Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Kisah Buku Lali Terseliuh

Taken from: http://www.nehighlanderfootball.com/images/sprainedankle.jpg

Haaa... Hari ni saya terasa nak tulis pasal kisah kaki/buku lali terseliuh. Omputeh cakap sprained ankle, rasanya.

Anywayz... sepengalaman sayalah, dari zaman dok main bolasepak di sekolah menengah, sampailah zaman2 bersukan tua-tua ni, memang akan terjumpa injury terseliuh ni. Contoh terdekat dan terbaru... En. Azrul Hazri Jantan kita. Hehehe... Tapi dia lain sket... bukan terseliuh main tenis atau bola ataupun lawn-bowl. Tapi tersalah step masa keluar kereta... Ntah macam mana dia ter-ceot masa tu, langsung terseliuh... sikit je la tapi. But as many know, walau sedikit mana pun ke-seliuhan tu, mmg akan sakit ya'amat dan ya'gamat!!!

Annywayz... the normal treatment that I've seen for sprained ankles, would be the ever so popular URUT a.k.a. MASSAGE. Alhamdulillaah, masa saya sekolah menengah, sorang kawan MRSM Terendak saya (Cik/Puan Suhana Basri) cakap, kalau terseliuh... JANGAN URUT!!! JANGAN!!!! (Minah ni mmg buleh caya, pasal dia orang kuat Persatuan Bulan Sabit Merah) Kalau tak silap la... dia kata, masa kita injured tu, kapilari darah pecah... or was it membengkak? Anyway, kalau kita urut direct kat tempat tu... memang akan menambah-teruk-kan keadaan, sebab ada chan, kapilari2 darah tadi tu akan pecah lagi dan jagik lagi teruk! Ye la kan, dah le dia dah rosak... kena urut maut2 lagi... lagiii la dia rusak :(

Jadik, apa cara yg betul? Well apparently, the immediate remedy is to put ICE on the injury.Ia akan membantu melegakan bengkak tu, insya-Allaah. So, bubuh ice cecepat kat tempat yg terseliuh tadi. En. Azrul kita, Alhamdulillaah, mmg tak urut lepas terseliuh tu! Dia mmg gi carik ayor batu. Cuma ayor batu je takde. Hehehe... Sebab roomate dia si Rash, sudah kebas kebanayakan daripada ais dalam peti sejuk mini kat bilik dia orang tu :P Tapi takpe... Rash pun bukannya tau roomie dia nak ter-pele-ot! 

Jadi, lepas ni, kalau sapa2 terseliuh... carik la ais. Yang saya pernah baca... lalukan satu bag kecik ais kat tempat injury. Lalukan pelan2... tapi maximum time 15-20 minit. Kalau lebih dari tu, silap aribulan buleh kena forstbite! Gulp! 

Boleh lakukan sebanayak mana yang patot... but stop at least 60-seconds between treatments :D Oh! And sebaik2nya, buat ice treatment ni secepat mungkin. Sebab lepas 48-jam, treatment ice ni dah kurang efektif :)

Haaa... jadi, harap2 kita tak la urut kalau2 kena injury macam terseliuh. Gunakan lah ais batu :D

Wallaahualam :) Assalaam aleykom WBT.



Jangan pulak boh ABC. Terlalu sedap utk diletakkan di kaki ande... (http://suriha.smugmug.com/photos/124778082-S.jpg)


11 comments:

chefadh said...

lorr..sian azrul..so ko ke yg jadi nurse dia? hehee..btw, sungguh temptingnya ABC tu, kt sini ada tp 1 mangkuk 6 pound..

darkios said...

meleleh air liur tgk kaki azrul.. eh air batu campur. kirim ke sini pyan

:: azrul hazri jantan :: said...

uih.. seliuh nie da lama, da nk pulih da, cuma triggered balik sebab salah step masa nk turun kereta (ini semua BABOLAT punya pasal!!!) anyway alhamdulillah hari nie da ok dah.. semalam ada bubuh ais ajaib sket, and then sapu minyak then balut dgn bandage :) and today -- mari menyanyi ramai-ramai -- KU GEMBIRA SENTIASA, BADANKU CERGAS DAN KUAT, BIAR PANAS ATAU SEJUK KU BERMAIN PENUH MINAT.. BERMAIN, MELOMPAT SINI SANA..

apa yg aku merapek da mamat (ini semua phd punya pasal).. btw thanks aa mamat sebab concern pasal topik urutan Vs ais nie ;) and also, thanks aa bawakkan aku megi ruski malam tadi.. huhu.. ;)

Alfian_Troxion said...

CheFadh: Huhu. Takde kerja aku nak jadik nurse si Azrul. DIa dah besau panjang dah ... pandai jaga diri. hahahaha! ye dok mat?

Mat Farid: Tu bukan kaki Azrul da. Tu kaki ntah sapa2 ntah. Hehehe...

AHJ: No prob maat. Aku pon semalam malas nak tunggu orang kedai buat makanan. maka mee rusqi lah yg aku bawak :P Plus, ada lagik kat bilik kau tu. Kalau nak bedal lepas ni, jgn segan silu. Abiskan pon takpe :D

Yudhi said...

Walaikumsalam,,,...

iyah nanti insya allah saya akan memberikan hadistnya,,,..

terima kasih atas commentnya

Arin said...

gambo ABC tuh menarik perhatian aku!

MDH said...

Anak Jantan Melaka tarak hal punya seliuh ni. Tengok tu siap bagi lagu scot emulsion lagi tu..... Apa2 hal pun seliuh kena jaga tak bley aktif sangat nanti jadi parah.....kurangkan xtvt luar pastikan betul2 baik baru aktif semula. Karang belum baik dah nak main tenis luka bertambah teruk nak baik pun jadik lambat...

Alfian_Troxion said...

Arin: ko ni mmg tengah ngidam betul ni Arin. hehehe. Tapi takpe, kang lepas dah pantang, leh makan ABC puas2 :) BTW, Mee 'Bodoh' tu ada lagi ke kat tempat kau?

MDH: Ya... nasihat yg berguna Mr MDH. Kerna sesungguhnya aku dulu zaman2 muda2 remaja, dua hari lepas seliuh tarus main balik. End up sekarang aku nye buku lali macam dah disfigured sket :P dan kadang2 leh rasa sakit seliuh tak pasal2. :(

dLyn aZmi said...

aku pun mati2 ingat tu kaki azrul..
baru nak puji hebat si apian troxion ni membalut.. nasib baik cepat tersedar hehehe

wei..
aku dh blk ni..
biler nk banje kui kui..
btw siggh le otw blk usm after raye aji nnt..
ajk azrul skali..

Alfian_Troxion said...

sudah pulang?
belanje?

Hehehehe... insya-Allaah. Nanti kalau ktiak sempat jumpa, aku belanja kau makan nasik tomato berlaukkan roti naan :D Kalau ada kat menu la :D

weh, aku maybe singgah. nanti aku call kalau apa2 iya :D selamaat

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by