Search The Web With Google

Custom Search
   



Alfian on Facebook | Create Your Badge

Strangle Blood???

(Sandra, if ure reading this... sowwwyyy. Tried to contact you about the cancellation. Tapi tak dapat nak reach number 013 tuhs. Dah tukar ke? YM oso mcm tak berjaya...)

Today, I renewed our Kelisa's long overdue Takaful policy and of course, its road tax. Takaful was done over the phone, and Alhamdulillaah everything seemed to go well. After completing the insurance stuff (cost me RM496.40), I asked the girl on the other side of the line about the charges in case I wanted her to renew the road tax as well. To my astonishment, the service fee would be  RM20!!! Walawwweh... road tax saja dah RM20... kalau service fee RM20 gak, in all RM40!!! Watakunggchiii??? Mahai bebenau.... Ni memang kes CEKIK DARAH a.k.a. STRANGLE BLOOD!!!!!

Actually I had every intention of renewing the road tax through MYEG, by myself. Tapi kot kot la agen tu punya service charge was more or less like MYEG's... then I wouldn't mind la. But since even MyEG only charges a seciput fee, memang WAJIB lah buat sendiri. Tamau aku tak pasal2 kena chas RM20... Moreover, from what I've learnt, some agents also use MYEG to renew clients' road taxes... Jadik, baik la buat sendiri ye dok? Dah le guna cara sama... tak pasal2 kena over charge. Hmmm... I think... from one lecture I heard... this kind of over charging can also fall into a particular category of Riba'. Wallahu a'lam. Need to find out more bout this. Annywayz... this is tha screen shot :D Again, another road tax renewal through MYEG.COM.MY :D Shelamaaat.

Online Road Tax Renewal - RM28.75. Overall RM525.15. Lebih baik dari RM536.40
if the charge was RM40...



5 comments:

Nabil said...

waa.. kelisa ko insuran kok sama dgn aku punya rio punya insuran + coverage cermin sekali...@_@

Alfian_Troxion said...

kok mahal ek aku nye....? aku pon tak tau. main soh orang tu buat je. aku coerage RM18k.... sbb kelisa price mmg tak turun sangat ... kan? ke aku silap ilmu niiii....

cermin depan RM500 aku letak. hehehe ok ka?

Nabil said...

sama la tu 18k aku punya coverage :P sama dgn baki loan dia kalo lom abis bayar..sib baik dah abis.

cermin dpn 1k utk keter aku sbb besar la dari cermin ko :P

Alfian_Troxion said...

besar benar cermin ko sampai 1K!!! Nissan pun aku letak RM700 je. Ko mmg pakai cermin orang kayaaa.... Jung Sang Sang Yuk Kioke Sangyo KAbushki Kaisha tul la ko mat nabil...

sumpit said...

tu aaa.
psl lecture tu la, aku jd confused sesgt. Sbb kalu dah customer mmg setuju kena dicekik darah, sbb malas ke apa2 punya psl, rasanya biar la kot kat customer tu...

ish tatau aaa, pening aku pkir, cam apa buat zaman skarang ni satu pon tak betol...

Related Posts with Thumbnails

Thanks for dropping by