Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

5 Mackerels... and a Semi-Violent Thunder Storm

Just came back from our latest fishing trip at Tuas Yan...
We are so thankful to Allaah because of 2 things:

1) We were not capsized by the storm that (seriously) so suddenly and so quickly came
2) The bounty of Mackerels, all of which are WHOPPERS!

Anywayz, trip started out as usual... with myself and Azrul waking up in the wee hours of the morning (3:25 am). Freshened ourselves up right after waking, and pushed off for breakfast (at Subaidah de Kedai Mamak) at around 4:00am. Then, made our way out of Penang Island via the Penang Bridge at around 4:45am. Reached Yan Kedah at around... 6:25am? I think (Oh, stopped for a while at Gurun Tol for some 'business') :D

Trip was cut short because a Storm suddenly came out of no where. We couldn't make a run to shore because of 3 things:

1) Shore was too fay away (45-mins to 1-hour normal speed boat ride)
2) If the waves and wind caught up with us, the boat will almost definitely be capsized
3) No where to latch on to if caught in the middle of the storm. At least, by not going anywhere, we'd be "safely" tied to the bamboos at the Tuas...

Storm came at about 1:00pm. Boat rocked quite violently... Myself and Azrul were quite frightened because it was our first time. But when seeing the other more experienced members still laughing and fishing... our minds were set (a bit) at ease. Alhamdulillaah, it did not worsen for if not, I don't think I'd be writing this entry today :P hehehehe... anywayz.... Had to back at around 2:30++pm, as the other boats were heading home as well. Trip home took around 2 hours ++, as the tekong had to maneuver the boat thru rocky sea conditions... Annywayz...

We managed to bag 5-mackerels. All of which were WHOPPERS, as I mentioned earlier. The biggest one being around... 8 kilograms ++ I reckon? Quite a lengthy and heavy bugger as it proved to be, as we carried the dead animal 10-floors up the desasiswa Restu stairs... ok... bukan stairs la... we took the lift of course :D

Had to bring it there first, because the fish needed to be distributed among me and Azrul (half half laa). Dissected the fish in the hostel shower room (on the wash area :P). Of course, we cleaned the place up good after the bloody process. Azrul took his part to a friend's fridge outside USM, while I brought it home to Nibong Tebal, where my lovely wife expressed-ly prepared what turned out to be quite a delectable meal! :D Sayaaang bini aku :) hehehehe.

Anywayz... here are some pics. Enjoy!!!

Oh... and in case some want to know, here are the details for a typical fishing trip to Tuas Yan, Kedah.

Jetty: Kuala Dulang Kecil, Yan, Kedah
Boat rental: RM450 (normally lah...)
Tekong: Our tekong that day was Mr. Fazli... boat owner was the ever famous Baie
Tuas: Baie (new tuas)
Number of participants: 6
Tekong: 1

Wokes.... TENNGIRI (almost) GALORE!!!!!



Fesyen Baru punya headgear
Fesyen Baru punya headgear - mcm pak arab pulak dari depan :P
Sunrise... tapi macam sunset ye dok?
Bot ber plet number PKFB 764 (Penang mari kot yg ni?)
Bersedia utk fight tenggiri... yeahooo!!!
Mackerel 8 kilograms ++
The biggest (8kg ++) and the smallest (3kg ++)
Storm clouds a comin'!!!
The defeated giant... you will end up in my WOK insyaAllaah
Alternative headgear... Peng-Sawah Padi theme
Any Last Words?
Before Post Mortem

Kekejaman!!! Hehehehe. No lah... Removal of the innerds and gills are obligatory tasks. A dirty job, but someone has to do it :P

17 comments:

sumpit said...

uish, aku aku stormy camtu, ada dah terkencing dlm seluar kot...

gmbar yg ko pose dpn mirror tu,
apsal azrul shot on 2?

:: azrul hazri jantan :: said...

hiagrhh mamat..haha selamat sampai darat mamat..syukur alhamdulillah..walupun separuh hari,tapi tetap best :) patutnya darah dalam toilet kasik biar.. boleh kecoh penggawa restu + USM tengok sape beranak dalam toilet tue.. hua hua hua.. mmg isu besau tue,campur ngan bau hanyir lagik, mau jadik kes polis :p bila buat DNA, result dia unidentified blood type - sebabnya itu darah ikan !!! hahaha...

p/s: siti sumpit - haha..shot on 2 ka?ko tengok bebetul, 3 laa, mana ada 2... hehehe.....

Alfian_Troxion said...

ET: Sib bek kitorang pon tak terkucil :P tapi gelabah gak la masa ombak ngan hujan ngan petir ngan guruh semua mai serentak :P

AHJ: Tui gak ek. tak terpikir. hahahah! tapi kang, main suspect sah2 kau ngan Ipho je. dah le asrama siswi depan tu je :P Ntah2 ada ikan duyung sekor kat asrama siswi tu. heheheheh. bahaya maat. bahayaaa....

fazot said...

mak aiii, ingat sinki restu tu utk basuh kain je, siang ikan pun boleh..wakaka. tima kasih la utk ko n azrul, aku dpt merasa tenggiri mlm ni. wehuu.

Alfian_Troxion said...

japs... kalau siang tu kira buang sisik kan? Ke siang tu bermaksud membuang bahagian2 tak patot pada ikan. hehehehe. aku selalu take for granted sesetengah perkataan... bile dah mula berpikir sikit, baru la terpikir akan kedalaman atau makna sesuatu perkataan. ... ish, mmg over analyzer la aku ni :P

BTW... hehehe. yeous Fazot. Kitorang gunakan utk siang itu ikan. tapi tenggiri ni yg bagus takde sisik, jadik takde la sisik bertaburaaan. Alhamdulillaah. Weh! Korang masak apa.... nak tapau wehhh!!!!

zue said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa...nasib tgk blog ni lepas makan abeh dah. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... cannibal holocaust betoi la.


btw, masak sup fishbol. sori la. ingatkan masih roomate dgn encik azrul. kalo tak leh join semulut dgn dia. haha. =P

Alfian_Troxion said...

patot aa tetiba sonyap je mamat tu. gi makan fishball ghupanya. hehehehehe. tapi takpe. Alhamdulilllaah pasal dapat enjoy hasil tangkapan kami. hehehehe.... (alaaa... lebih2 takde ke... kot2 leh buat breakfast esok lusa tulat? :P)

Alfian_Troxion said...

btw, betul tu Zue. Macam Kanibal holocaust. tengok jugak kau cerita tu iye. kueng kueng kueng :P

tapi dia orang potong orang. kitaorang ok aaa.. potong tenggiri je...:]

chefadh said...

huisy besarnya ikan tu!! syabas bette! terliuq sekejap aku sbb nmpk fresh gile..nak banding ikan 'tenggiri' kat sini yg aku tak lalu makan dh sbb makan pun rasa pelik..anwyay, alhamdulillah selamat

dLyn aZmi said...

wei pos sket kat aku..
nk wat laksa..
ngidam giler nih huhu

:: azrul hazri jantan :: said...

hehe mamat...tue la,ikan tue kalau banyak leh aku share part of aku punya ngan ko...ahaks...tapi ada lagi mat kat rumah joni,sabtu nie insya allah kari kepala ikan cap orang semabok :p hahaha...tang nie, hahh, mai mamat, aku masak spesel + baik punya :p

Alfian_Troxion said...

Dlyn: Apa kata kau kasik aku teket pergi balik satu. hehehe. nanti aku bawak 10-ekor tenggiri. tapi pada masa yg sama kena kasik aku beg kalis radioaktif utk melindungi aura tenggiri yg bakal diseludup :D

AHJ: Tade hal.... ikan aku pon ada lagik kat umah tu ha. Baru masak satu keping. Yg makan pon bini aku ngan aku je. Anak aku kat Bangi tu ha. hehehehe. Sabtu ni? hehehe... insyaAllaah, sebab aku bajet sekarang ni weekend pon nak dok kat Penang time waktu opis... kot2 leh lajak ke malam :P hehehehehe.....

azwad said...

Alhamdulillah rezeki dari Tuhan!

Selamat dari ribut taufan dan bawa balik banyak ikan.

Alfian_Troxion said...

yeous. All praise be to Allaah for saving us :)

Ikan pon ok gaks dapat. 5 ekoq kasaq2 :D (meaning besar besar) :D

zleenz said...

gambar terakhir tu seram. mcm pembunuh bersiri.
skrang fishbol yang dimakan tempoh hari menimbulkan rasa was-was? will i turn into one serial killer too now? ouhhh tidakkss.. sgt scary!

Alfian_Troxion said...

jgn takutz wahai cik Azlina :) Azrul tu penyembelh ikan bertauliah. hehehehehe. ada sijil dari JAKYAN (Jabatan Ikan Yan) :P

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by