirement for a PhD (Uni. of Otago pon takde requirement ni. UPM tinggi sket standard :D Hehehehe. Tapi takpe. This will insya-Allaah be good practice...).

Hmmm....

So, seperti mana tuan2 dan puan2 dapat lihat... banyak lagi benda nak buat. Sekarang ni baru sedar kesuntukan masa. And it seems like I am not 100% following my plan of action (which only I know about... sebab ada kat depan mata ni). Ish... Nak kena kick myself in da back-side ni. Ask myself to kerja lagi kuat! Jangan banyak main dan mancing ikan tenggiri aje (even tho I think I prefer that to doing PhD :P).

Okes. Takpe. Bak kata ramai orang... "Tau takpe!"... 

But I would like to side track :) "Tau takpe... TAK CUKUP! Dah Tau tu... apa laga! Amik tindakan!" :D

Orait. Mari buat PhD. Doakan lah kejayaan saya, orang rumah saya Nor Shazwan Mohamed, dan juga rakan2 seperjuangan di dalam dan luar negara... dan juga kepada sesiapa yang sedang menuntut ilmu ke jalan Allaah :D

Assalaam aleykom WBT.

- coretan pelajar tua

8 comments:

chefadh said...

wahai pelajar tua, bagi saya pelajar yang tak berapa muda ni, sesungguhnya keadaan anda mungkin boleh diklasifikasikan sebagai panic and anxiety attack..fenomena yg biasa dialami oleh kebanyakan pelajar yang melanjutkan pelajaran, tak kira peringkat apapun..but above all, kesedaran itu penting..dan niat patut ikhlas..dan doa..dan usaha, adalah wajibulghunnah..just wanna share my approach, every morning i wake up with a determination of trying to be better than yesterday, make full use of my day, and hopefully i will do 'something' by the end of the day..the to-do list might be helpful, but in our case since our goal usually takes longer than finger twist to accomplish (never mind the bugs, erros, problems, delays, etc..), istiqamah lah jawapan kepada segala2nya..insyaallah..dari saya yang sll juga kelam kabut and kaluts ini..

Alfian_Troxion said...

Yeous Ina :) Ada sorang prof dulu pon kasik tau aku... PhD is more of a stamina thingggy. Ure already there sebab U have the brains... so no need to doubt your intelligece. Kena persevere je and yeous... berserah pada Allaah while at the same time kena la doa dan usaha :D

As for bab anxiety dan panic attack, Alhamdulillaah, aku rasa aku dah lalui benda tu pada bulan 6-7 di UNSW dulu. Kat USM ni kurang sket. tapi aku tak nafikan, mmg ada. tapi tak la sebanyak masa aku kat Sydney dulu.

tapi camne pon, benda2 tu mmg perlu dikawal. Cuz U never know bila dia akan timbul balik. Benda2 mental ni (bukan gila ye... mental :P) kita tak leh nak bajet. Cuma buleh cube kawal :D hehehehe.

Apa aku repek ni.

Anywayz... mari kita sambung buat PhD :D Aku amik nasihat kau yg paling power... Istiqamah :) Konsistency... dan progress... and also not to smoke

landen said...

aku yakin hang boleh buat Dr!

Alfian_Troxion said...

Insya-Allaah. Tq mamat Lan Den diatas keyakinan ande :) Ni tengah pulun ni... cuma idea tak datang2. hehehe.

Kena mintak doa lagi ni.

Sazly Salfarina said...

setahun lagi, InsayaAllah buleh. Ni belum ape ape nak mintak entension ni. Kalau ikut kata Prof Raden, kite tak suke kalau student mintak entend2 nih. Kalau dah bagi 3 tahun, kene habiskan 3 tahun. Saya dulu buleh je.

Banyak dah buat dah tu aku tengok. Buleh punye. Nanti ko dah habis, ko plak motivasikan aku yg pun dah mcm tade semangat ni. Mana la semangat aku ilang iye.

Alfian_Troxion said...

Hehehe. plan nye mmg x ndak mintak extensi. nak balik cecepat bukak "klenek" utk "budak2" bila dah dapat Dr nanti insya-Allaah :D

Ko dah ilang motivasi? Mungkin tak hilang... cuma mungkin skarang kau tengah dekat graf sinus punya part yg y axis dia menghampiri kosong. But like all sinus graphs... nanti naik balik. Dan akan sampai balik ke 1!!! Hiah!!! Bules bules :) Mari kita sama2 memotivasikan diri :D

:: azrul hazri jantan :: said...

hua hua hua mamat..
aku baru dapatkan sesi klinik bersama dr putra..graf aku insya allah nk naik balik nie..hopefully la :p mmg da jadik lumrah buat phd kot,kekadang kat atas,kekadang kat bawah - yg penting jgn tenggelam..soal habis cepat @ on time @ extend belakang cerita..lain phd lain ceritanya..hua hua hua..bules bules bules.. ;)

Alfian_Troxion said...

betui tu en (bakal Dr) Azrul Hazri :) janji jangan tenggelam. pasal kalau dah tenggelam... mmg susah nak naik balik dah.

Insya-Allaah kita tak tenggelam, melainkan sengaja menenggelamkan diri :D

Meh abbis cepat2... kejar 51! hua hua hua!...

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by